Niektoré recepty nestrácajú na atraktivite ani po sto rokoch. Preto sme poctivo bádali a teraz vám prinášame tie najlepšie chute z obdobia prvej Československej republiky. Recepty našich prababičiek odkrývajú tajomstvá jednoduchých, ale zároveň veľmi nápaditých sladkých dobrôt.
Čokoládové tortičky
Príprava: 1 hodina
Pečenie: 15 až 20 minút
Suroviny
Cesto
60 g masla
6 vajec, žĺtky a bielky zvlášť
120 g krupicového cukru
za štipku semienok z vanilkového struku
najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
60 g strúhanej čokolády
60 g nelúpaných mletých mandlí
80 g hrubej múky
Náplň
125 g masla
práškový cukor podľa chuti
semienka z 1 vanilkového struku
50 ml studenej čiernej kávy
100 g pikantnej zaváraniny (višňovej, čerešňovej)
Poleva
50 g masla
100 g krupicového cukru
1 lyžička vody
60 g kakaa holandského typu
Kuličky
1 lyžica tuzemáku (rumu) alebo podľa potreby
30 g strúhanej čokolády
Postup
Maslo vymiešame do nadýchanej peny. Pridáme žĺtky, cukor, semienka vanilky a citrónovú kôru a všetko trieme zhruba 20 minút. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Rúru predhrejeme na 160 °C. Do maslovej zmesi vmiešame čokoládu a mandle a pomaly zapracujeme striedavo múku a sneh. Cesto vlejeme na plech vyložený papierom na pečenie, vrstva by mala byť vysoká nanajvýš 2 cm. Pečieme 15 až 20 minút, kým cesto nespevnie. Necháme vychladnúť.
Na náplň vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do peny a potom do nej zašľaháme semienka z vanilkového struku a kávu, až vznikne hladký krém. Na polevu rozohrejeme maslo a vmiešame cukor, vodu a kakao, až vznikne homogénna zmes.
Z korpusu vykrajujeme guľatou vykrajovačkou placky. Zvyšok korpusu rozdrobíme a premiešame s rumom a čokoládou na súdržnú hmotu, z ktorej tvarujeme v dlaniach guľôčky. Polovicu oválov potrieme lekvárom a maslovým krémom, priklopíme zvyšným cestom bez náplne, polejeme čokoládovou polevou a ozdobíme guľôčkami.
Znamenitá mandľová torta
Príprava: 20 minút
Pečenie: 20 až 25 minút
Suroviny
Cesto
200 g hladkej múky
200 g masla
200 g práškového cukru
9 žĺtkov z vajec uvarených natvrdo
120 g mletých mandlí
najemno nastrúhaná kôra z 1 citróna
maslo na vymastenie formy
múka na vysypanie formy
Náplň
250 ml smotany na šľahanie (33 %)
140 g mletých mandlí
100 g práškového cukru
50 g posekaných mandlí
Postup
Rúru predhrejeme na 180 °C. Tortovú formu dôkladne vymastíme maslom a vysypeme múkou. Preosiatu múku, maslo, cukor, žĺtky, mandle a citrónovú kôru vypracujeme na tvárne cesto. Rozvaľkáme ho na pomúčenej doske na plát hrubý cca 1 cm, valčekom ho premiestnime do pripravenej formy a prstami vytvoríme zvýšený okraj.
Pečieme v predhriatej rúre zhruba 20 až 25 minút, kým cesto nezíska zlatistú farbu. Potom ho vyberieme a necháme vychladnúť.
Na náplň ušľaháme smotanu do tuha. Mleté mandle premiešame s cukrom a pridáme šľahačku. Náplň rozotrieme na predpečený korpus a ozdobíme posekanými mandľami.
TIP: Cesto môžeme urobiť aj lacnejšie: 280 g hladkej múky, 140 g masla, 5 prelisovaných žĺtkov z natvrdo uvarených vajec pomaly miešame s 20 g mletých mandlí, 1 surovým žĺtkom, 1 hrsťou práškového cukru a strúhanou kôrou z ½ chemicky neošetreného citróna. Vláčne cesto rozvaľkáme a upečieme podľa receptu.
Viac inšpirácie nájdete na facebookovej stránke Retrovaření.