Kombinácia škorice a rozmarínu proti neduhom
Okrem výraznej chuti sa rozmarínu a škorici pripisujú aj isté blahodarné účinky. Niektorí ľudia si z tohto dua pripravujú čaj, ktorý má povzbudzovať pamäť. A aké benefity majú samostatne?
- Rozmarín pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, podporuje trávenie a upokojuje myseľ.
- Škorica zas dokáže skrotiť hladinu cukru v krvi, tiež podporuje trávenie (najmä tukov) a hovorí sa, že pôsobí ako afrodiziakum.
Ako na bylinkovo-korenené latte
Prípravu latte už máte určite v malíčku, avšak na pripomenutie – tvorí ho espresso a cca 250 ml jemne našľahaného mlieka. No základným kameňom tohto receptu je škoricovo-rozmarínový sirup, ktorý zabezpečí dokonalé prelínanie chutí. Jeho príprava vám nezaberie viac než 20 minút.
Recept na škoricovo-rozmarínový sirup
Čo budete potrebovať:
- 6 vetvičiek čerstvého rozmarínu
- 1 celá škorica
- ½ šálky cukru
- ½ šálky vody
Postup:
- Do menšieho hrnca dajte rozmarín, škoricu, cukor a vodu a nechajte variť na strednom plameni.
- Zmes pravidelne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- V momente, keď zmes začne jemne bublať, prikryte hrniec pokrievkou, zložte ho z platničky a nechajte lúhovať (3 minúty pre jemnejšiu chuť, 10 minút pre intenzívnejšiu).
- Hotový sirup nalejte cez sitko do sklenenej fľaše a uchovávajte ho v chladničke maximálne po dobu dvoch týždňov.
Rozmarín v cukrovej kruste na ozdobu
Povarený rozmarín môže ešte poslúžiť – ako voňavá ozdoba nápoja. Stačí, keď ho po precedení obalíte v cukre a necháte hodinu schnúť na papieri na pečenie. Cukor na vetvičke stvrdne a vytvorí efekt poprášenia snehom.
A už len doladiť latte
Keď budete mať sirup hotový, pripravte si do väčšej šálky espresso, pridajte sirup podľa chuti a zmes zalejte našľahaným mliekom. Zdobenie je potom na vašej kreativite. Ja som sa pred návštevou pochválila rozmarínom v cukrovej kruste, penou a jemným poprášením škorice.
Lahodná vůně Vánoc
Vše pro pečení vánočního cukroví