Práve čítate

Vyrobte si „busy board“, rozvojovú tabuľu pre deti od jedného roku

12149  
Zdieľať: 

Vyrobte si „busy board“, rozvojovú tabuľu pre deti od jedného roku

Mám doma malých zvedavcov, ktorých neustále baví objavovať svet. Keď boli dievčatká menšie, svet okolo seba spoznávali predovšetkým rukami a pusou. Také neposednice, nikdy nič nenechali na pokoji. Ťahanie káblov a otváranie najrôznejších dvierok bola tá najväčšia zábava. Lenže nájsť batoľa s nabíjačkou v puse už taká zábava nie je. A tak prišiel nápad na bezpečný variant - busy board.

14. 6. 2019 4 min. čítania Denisa Charvátová
Vyrobte si „busy board“, rozvojovú tabuľu pre deti od jedného roku

Busy board by sa dal preložiť ako „zaneprázdnená tabuľa“.  Na čo je to dobré? Väčšina rodičov s malými deťmi vie, ako radi sa zvedaví pidižvíkovia bavia (a predovšetkým zabavia) hrou s vecami, ktoré ani nie sú hračkami, ale s vecami bežnej dennej potreby – napr. zhasínaním svetiel, rozopínaním zipsov, zatváraním a otváraním najrôznejších dvierok a podobne. Vždy sú takouto hrou úplne zaneprázdnení. Takže názov tabule vlastne presne sedí. :-)

Čo budete potrebovať

  • Drevenú dosku
  • Drôt
  • Drevené farebné koráliky
  • Guľatú hrkálka
  • Háky so skrutkou 12 ks
  • Farebnú stužku
  • Vypínač
  • Zásuvku
  • Starý, nepoužívaný kábel do zásuvky
  • Povrázok
  • Zvonček
  • Keramické splachovadlo
  • Deliteľný zips
  • Najrôznejšie úchytky
  • Zvonček na bicykel
  • Magnety okrúhle väčšie (cca 20 mm)
  • Vŕtačku
  • Šróbiky
  • Drevené písmenká na meno
  • Lepidlo

Pozn.: Je mi jasné, že nie každý bude chcieť atrapu zásuvky použiť, aby sa potom deti nehrali aj s tými skutočnými. Ja som použila inú, ako máme doma. Všetky „naozajstné“ zásuvky sme zabezpečili detskou poistkou a mimo domov by som tak či tak dávala pozor. Keď budú deti väčšie a budú to chápať, samozrejme si nebezpečenstvo okolo zásuviek vysvetlíme.

Ako na to

Pripravte si drevenú dosku, na ktorú chcete busy board vytvoriť.

Kým začnete jednotlivé diely vŕtať na dosku, je dobré si rozmyslieť, aké všetky veci chcete na tabuli mať a kde. Následne si ich skúste na položenú tabuľu rozmiestniť, aby ste vedeli, ako a či sa vám tam vôbec všetky diely vojdú.

Koráliky na drôte a hrkálka

Zoberte drôt. Zohnite ho do vlnoviek v dĺžke od kraja po kraj tabule. Nechajte si voľný kúsok na každom kraji, aby sa dal drôt následne ohnúť do očiek zo zadnej strany. Urobte si bodky na doske, kde drôt končí. Vodováhou si overte, že sú v rovine a vyvŕtajte dierky. Rovnako si môžete vyvŕtať dve diery na drôt, na ktorý neskôr navlečiete hrkálku.

Na ohnutý drôt navlečte väčšie drevené farebné koráliky a oba jeho konce prevlečte predvŕtanými otvormi. Dosku otočte, pomocou klieští na jeho koncoch urobte očká, aby sa nevyvliekal. Na kratší drôt navlečte guľatú hrkálku a postup zopakujte.

Šnurovačka

Teraz si po pravej strane pod drôtom s korálikmi rozmerajte postavenie háčikov pre šnurovačku. Budete potrebovať celkovo 10 hákov so skrutkou, a to vždy po 5 na každú stranu. Dodržujte vzdialenosti od seba, a to ako v línii, tak aj pod sebou.  Minibrúskou si vyvŕtajte dierky a potom do nich naskrutkujte háčiky. Vyberte si stužku v obľúbenej farbe vášho figliara a tú prevlečte očkami ako šnurovačku. Na konci urobte mašľu.

Vypínač a zásuvka

Pokiaľ máte doma nejaký starý kábel do zásuvky, ktorý už nepotrebujete, prišla jeho chvíľa. Odstrihnite ho zhruba 20-25 cm od konca. Na odstrihnutom konci urobte uzol. Môžete ho zataviť napr. tavnou pištoľou, aby sa nestrapkal. Do krytky od zásuvky urobte hore takú dieru, aby po privŕtaní na tabuľu kábel nevypadával. Privŕtajte zásuvku na ľavú stranu tabule. Potom nasaďte krytku spolu s prevlečeným káblom. Pre väčšiu výdrž môžete všetko ešte k sebe prilepiť. Nad zásuvku prirobte obdobným spôsobom vypínač. A ľavá časť vášho busy board je hotová.

Zvončeky

Dostávame sa do stredu tabule. Keď budete riešiť kúpu zvončeka, je dôležité si uvedomiť jednu vec. Bude visieť na povrázku a na druhom konci povrázku bude napr. keramické splachovadlo. Pri výbere tak hľaďte na váhu. Keby bol jeden z koncov ťažší, prevažovalo by sa zariadenie na jednu či druhú stranu.

V strede tabule si odmerajte a opäť minibrúskou predvŕtajte dve dierky v ľubovoľnej vzdialenosti. Do nich naskrutkujte háčiky so skrutkou. Prevlečte cez ne povrázok a na jeho konce naviažte zvonček a splachovadlo.

Hneď si môžete nachystať druhý zvonček. My sme si zvolili veselý v tvare lienky, ale na trhu je celý rad zvončekov, záleží len na vás, aký si vyberiete. Zvonček si ale musíte ľahko upraviť pre potreby tabule – je potrebné pílkou do roviny odpiľovať očko, ktoré je na zvončeku na upevnenie na bicykel. Potom do tabule vyvŕtajte dieru a skrutkou zozadu dopredu zvonček pripevnite. Aby sa zvonček nepretáčal, je potrebné ho spredu ešte prilepiť.

Zip

Klasický deliteľný zips bežne zoženiete v každej galantérii. Vyberte si nejakú veselú farbu, nech vám tabuľu rozžiari. Zips nechajte zapnutý a pomocou skrutiek s okrúhlou hlavičkou ho privŕtajte po oboch stranách (každú jeho polovicu hore aj dole).

Magnetky a veselé úchytky

Kúpte najrôznejšie úchytky, ktoré sa vám budú páčiť – drevené, keramické, plastové, farebné či neutrálne. Opäť postupom zozadu dopredu ich privŕtajte náhodne do dolnej časti tabule. Vedľa nich prilepte magnety.

Mená

A ako čerešničku na torte dolepte hore do stredu meno vlastníka tabule. Pokiaľ ste kreatívni, písmenká si sami vymaľujte, ako vám napadne. Pokiaľ na maľovanie nie ste zruční, neplačte. Zohnať sa dajú aj písmenká hotové.

Možnosti na záver

Naša tabuľa slúži len na inšpiráciu. Je možné na ňu prirobiť v podstate čokoľvek, napríklad najrôznejšie zámky, retiazkové zámky, petlice, alebo, pokiaľ ste kutili od prírody a teší vás veci vymýšľať a tvoriť, môžete na tabuľu nachystať zatváracie dvierka na pántoch. Nápadom sa medze nekladú. A sami určite vidíte, čo vášho malého montéra v domácnosti najviac láka.

Moje dievčatká sa s tabuľou skutočne vyhrali. Občas som si až hovorila, že už ich to snáď ani nemôže baviť. Ale ako rástli, oblasť ich záujmu sa po tabuli rôzne posúvala. Od prvého nemotorného búchania do korálikov a ťahania za zvonček, až po kontrolu jemnej motoriky pri prevliekaní stužiek. Staršie dievčatko sa dokonca na šnurovačke naučilo urobiť mašľu, takže nám tabuľa poslúžila aj pri tréningu zaväzovania šnúrok.

Tabuľa je nielen pre deti

A len pre zaujímavosť, tieto tabule sa používajú aj na zlepšenie motoriky u starých ľudí, ktorí trpia napr. demenciou či Alzheimerovou chorobou.

Prezrite si tabule našich čitateľov

V komentároch na českomslovenskom Facebooku dostávame fotky od vás, našich čitateľov. Ďakujeme za ne. A budeme radi, keď pridáte tú svoju. :-)

Ďalšie kvalitné hračky ponúka Tchibo


V e-shope Tchibo.sk nájdete kvalitné drevené a látkové hračky pre deti, s ktorými môžu rozvíjať fantáziu i motoriku.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články