Práve čítate

Návod na 3 ľahké vianočné dekorácie za pár centov, ktoré stihnete aj na poslednú chvíľu

5936  
Zdieľať: 

Návod na 3 ľahké vianočné dekorácie za pár centov, ktoré stihnete aj na poslednú chvíľu

Každoročne hovorím, že tentokrát začnem včas. Nakoniec ale so železnou pravidelnosťou ešte týždeň pred Vianocami zháňam posledné darčeky a dorábam doma výzdobu. Ak ste v zhone rovnako ako ja a potrebujete domov ešte trošku načančať, mám pre vás 3 návody, ktoré sú ľahké, rýchle a pravdepodobne na ne už teraz máte všetko, čo potrebujete.

17. 12. 2021 3 min. čítania Jana Duffková
Návod na 3 ľahké vianočné dekorácie za pár centov, ktoré stihnete aj na poslednú chvíľu

Snehové vločky z desiatových vreciek

Možno ste už na ne na internete narazili, pretože v poslednom čase sú veľkým hitom. Ja na ne nedám dopustiť. Vybavenie na výrobu papierových vločiek vyjde na pár šupov a ani časová investícia nie je veľká. Jedna vločka netrvá ani päť minút.

Čo budete potrebovať:

  • Papierové desiatové vrecká – biele, alebo hnedé z recyklovaného papiera (8 – 12 ks na jednu vločku)
  • Lepidlo v tyčinke
  • Nožničky
  • Niť a lepiacu pásku na zavesenie

Počet vreciek závisí od veľkosti


Čím väčšiu vločku budete vyrábať, tým viac vreciek potrebujete. Keď naopak pôjdete do malých rozmerov, malo by vám stačiť približne 8 vreciek. Vyskúšajte to na prvej vločke a ďalšiu už ľahko odhadnete. Rozmery desiatových vreciek sa môžu u jednotlivých výrobcov líšiť.

Postup:

  1. Zoberte prvé desiatové vrecko a natrite ho lepidlom tak, ako som naznačila fixkou na obrázku (pozdĺž spodnej hrany a stredom nahor smerom k miestu, kde sa vrecko otvára).
  2. Na lepidlom natrené vrecko položte ďalšie, to opäť rovnakým spôsobom natrite a takto pokračujte, kým budete mať na sebe navrstvené všetky vrecká.
  3. Na miestach, kde sa vrecká otvárajú, zostrihnite okraj podľa vlastnej fantázie. Čím väčší kus odstrihnete, tým menšia bude vločka a naopak. Strihajte do špičky, do oblúka alebo ľubovoľne do tvarov, ktoré vám napadnú.
  4. Do bokov vreciek prestrihajte tvary, ktoré potom dotvoria vločke celkový vzhľad. Môžu to byť polovice srdiečok, kolieska, pásiky, strapce… aj tu je možností nekonečno.
  5. Keď sú okraje odstrihnuté a prestrihy hotové, horné vrecko natrite lepidlom tak, ako ste vrecká natierali pri vrstvení.
  6. Roztiahnite vločku ako guľatú harmoniku a prvé a posledné vrecko k sebe prilepte. Máte to hotové!

Do hotovej vločky môžete urobiť dierku dierkovačkou a prevliecť ňou niť. Ľahko potom môžete vločky nalepiť kúskom lepiacej pásky k stropu a budú vyzerať tak, ako keby sa vznášali v priestore. Neodporúčam používať vlasec, pretože ten v kombinácii s lepiacou páskou nedrží. Môžete ho ale využiť vtedy, keď sa budete chystať zavesiť vločky napríklad na garnižu alebo iné pevné miesto.

Pridajte svetielka


Máte doma malú svetelnú reťaz na baterky? Prevlečte ju do vločky a baterkovú škatuľku tam tiež ukryte. Vznikne vám kúzelná svietiaca vločka. Tú ale nevešajte lepiacou páskou, pretože bude ťažšia a neudržala by sa.

Girlandy zo sušených pomarančov

Keď som bola malá, zdobili sme sušenými pomarančmi vianočný stromček. Teraz sa mi ale oveľa viac páčia pomarančové girlandy. Ako na to?

Čo budete potrebovať:

  • Pomaranče
  • Ostrý nôž a dosku na krájania
  • Papier na pečenie, plech, rúru
  • Jutový špagátik
  • Ihličnaté vetvičky (prípadne aj šišky a ďalšie prírodniny)
  • Nožnice

ozdoby z pomerančů

Postup:

  1. Pomaranče nakrájajte na čo najtenšie plátky.
  2. Kolieska poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a vložte do rúry. Ja ich suším väčšinou na 70 °C asi 5 hodín na horkovzduch, ale keď som netrpezlivá a chcem to urýchliť, pokojne zapnem rúru na vyššiu teplotu (do 100 °C). Počas sušenia pomaranče otáčam, aby sa presušili z oboch strán, pri vyššej teplote to robím častejšie.
  3. Usušené pomaranče nechám vychladnúť a ihličnatú vetvičku nastrihám na kúsky dlhé asi 2 cm.
  4. Pomocou špajle urobím do každého plátku pomaranča jednu dierku do hornej časti a druhú do spodnej. Potom nimi prevlečiem špagátik.
  5. Na špagátik na striedačku naviažem aj kúsky ihličnatých vetvičiek.
  6. Navliekam, kým nemám takú dlhú girlandu, ako potrebujem.

Dlhé girlandy môžete zavesiť z jedného bodu do druhého horizontálne, alebo pokojne zvislo od stropu. Ja robím aj naozaj krátke girlandy a tie potom vešiam napríklad na stenu namiesto obrazov. Sušené pomaranče samozrejme skvelo poslúžia aj ako dekorácia na adventné vence alebo nimi môžete dozdobiť darčeky. Najlepšie vyzerajú s prírodným recyklovaným papierom, prírodným špagátikom a kúskom eukalyptu.

Svietniky z pohárov na víno

Ten najjednoduchší tip na záver! Už teraz naň máte všetko doma, tak smelo do toho. Svietniky môžu poslúžiť len  ako dekorácia na sviatočnej tabuli, ale keď vytvoríte štyri kusy, môžu nahradiť aj adventný veniec.

Budete potrebovať:

  • Poháre na víno
  • Čajové sviečky
  • Ihličnaté vetvičky, šišky, imelo a ďalšie dekoráčie podľa vlastného vkusu

Aby čajová sviečka bola estetická


Ja z čajových sviečok na tento účel dávam dole hliníkový kryt. Vyberám ale poháre s takým podstavcom, do ktorého môže v prípade potreby bezpečne stiecť rozohriaty vosk. Istejším variantom je kúpiť čajové sviečky v sklenenom, alebo priehľadnom plastovom obale.

Postup:

  1. Pripravte si prírodniny, ktorými chcete svietnik ozdobiť a vložte ich do pohára.
  2. Pohár obratne otočte dnom nahor, aby sa dekorácie nevysypali.
  3. Na podstavec položte sviečku a máte hotové.

Verím, že sa vám tipy budú hodiť a ešte viac doladia vianočnú atmosféru u vás doma. Prajem vám krásne sviatky!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články