Práve čítate

Kyslá kapusta zaženie hlad aj chlad. Čo z nej uvariť?

15621  
Zdieľať: 

Kyslá kapusta zaženie hlad aj chlad. Čo z nej uvariť?

Ako malá som v kuchyni nastrúhala asi tak tisíc hlávok kapusty. Bol to náš každoročný jesenný rituál. Všetci z rodiny museli pracovať na príprave kyslej kapusty, ktorú sme potom celú zimu brali zo suda v pivnici.

13. 1. 2019 4 min. čítania Tereza Olivová
Kyslá kapusta zaženie hlad aj chlad. Čo z nej uvariť?

Až teraz mi dochádza, ako veľa sme vlastne robili pre svoje zdravie. Kyslá kapusta má totiž celý rad blahodarných vlastností. Kyslá kapusta prehrieva, obsahuje veľa céčka aj ďalších vitamínov a tiež baktérie mliečneho kvasenia, ktoré sú vraj dobré pre črevá. Nie je sa čomu čudovať, že spoločne so zemiakmi tvorila veľkú časť zimného taniera našich predkov (navyše aj vďaka tomu, že sa nekazila). Kapusta je diétna – má 18 kcal na 100 g- a môžete ju použiť pri príprave množstva jedál.

Čo sa hovorí o zdravotných účinkoch kyslej kapusty:


Kyslá kapusta podporuje tvorbu krvi a hormónov, umožňuje lepšie bojovať proti únave a zvyšuje obranyschopnosť organizmu. Pomáha znižovať krvný tlak a zároveň aktivuje funkciu čriev a vylučovanie toxických látok. Má odvodňujúci účinok, a preto umožňuje rýchle odstraňovanie odpadových látok z tela.

Ja sa s vami podelím o recepty na polievku a hlavné jedlo, ktoré v zime zahrejú a príjemne zasýtia. Polievka je na 4 porcie (je príjemné, keď zostane aj na neskôr), hlavné jedlo na 2 porcie. Navyšujte podľa potreby. :-)

Polievka: šumavská „zelňačka“

Naše cesty do prírody juhočeského pohraničia sa pre mňa stávajú nekonečným zdrojom receptov. Na zelňačku nájdete toľko receptov, čo je stromov v lese. Mne táto chutí aj vďaka tomu, že nie je zahustená múkou.

Keď si urobíte krájaciu prípravu, je samotná polievka hotová za 45 minút a je taká sýta, že vystačí na plnohodnotný obed a v zime platí dvojnásobne, že polievka je grunt.

Na 4 porcie potrebujete:

  • 500 g kyslej kapusty
  • 2 nožičky obľúbenej paprikovej klobásy
  • 2 veľké, najlepšie múčne zemiaky (varný typ C alebo B)
  • 1 stredne veľká cibuľa
  • 1 l silného hovädzieho vývaru
  • 1 lyžička celej rasce
  • 2 malé vetvičky čerstvého tymianu, alebo ½ lyžičky sušeného
  • 1 lyžička mletej údenej papriky
  • 2 celé bobkové listy
  • 5 guľôčok nového korenia
  • 3 celé guľôčky farebného korenia
  • trochu oleja alebo masti

Na ozdobenie:

  • kyslá smotana
  • hladkolistá petržlenová vňať

Postup:

Kým sa pustíte do polievky, mám pár tipov navyše:

  • Zemiaky uvarte samostatne, v kapuste by totiž nezmäkli. Keď sú uvarené, nezlievam ich, ale nechám ich odpočívať.
  • Kapustu pred varením preceďte, ale šťavu nevylievajte, je plná vitamínov. Skvelo chutí napríklad v pomere 1:1 s jablčným muštom.
  • Na panvici si zvlášť opečte cibuľku a klobásku do chrumkava. Polievke dodajú tú správnu bodku.

Najskôr dajte variť kapustu a k tomu zvlášť zemiaky

Zemiaky teda dám do jedného hrnca (s rascou), a keď sú mäkké (cca po 12–15 minútach), len vypnem plameň a nechám ich odpočívať.

Do druhého hrnca dám kapustu pokrájanú na centimetrové kúsky. Nerobím to nijako dôkladne, kľudne môže byť každý kus inak dlhý. Pridám sitko s celým korením: bobkovým listom, tymianom, novým korením a farebným korením. Zalejem vývarom a nechám dusiť asi 30 minút. Pozor, ešte nesoľte! Chute zelňačky sa ešte budú meniť.

Kým sa varí kapusta a zemiaky, je čas prichystať klobásku

Cibuľu aj kapustu si pripravím tak, aby potom nepadali z lyžice: cibuľu nadrobno a klobásu na polkolieska. Restujem ich na suchej panvici; keď klobáska pustí tuk, pridám cibuľku. Podľa klobásy je niekedy potrebné tuk pridať (masť, prípadne olej), aby sa cibuľka nepripaľovala. Poprášim údenou paprikou a nechám prevoňať. Výsledkom by mala byť zlatavá, ale nie chrumkavá cibuľka a pekne vypečená klobáska.

Spojte chute

Keď je kapusta mäkká, dám korenie preč, a naopak pridávam osmaženú klobásku a uvarené zemiaky (bez vody). Celé to spoločne povarím asi 5 minút a až potom dochucujem – solím a korením, prípadne doladím trochou drvenej rasce alebo údenej papriky.

Podávajte

Horúcu zelňačku zdobím hustou kyslou smotanou, čerstvo mletým korením a nasekanou petržlenovou vňaťou.

Hlavný chod: „chlpaté knedlíky“ podľa mojej mamičky

Nemajú chybu. Bodka. Milujeme ich všetci a kedykoľvek sa máme celá rodina zísť a mamina sa spýta, čo by sme radi, jednohlasne voláme po tejto českej klasike. Doma im hovoríme bosáky a najčastejšie si ich doprajeme so zajacom na cesnaku. Ja som si ich obľúbila aj ako jednoduché rýchle jedlo pre chladné zimné dni.

Na 2 porcie potrebujete:

  • 3 múčne zemiaky (veľké asi ako päsť)
  • 1 vajce
  • zhruba 1 hrnček hladkej múky
  • 2 stredne veľké cibule
  • 250 g kyslej kapusty
  • 1 lyžičku celej rasce
  • 2 lyžice krupicového cukru
  • 200 g kvalitnej vyzretej slaniny
  • pár listov hladkolistej petržlenovej vňate

Postup:

S knedlíkmi musíte byť rýchli

Základom dobrých chlpatých knedlíkov je rýchla práca s cestom. Vo všeobecnosti všetky zemiakové cestá rýchlo vodnatejú. Preto je najlepšie začať tým, že do veľkého hrnca – ideálne 3 alebo 5 litrového – dáte variť vodu. Ono to chvíľu potrvá, a medzitým stihnete pripraviť knedlíky.

Najskôr dajte dusiť kapustu

Keď dám variť vodu, pustím sa do kapusty: jednu nadrobno nakrájanú cibuľu dám restovať na panvicu a kým sa urobí, prepláchnem a nasekám kapustu. Cibuľku na panvici posypem rascou, pridám kapustu a dve lyžice krupicového cukru. Premiešam, trochu podlejem vodou a dám pod pokrievkou dusiť domäkka.

Pripravte si zemiakové cesto

Očistené zemiaky nastrúham najemno, osolím a pridám vajce. S množstvom múky je to zložitejšie – mení sa podľa veľkosti vajíčka a vodnatosti zemiakov (tá sa navyše mení s ročným obdobím). Pridávam ju postupne, aby výsledná hustota cesta bola „na lyžičku“ = dobre sa naberá a drží na lyžici asi ako zemiakový šalát. Úplne najlepšie je skúsiť uvariť prvý knedlík. Pokiaľ sa rozvarí, pridám múku, pokiaľ je príliš tvrdý (správne by sa mal dať lyžičkou jemne rozpoliť), nariedim cesto trochou mlieka.

A varte!

Keď je cesto v poriadku, varte knedlíky, čo sa ich do hrnca vojde. Teda presne toľko, aby zabrali plochu hrnca. Hotové sú za pár minút a spoznáte to tak, že vyplávajú na hladinu. Trvá to okolo 5 minút.

Vyberám ich dierkovanou lyžicou a postupne odkladám do hlbokej misy. Vždy ich zakvapnem trochou oleja a zľahka prehodím, aby sa pri čakaní nezlepili. A občas pri tom skontrolujem kapustu, ktorá sa dusí pod pokrievkou.

Vo finále pripravte slaninu

Slaninu krájam na čo najdrobnejšie kocky, cibuľu  na pásiky. Slaninu opečiem nasucho a keď je chrumkavá, dám ju stranou, ale tuk na panvičke nechám – na ňom totiž osmažím cibuľku do zlatova, niekto ju má rád až chrumkavú.

Môžete servírovať

Knedlíky servírujem na perinke z kapusty, zasypem poriadnou porciou slaniny a ozdobím cibuľkou. Ako „zelenú bodku“ pridávam, pokiaľ ju práve mám, nasekanú hladkolistú petržlenovú vňať.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články