Práve čítate

Škoricové latté s rozmarínom: Zamatovo korenistá káva, ktorá vás zahreje až do špiku kostí

627  
Zdieľať: 

Škoricové latté s rozmarínom: Zamatovo korenistá káva, ktorá vás zahreje až do špiku kostí

V črepníku na parapete mi trochu zdivočel rozmarín, čo si vyžadovalo radikálny strih. Ale najskôr som musela vymyslieť, čo budem robiť s odstrihnutými vetvičkami. A tak som sa ponorila do inšpiratívneho sveta internetu a natrafila som na originálny zimný nápoj, ktorý na mňa dýchol sviatočnou atmosférou. A to nielen vďaka netradičnému spojeniu chutí, ale aj rafinovanému zdobeniu so snehovým efektom.

5. 11. 2024 4 min. čítania Veronika Bednářová
Škoricové latté s rozmarínom: Zamatovo korenistá káva, ktorá vás zahreje až do špiku kostí

Kombinácia škorice a rozmarínu proti neduhom

Okrem výraznej chuti sa rozmarínu a škorici pripisujú aj isté blahodarné účinky. Niektorí ľudia si z tohto dua pripravujú čaj, ktorý má povzbudzovať pamäť. A aké benefity majú samostatne?

  • Rozmarín pomáha pri ochoreniach dýchacích ciest, podporuje trávenie a upokojuje myseľ.
  • Škorica zas dokáže skrotiť hladinu cukru v krvi, tiež podporuje trávenie (najmä tukov) a hovorí sa, že pôsobí ako afrodiziakum.

Ako na bylinkovo-korenené latte

Prípravu latte už máte určite v malíčku, avšak na pripomenutie – tvorí ho espresso a cca 250 ml jemne našľahaného mlieka. No základným kameňom tohto receptu je škoricovo-rozmarínový sirup, ktorý zabezpečí dokonalé prelínanie chutí. Jeho príprava vám nezaberie viac než 20 minút.

Recept na škoricovo-rozmarínový sirup

Čo budete potrebovať:

  • 6 vetvičiek čerstvého rozmarínu
  • 1 celá škorica
  • ½ šálky cukru
  • ½ šálky vody

Postup:

  1. Do menšieho hrnca dajte rozmarín, škoricu, cukor a vodu a nechajte variť na strednom plameni.
  2. Zmes pravidelne miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  3. V momente, keď zmes začne jemne bublať, prikryte hrniec pokrievkou, zložte ho z platničky a nechajte lúhovať (3 minúty pre jemnejšiu chuť, 10 minút pre intenzívnejšiu).
  4. Hotový sirup nalejte cez sitko do sklenenej fľaše a uchovávajte ho v chladničke maximálne po dobu dvoch týždňov.

Rozmarín v cukrovej kruste na ozdobu

Povarený rozmarín môže ešte poslúžiť – ako voňavá ozdoba nápoja. Stačí, keď ho po precedení obalíte v cukre a necháte hodinu schnúť na papieri na pečenie. Cukor na vetvičke stvrdne a vytvorí efekt poprášenia snehom.

A už len doladiť latte

Keď budete mať sirup hotový, pripravte si do väčšej šálky espresso, pridajte sirup podľa chuti a zmes zalejte našľahaným mliekom. Zdobenie je potom na vašej kreativite. Ja som sa pred návštevou pochválila rozmarínom v cukrovej kruste, penou a jemným poprášením škorice.

Lahodná vůně Vánoc

Lahodná vůně Vánoc

Vše pro pečení vánočního cukroví

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články