Práve čítate

Naučila som sa správne dýchať a zmenilo mi to život. Naučte sa to tiež!

13675  
Zdieľať: 

Naučila som sa správne dýchať a zmenilo mi to život. Naučte sa to tiež!

Pred pol rokom mi kamarátka odporučila tréning dýchania. Nevedela som, čo to je a s čím mi to môže pomôcť, ale povedala som si, že to vyskúšam. Musím sa priznať – najskôr som vôbec nebola presvedčená, že to pre mňa môže byť akýmkoľvek spôsobom prínosné. Bola som si istá, že dýchanie je niečo také prirodzené, že sa to nemusím učiť. Prvá návšteva špecialistu ale prevrátila moje myslenie naruby.

1. 7. 2020 8 min. čítania Marta Kaniewska
Naučila som sa správne dýchať a zmenilo mi to život. Naučte sa to tiež!

Posledné roky som strávila prácou – od rána do večera, bez prestávky a dovolenky, stále v strese. Mala som obrovský problém so zaspávaním a keď sa mi už podarilo zaspať, budil ma každý zvuk – kroky na chodbe, auto za oknom, dokonca aj zvuk tečúcej vody u susedov. Počas dňa to nebolo lepšie – nevyspatá, unavená a vystresovaná som sa nemohla na nič sústrediť. Hovorila som si, že je to tým, že žijem rýchlo, mám veľa povinností, ale takto sa predsa dlhodobo žiť nedá.

A potom mi kamarátka odporučila, aby som skúsila tréning zameraný na správne dýchanie. Prišlo mi to smiešne. Veď dýchať viem. Pol života som spievala, tak predsa viem, ako pracovať s dychom. Jedného dňa som však prišla za Bartekom– profesionálnym trénerom správneho dýchania, ktorý prevrátil moje myslenie naruby.

Verejné povedomie o dychovej sile nie je veľmi veľké. Stále však rastie. Je to ako so stravou – ešte nedávno sa tiež až tak veľmi neriešila. Teraz už ale všetci vedia, aké je dôležité, aby bola nielen vyvážená, ale aj chutná. Veľa ľudí bagatelizuje úlohu jedla v prevencii chorôb, oveľa menej pri podpore ich liečby. Pred niekoľkými rokmi sa prebudilo povedomie o výžive a teraz konečne prichádza čas práve na správne dýchanie. Súvisí to s trendom dobrej kondície – zaraďovaním rôznych športov, vrátane jogy, do života. Zvyšuje sa tiež povedomie o zdraví celkovo.

– hovorí Bartłomiej Pawlaczyk, dychový tréner

Vďaka špecialistovi som si uvedomila, aké je dýchanie dôležité

Na začiatku som musela vyplniť krátky dotazník. Otázky sa týkali hlavne môjho zdravia a životného štýlu. Prekvapilo ma, koľko bodov sa ma týkalo – nedostatok energie, problémy s koncentráciou a zaspávaním, časté prebúdzanie alebo bolesť hlavy počas dňa. Bartek odhalil, že mojím problémom je spánkové apnoe (aj keď som presne vedela, čo to je, nikdy som si nemyslela, že sa to môže týkať mňa).

Mýtus 1: Nádych nosom a výdych ústami

Ak týmto spôsobom dýchate pravidelne, nerobíte dobre svojmu zdraviu – vždy radšej dýchajte nosom – nádych aj výdych. V kľudovom režime aj pri behu.

Mýtus 2: Muži dýchajú bruchom a ženy hrudníkom

Tento zažitý mýtus  je škodlivý hlavne pre ženy. Dievčatá a mladé ženy sa učia držať rovnú postavu – zaťahovať brucho a vypínať prsia. To spôsobuje svalové napätie, ktoré ovplyvňuje spôsob dýchania. S fyziológiou žien ale tento prístup nejde dokopy. Keď ženy bojujú s bolestivou menštruáciou, často im robí ťažkosti dýchať do brucha a neprebieha tak bránicové dýchanie.

Rovnako je škoda, že ženy majú veľa informácií o tom, ako dýchať napríklad pri pôrode, ale už im nikto nevysvetlí, ako dýchať v období po ňom. Počas tehotenstva totiž, podobne ako v období bolestivej menštruácie, prirodzene dýchali len do hrudníka a to je po pôrode potrebné napraviť.

Svetlo na konci tunela

Podľa Bartłomieja Pawlaczyka stále viac ľudí začína chápať, že správne dýchanie je dôležité. Na workshopy a tréningy sa najčastejšie hlásia, keď im do života vstúpi náročnejšie ochorenie a s ním spojená únava.

Väčšinou už v tom čase hľadali a skúšali rôzne riešenia, ale dýchanie nebrali veľmi vážne. Keď sa im potom podarí svoje ťažkosti utlmiť, alebo sa ich vďaka správnej dýchacej technike dokonca úplne zbavia, prichádza pocit úľavy. A naučí sa to nakoniec naozaj každý! Výhodou je aj následná sebestačnosť – keď už dosiahnete určitú úroveň, ste schopný vysledovať, či je všetko v poriadku a ak potrebujete, viete, ako svoj dych korigovať.

Kedy ísť na dychový tréning?

Najčastejšie k špecialistovi prichádzajú ľudia, ktorí majú nejaké dychové ťažkosti. Patria sem ľudia:

  • trpiaci astmou, ktorí sa dozvedeli, že môžu žiť bez príznakov a bez liekov
  • ktorí chrápu a svojimi nočnými etudami terorizujú rodinu a susedov
  • so spánkovým apnoe, ktoré je často dôsledkom chrápania
  • ktorí trpia dýchavičnosťou alebo cítia, že majú v pľúcach stále málo vzduchu
  • trpiaci Chronickou obštrukčnou chorobou pľúc– dychové cvičenie dodáva telu viac kyslíka
  • trpiaci stresom – dychové cvičenie prináša uvoľnenie
  • športovci, ktorým dýchanie bráni ich ďalšiemu rozvoju

Málokto vie, že keď precvičujete dych, môžete:

  • regulovať krvný tlak
  • zlepšiť srdcový rytmus napr. v tachykardii
  • znížiť intenzitu alergických reakcií – hlavne pri inhalačných alergiách
  • podporovať liečbu migrény alebo iných bolestí, napr. chrbtice
  • prekonať nespavosť
  • lepšie spať a mať oveľa viac energie
  • ušetriť veľa energie počas dňa

Kedy by ste mali ísť k špecialistovi?

Pri otázke, kto by mal sledovať svoj dych a naučiť sa oň starať, budete odpoveďou možno prekvapený – všetci. Dych je základnou životnou funkciou.

Ľudia s dýchacími ťažkosťami, vysokým krvným tlakom, tachykardiou, chrápaním, zlým spánkom a chronicky unavení by mali ísť k špecialistovi ako prví.

Vyplňte nasledujúci kvíz vytvorený na základe dotazníka Nijmegen a zistite, či správne dýchate. Aj keď test nedokáže obsiahnuť všetko a je iba hrubým odhadom toho, čo by vám povedal špecialista, môžete ho použiť ako odrazový mostík. Špecialista vám potom môže pomôcť spoznať problém do hĺbky a naučiť vás, ako s dychovými problémami, o ktorých možno ani neviete, že ich máte, zabojovať.

Máte bolesti na hrudi?

Cítite napätie?

Máte problémy so zrakom?

Máte závrate?

Cítite sa zmätená / zmätený?

Máte rýchlejší/hlbší dych?

Nemôžete chytiť dych?

Cítite tlak na hrudi?

Trápi vás nafukovanie?

Cítite mravenčenie v prstoch?

Nemôžete sa zhlboka nadýchnuť?

Trápi vás pocit stuhnutia prstov alebo paží?

Cítite tuhosť okolo úst?

Máte studené chodidlá alebo ruky?

Máte palpitácie (nepríjemné búšenie srdca)?

Cítite úzkosť?

Vyhodnotiť kvíz
Vaše výsledky

Naučila som sa správne dýchať a zmenilo mi to život. Naučte sa to tiež!

S vašim dýchaním to vyzerá dobre!

Považujete sa za zdravého alebo relatívne zdravého človeka. Nezabudnite však, že môžete zvýšiť svoje povedomie a upevniť svoju pohodu. Veda a prax zdravého dýchania sú skvelé preventívne opatrenia, vďaka ktorým sa vám nikdy neminie energia a životná pohoda. Zostávajú tu ešte drobnosti, ktoré si možno ani nevšimnete. Naučenie správneho dýchania človeku často otvorí nové hranice.

Vyskúšať kvíz znovu
Vaše výsledky

Naučila som sa správne dýchať a zmenilo mi to život. Naučte sa to tiež!

Nemusíte panikáriť, ale hodilo by sa vám začať s dychom pracovať

Možno sa cítite dobre, ale občas sa vám zdá, že existuje niečo, čo by sa dalo zlepšiť. Alebo už máte nejaké príznaky, ale dá sa s nimi žiť? Urobte z dychu svojho spojenca! Nehovorte si: „Teraz na to nemám čas“ alebo „To vyriešim neskôr“. Možno už totiž chodíte na rôzne vyšetrenia, ktoré neprinášajú žiadne výsledky a nikto neverí vášmu pocitu, že s vami niečo nie je v poriadku. Ste unavený? Nespíte dobre? Máte pocit nedostatku vzduchu? Alebo stále zívate? Bola vám diagnostikovaná astma? Budí vás vaše chrápanie? Navštívte trénera správneho dýchania, ktorý vám pomôže zvíťaziť.

Vyskúšať kvíz znovu
Vaše výsledky

Naučila som sa správne dýchať a zmenilo mi to život. Naučte sa to tiež!

Postarajte sa o svoje dýchanie čo najskôr

Necítite sa úplne v pohode, alebo je vám dokonca mizerne? Máte bolesti na hrudi a bolesti chrbta? Úzkosť a podráždenosť alebo zmätok môžu byť vaším každodenným chlebom v takej miere, že už ich považujete za bežnú súčasť svojho života. Dobiehanie autobusu môže skončiť bláznivým bojom o dych. Môže vám byť stále zima, bojujete s plytkým a rýchlym dýchaním. Bolesti hlavy alebo závrate sa môžu objaviť kedykoľvek. Ak máte astmu, je možné, že užívanie lieku je váš každodenný rituál, a ak ešte nie, aj keď na chvíľu opustíte domov, máte vo vrecku inhalátor. Nikdy nie je príliš neskoro urobiť niečo dobré pre vaše zdravie. Návšteva špecialistu môže pomôcť zmierniť problémy, ktoré vás trápia.

Vyskúšať kvíz znovu

Potom sme sa pustili do cvičenia…

Cvičenia, ktoré som robila pod dohľadom Barteka, mali obnoviť moju kontrolu nad dychom (zdá sa to jednoduché, ale u mňa to naozaj vyžadovalo veľké sústredenie) a posilniť bránicu. Po krátkej dobe sa mi však podarilo „nadviazať kontakt“ so svojím telom a sústrediť sa na rytmus dychu. Cítila som, ako sa moje telo a myseľ uvoľňujú.

Potom mi Bartek ukázal, ako sa rýchlo zrelaxovať v stresovej situácii (je to skvelé cvičenie v práci, pred skúškou alebo pred verejným vystúpením). Jeho výhodou je, že nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu, môžete cvičiť kedykoľvek (aj keď sedíte pri počítači) a nezaberie to veľa času. Dodnes je to pre mňa skvelý spôsob na zvládnutie stresu v každej situácii, keď cítim, že napätie rastie.

Antistresové cvičenie

Ľahnite si na chrbát alebo zostaňte sedieť na stoličke. Zatvorte oči. Jednu ruku položte na brucho a sledujte, ako dýchate. Keď sa dostanete do svojho dýchacieho rytmu, nasmerujte dych do brucha, do miesta, kde máte ruku. Ďalším krokom je vedomé spomalenie dýchania na úroveň, kde sa cítite pohodlne. Už samotné sústredenie na dych by malo spôsobiť jeho spomalenie a vy sa budete cítiť kľudnejšie. Počas cvičenia môžete cítiť ospalosť a potrebu zívať. To znamená, že ste tam, kam ste mierili.

Ak zívate často počas dňa, je to známka toho, že možno máte dýchacie ťažkosti. Ak máte potrebu zívať počas dychového cvičenia, je to informácia o tom, že cvičenie začína fungovať. V tejto situácii však nedovoľte, aby sa vaše ústa otvorili. Zívajte nosom – je to možné :-) – alebo prehltnite vždy, keď cítite túžbu zívať. Takýto prístup bude z dlhodobého hľadiska fungovať vo váš prospech.

– dodáva Bartłomiej Pawlaczyk

Relaxačné cvičenie

Ľahnite si na chrbát alebo sa pohodlne posaďte. Keď budete pripravený, vydýchnite a v hlbokom výdychu zadržte dych na 1-5 sekúnd. Zadržujte dych tak dlho, kým vám to bude pohodlné (akoby ste ho vôbec nezadržovali). Tento čas je pre každého iný. Relaxačné cvičenie nesmie spôsobovať stres, úzkosť ani paniku. Po zadržaní dychu sa nadýchnite nosom a vydychujte nosom po dobu cca 10 sek. Nakoniec zase po hlbokom nádychu vydýchnite, zadržte dych a potom voľne dýchajte nosom. Opakujte cvičenie 3 5 minút alebo cvičte tak dlho, ako potrebujete. :-)

Čo pre mňa bolo najťažšie?

Dnes môžem povedať, že najťažšie bolo naučiť sa ovládať dych. Vedomú kontrolu nádychu a výdychu nie je jednoduché zvládnuť hneď na prvýkrát. Až po niekoľkých pokusoch som zachytila rytmus, dosiahla stav sústredenia na svoje vlastní telo a dostavila sa úľava.

Vždy som bola hyperaktívna a keď som narazila na nejaké životné problémy, snažila som sa viac pracovať a nemyslieť na to, čo je ťažké a nepríjemné. Nepočúvala som signály tela a nereagovala na ne. Po nejakom čase som sa presvedčila, že to nie je najlepšia cesta – telo si chcelo oddýchnuť. Bola som častejšie chorá, nedokázala sa na nič sústrediť a trápili ma výkyvy nálad. Schopnosť čeliť výzvam bez straty kontaktu s vlastným telom a vnútornej harmónie je druhou najťažšou lekciou, ktorú mi dal tréning správneho dýchania.

Naučila som sa zvládať vlastný stres

Počas cvičenia mozog vypína a milióny myšlienok, alarmujúce termíny odovzdania projektov a stres utekajú. Cítila som kľud a príjemný pocit, že som „tu a teraz“ – bez ponáhľania, nutnosti riešiť stovky problémov a pocitov „čo sa stane, keď…“. Sústredenie na cvičenie mi prinieslo duševný kľud.

Opustila som tréning v úplne inom rozpoložení – s úsmevom a pocitom uvoľnenia. Naraz ma nebolela hlava, mala som viac energie a problémy sa zdali byť menšie ako predtým. Mala som pocit, že môžem prekonať všetko. Podarilo sa mi zvládnuť stres.

Dnes už viem, že správne dýchanie je kľúčom k dosiahnutiu vnútornej harmónie. Pravidelné krátke cvičenia znižujú napätie, dávajú mi pocit kľudu vo chvíľach, kedy ma dobieha stres, a zlepšujú moje zdravie – lepšie spím, vstávam ráno oddýchnutá, mám viac energie a je pre mňa ľahšie prekonávať rôzne životné prekážky.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články