Práve čítate

„Rozhodla som sa začať učiť ľudí, ako robiť módu lepšie.“

2338  
Zdieľať: 

„Rozhodla som sa začať učiť ľudí, ako robiť módu lepšie.“

V  dobe, kedy nás rýchloobrátková produkcia a módne trendy prichádzajúce ako na bežiacom páse pohlcujú do konzumného spôsobu života, je ťažké spomaliť. Zacyklená v takomto životnom štýle bola i Kamila Boudová, odborníčka na udržateľnú módu, ktorá si v jednom bode povedala, že stačilo a prešla na ekologickú a etickú stranu módy, o ktorej sa dnes snaží šíriť povedomie v Čechách i zahraničí.

6. 9. 2017 3 min. čítania Redakce
„Rozhodla som sa začať učiť ľudí, ako robiť módu lepšie.“

Kamila je v lokálnych vodách známa ako módna revolucionárka a bojovníčka za udržateľný rozvoj. Jej odhodlanosť meniť módny priemysel na lepší a prinášať alternatívy, ktoré nie sú škodlivé pre planétu ocenil i magazín Forbes, kde sa tento rok objavila v liste 30 najúspešnejších ľudí do 30 rokov. Kamila vyučuje študentov v Paríži, prednáša o udržateľnej móde, poskytuje biznis konzultácie v oblasti módy a 2 krát do roka vrámci pražského týždňa módy organizuje pre širokú verejnosť event SLOU Fashion Days.

Zdroj: osobný archív 

 

Jej najväčším snom bolo pracovať pre módny dom Dior

Kamila vyštudovala módny design. „V tom čase všetko, čo som mala v hlave bolo, ako ma raz zamestná Dior a aká budem veľká módna návrhárka.“ Neskôr sa presťahovala do Londýna, potom do Paríža, kde bola odhodlaná si svoj sen splniť. Kamila začala pracovať pre prestížny obchodný dom Gallerie Lafayette a zdalo sa, že mala našliapnuté presne tam, kam chcela.

Paríž jej rozvrátil hodnoty

V Paríži, meste módy, si uvedomila, že s tým, čo doteraz robila už nechce mať nič spoločné. „Odhalila som tam pravdu o detskej práci a chemicky zamorenom prostredí v módnom priemysle, čo ma veľmi zasiahlo, pretože som toho bola súčasťou.“  Kamile trvalo asi rok a pol, kým si rozmyslela, ako vynaloží s tým, na čo prišla. „Móda bola to jediné, čo som vedela, čo som vyštudovala a čomu som sa kedy profesionálne venovala. Rozhodla som sa začať učiť ľudí, ako to robiť lepšie.

Zdroj: osobný archív 

 

Event o udržateľnej móde

Kamila najskôr priniesla do Česka a na Slovensko medzinárodnú kampaň Fashion Revolution, potom založila vlastnú vzdelávaciu platformu Moyomi, začala robiť workshopy o udržateľnej móde a médiá sa začínali čím ďalej, tým viac pýtať. „Ja som síce extrém, ktorý si aj 5 rokov nič nekúpi, ale to ľudom nemôžete hovoriť. Potrebujete im poskytnúť riešenie a zodpovedné značky potrebujú platformu, kde by sa mohli prezentovať.“ A tak vznikol event SLOU Fashion Days.

V rámci prvého ročníka Kamila zorganizovala prednášky a predajnú  prezentáciu dvoch značiek. S piatou sezónou, sa na predajnej akcii venovanej udržateľnej predstaví viac ako štyridsať značiek a predajcov a bohatý sprievodný program. „To, že SLOU Fashion Days existujú a sú sezónu od sezóny lepšie je pre mňa dôkaz pozitívnych zmien v spoločnosti. Každú sezónu prichádzame s novou kampaňou, ale jej cieľom je stále to isté – zmeniť hodnoty spoločnosti. Mojim snom je, že sa raz namiesto novej kabelky alebo luxusného auta budú ľudia chváliť tým, že jazdia do práce na bicykli a že si cez víkend opravili dieru na nohaviciach.“

Zdroj: osobný archív 

 

Udržateľnosť od hlavy až k päte

To ale nie je všetko. Udržateľnosť pre Kamilu nekončí pri móde, ale znamená pre ňu životný štýl –  snaží sa nakupovať bez obalu, do mesta chodí na bicykli, veci nezahadzuje, ale opravuje,  plastom sa vyhýba na široko-na ďaleko a jej najväčším snom je zrušiť odpad a kompostovať. „Všetci to o mne vedia. Moji priatelia i dámy, ktoré čítali môj blog, vedia, že o odev sa rada podelím, a tak sa mi schádza doma celý šatník. Vďaka tejto životnej teórii som prežila tehotenstvo i materstvo s nulovými nákladmi za oblečenie a mohla som si dovoliť napríklad organické jedlo alebo ekologické plienky na jedno použitie. I tie má dcéra len na noc a na cesty, doma má textilné plienky z bio bavlny, ktoré periem vo vlastnom pracom prípravku.“

Kamilin životný príbeh a hodnoty, cez ktoré nejde vlak je veľmi inšpirujúca téma, na ktorú sa dá s Kamilou diskutovať donekonečna. Toľko času sme ale nemali, avšak s nadšením nás informovala, že momentálne pracuje na knihe, v ktorej sa všetko dočítame.

Zdroj: osobný archív 
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články