Práve čítate

Flash brew je ľadová káva na japonský štýl. Tradične sa filtruje na ľad, ja ju robím aj so zmrznutými kockami mlieka

1831  
Zdieľať: 

Flash brew je ľadová káva na japonský štýl. Tradične sa filtruje na ľad, ja ju robím aj so zmrznutými kockami mlieka

Stále ma prekvapuje, koľko spôsobov prípravy kávy existuje. O flash brew som sa síce dozvedela iba nedávno, ale načasovanie vyšlo priam znamenite. Kedy inokedy objaviť zrýchlený cold brew ako s prichádzajúcim letom? A čo sú vôbec flash brew a cold brew zač?

10. 6. 2022 3 min. čítania Veronika Bednářová
Flash brew je ľadová káva na japonský štýl. Tradične sa filtruje na ľad, ja ju robím aj so zmrznutými kockami mlieka

Aký je rozdiel medzi cold brew a flash brew? Cold brew je ľadová káva, ktorá ani na sekundu nepríde do kontaktu s horúcou vodou. Lúhuje sa totiž v studenej, a to pokojne až 24 hodín. Pekne pomaličky, ale zato poriadne. Výsledný nápoj je veľmi výrazný a až čokoládovo sladkastý.

Príprava flash brew je oveľa rýchlejšia. Nie je to totiž nič iné ako filtrovaná káva, ktorú necháte prekvapkať priamo na kocky ľadu. Finta je v tom, že od celkového objemu horúcej vody na gramáž kávy odpočítate objem ľadu. Horúca voda rozpustí ľad, a tak máte vo výsledku plnohodnotné množstvo nápoja, ktorý je vďaka krátkej extrakcii a okamžitému schladeniu nádherne ovocný.

Ktorú kávu na flash brew používam a ako ju meliem?

Výber kávy závisí predovšetkým od vašej chuti. Rovnako ako pri klasickej filtrovanej káve dávam prednosť 100 % arabike.

Len pozor, ak vám práve nelahodia ovocnejšie (niekto by možno povedal kyslejšie) druhy. Flash brew ovocnosť zrniek ešte zvýrazní. Všeobecná poučka hovorí, že medzi „ovocňákov“ sa radia hlavne africké kávy. Čokoládovejšie chute ponúka Latinská Amerika v čele s Brazíliou. Ja som pre flash brew vyskúšala zrnká Tchibo African Blue a bola to paráda.

Zrnková káva Privat Kaffee African Blue

Zrnková káva Privat Kaffee African Blue

Zrnká rastú na východoafrickej náhornej plošine a živia ich lúče rovníkového slnka. Tak získavajú vysoko aromatickú chuťovú líniu a vybranú kyslosť. Káva sa vyznačuje korenistou kvetinovou vôňou a výraznou chuťou s nádychom čiernej ríbezle.

Do e-shopu

A čo to mletie? Pri flash brew zalievate väčšie množstvo namletej kávy pomerovo menším množstvom vody, preto je potrebné mletie v porovnaní s filtrovanou kávou máličko zjemniť. Ja si nastavujem mlynček na konzistenciu pripomínajúcu niečo medzi krupicovým cukrom a krupičkou. Nebojte sa v hrubosti mletia experimentovať a objavovať.

 Na ozvláštnenie mením kocky ľadu za zmrznuté mlieko

Existujú dva druhy kávomilcov: mliečňaci a čierňaci. A potom tretí, ktorí to majú na striedačku – čo je môj prípad.

Preto som neodolala a skúsila kocky ľadu nahradiť zmrznutým mliekom. Do formičiek na ľad jednoducho nalejete mlieko a necháte ho zamraziť. Odporúčam polotučné mlieko, ale môžete vyskúšať aj plnotučné. Len potom viac vyzrážate tuk. Funguje to dokonca aj s alternatívnym mliekom. Prečítajte si návod, ako si vegánske mlieko zo semienok alebo orechov pripraviť doma. A ak radi maškrtíte, primiešajte k mlieku vanilku, škoricu… alebo hneď použite ochutené.

Prekvapilo ma, že zmrznuté mlieko sa nedá ľahko vyklepnúť z formičky. Preto ho nechajte päť minút povoliť a zoberte si na pomoc nôž. Tým potom kocku po kocke vypáčte. Znie to možno zložito, ale uvidíte, že to ide raz dva. Alebo použite formičky zo silikónu, pri ktorých sa tomuto problému vyhnete.

Recept na prvotriednu domácu ľadovú kávu flash brew

Základy už som vysvetlila a určite ste dostali chuť túto ľadovú kávu doma vyskúšať. Takto presne ju robím ja:

Čo budete potrebovať:

Postup:

  1. Ohrejte si vodu na teplotu medzi 90 °C a 96 °C.
  2. Vložte do ručného filtra ten papierový a nad drezom ho dôkladne prepláchnite horúcou vodou.
  3. Nameľte si kávu, vsypte ju do prepláchnutého filtra a uprostred urobte malú jamku.
  4. Do hrnčeka alebo kanvičky nasypte 175 g ľadu alebo zmrznutého mlieka a na vrch položte ručný filter s namletou kávou.
  5. Rovnomerne od stredu zalievajte horúcou vodou kávu vo filtri, aby sa celá premočila.
  6. Naplňte celý filter vodou, ale snažte sa pri tom neliať vodu na jeho steny – pokračujte, kým nedosiahnete 325 g vody.
  7. Keď voda pretečie, zložte filter a máličko zatočte nádobou s hotovým nápojom, aby sa všetko dokonale premiešalo.
  8. A môžete podávať –pokojne s pár ďalšími kockami ľadu alebo mlieka.

domácí ledová váva

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Využite akciu 2+1 balenie kávy zadarmo

Vychutnajte si svoju obľúbenú kávu ešte výhodnejšie! Ku dvom baleniam zrnkovej, mletej či instantnej kávy pridáme majiteľom TchiboCard to tretie, najlacnejšie, zadarmo.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články