„Tú husičku chcem do kuchyne! “To je moja obľúbená veta z Rumcajsa, už od detstva. Týmto hrubým vyjadrením gróf zrejme myslel Manku. Síce som tomu rozumela, ale ako dieťaťu mi to pripadalo nesmierne zaujímavé a stále som sa snažila napodobniť pána Högera a jeho „francúzsky“ prízvuk. Osobne si husičku do kuchyne pozývam raz ročne.
Ono to totiž nie je len tak. Po farmársku hus sa budem musieť vydať do vedľajšej dediny a tam je vždy na to poradovník. Snáď to tento rok vyjde (ako vlani) a hus sa zmestí do rúry. Raz sa totiž nezmestila, takže sme pootvorené dvierka rúry obalili alobalom, aby sme zväčšili obsah rúry. Tieto zlepšováky milujem. Podobne ako hrušky sa slivovicou v tomto recepte. A nebojte sa dať všetky suroviny od oka a o trochu viac, než uvádza recept. Myslím, že to patrí ku klasickým receptom, ktoré sa každý rok opakujú. Trocha invencie a nepresností môže pripraviť nezabudnuteľné kulinárske zážitky. Samozrejme, rôzneho druhu :). Ale kto sa bojí, nesmie do lesa (ani do kuchyne). Takže nabudúce namiesto slivovice použijem francúzsky koňak, nech sa pán gróf otec oblizuje. A vy tiež! Všetkým Václavom zdar!
Suroviny
1 hus
3 lyžice soli
100 g sušených hrušiek alebo jabĺk
50 ml hruškovice
2 lyžice rasce
100 ml vody
4 hrušky
2 lyžice mletej škorice
1 zvitok škorice
Postup
Večer vopred hus zbavíme prípadného peria a zvnútra i zvonku ju poriadne osolíme. Uložíme do chladu a necháme odpočinúť. Sušené ovocie namočíme do hruškovice. Druhý deň predhrejeme rúru na 220 °C. Z husi odrežeme krídla a krk, vložíme ich do pekáča, hus posypeme rascou a položíme ju do pekáča prsiami nahor. Hrušky pokrájame na štvrtinky, zbavíme jadrovníkov a posypeme škoricou. Polovicu z nich vložíme do husi, pridáme zvitok škorice, hus podlejeme vodou a dáme do vyhriatej rúry. Pečieme 15 minút, potom teplotu znížime na 180 °C, hus zakryjeme alobalom a pečieme ďalšie 2 hodiny. Občas ju môžeme podliať vodou s vypečenou masťou.
Hus obložíme zvyšnými hruškami a sušeným ovocím a pečieme ďalšie 2 hodiny za občasného podlievania. V posledných 15 až 20 minútach alobal odkryjeme, aby hus získala zlatistú kôrku. Namiesto alobalu môžeme hus prikryť druhým pekáčom.