Práve čítate

Upečte domácim maznáčikom

10420  
Zdieľať: 

Upečte domácim maznáčikom

Život so zvieracími kumpánmi môže často znamenať výzvu. Štekajú na poštárku, hryzú topánky, ostrými pazúrmi ničia záclony, očúravajú rohy a ignorujú vaše pokyny. Na druhej strane ani v detských očiach po vašom príchode z práce neuvidíte toľko radosti ako v očiach psích a ani partner vás v zime nezahreje lepšie než mačka pradúca na kolenách.

4. 4. 2016 3 min. čítania Kristina Zábrodská
Upečte domácim maznáčikom

Preto (a napriek tomu) väčšina z nás považuje domácich miláčikov za členov rodiny. Nielen z tohto dôvodu by sme mali ich stravovaniu venovať rovnakú pozornosť ako venujeme svojmu. Do granúl a mäsových kapsičiek nevidíme, zato do podomácky vyrobených dobrôt môžete pridať len veci zdraviu prospešné.

IMG_9847

Mrkvové sušienky pre psov

3 mrkvy
200 g ovsených vločiek
2 vajcia
1 lyžica posekanej petržlenovej vňate

Postup:
Mrkvu očistite a postrúhajte nadrobno. Sparte ju horúcou vodou alebo zhruba 5 minút povarte vo vriacej vode, aby zmäkla. Vodu zlejte, mrkvu rozmixujte a nechajte vychladnúť. Rúru predhrejte na 180 °C.

Ovsené vločky rozmixujte najemno, premiešajte s mrkvou, vajcami a petržlenom a vypracujte pevné cesto. Vyvaľkajte ho na plát hrubý asi 5 mm a vykrajovačmi z neho vykrojte rôzne tvary − napríklad kosti, mačku, vtáčika… Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečte dozlatista (zhruba 15 až 25 minút).

Petržlen dezinfikuje a psiemu dychu dá príjemný odér.

IMG_3430

Morčacie potešenie so sladkými zemiakmi pre psíkov

1 až 2 bataty (sladké zemiaky)
250 g morčacieho mäsa bez kostí a kože
100 g strúhaného čedaru alebo ementálu
1 vajce
200 g celozrnnej múky

Postup:
Sladké zemiaky ošúpte, pokrájajte na kocky a uvaríte vo vode domäkka. Morčacie mäso pokrájajte na plátky a uvarte v pare nad sladkými zemiakmi. Nechajte vychladnúť a rozmixujte dohladka.

Rúru predhrejte na 180 °C. Mäso, sladké zemiaky, syr a vajcia premiešajte a do zmesi zapracujte múku, až vznikne vláčne cesto. Rozvaľkajte ho medzi dvoma potravinárskymi fóliami na plát hrubý približne 5 mm, vykrojte z neho kolieska a do každého urobte prstom priehlbinu − tvaru labky. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečte dozlatista (zhruba 15 minút). 

IMG_3432

Čučoriedkové maškrty pre psov

150g ovsených vločiek
50g ľanových semienok alebo pšeničných otrúb
150 g múky z quinoa
3 lyžice olivového oleja
100 ml vody
za hrsť čučoriedok
1 vajce

Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C. Ovsené vločky a semienka alebo otruby rozmixujte najemno, premiešajte s múkou z quinoa, olivovým olejom, vodou, čučoriedkami a vajcom a vypracujte pružné cesto. Rozvaľkajte ho medzi dvoma potravinárskymi fóliami, aby sa nelepilo, vykrojte z neho vykrajovačom rôzne tvary, poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečte v rúre dohneda (zhruba 20 až 30 minút(. Nechajte v rúre vychladnúť.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tuniakové maškrty pre mačky

170g tuniaka vo vlastnej šťave
150 g kukuričnej múky
150 g hladkej múky
80 ml vody

Postup:
Rúru predhrejte na 180 °C. Tuniaka rozmixujte a premiešajte s kukuričnou a hladkou múkou a vodou. Vypracujte pružné cesto a vyvaľkajte ho na pomúčenej ploche na plát hrubý asi 1 cm. Vykrojte z neho veselé tvary a upečte ich v predhriatej rúre (približne 20 minút).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kura a špenát pre mačku

200g chudého kuracieho mäsa bez kostí a kože
150 g mladého špenátu
150 g ovsených vločiek
1 vajce
za lyžicu kocúrnika obyčajného
80 g špaldovej múky

Postup:
Kuracie mäso pokrájajte na kocky a uvarte v pare domäkka. V poslednej minúte môžete pridať listy špenátu. Nechajte vychladnúť.

Rúru predhrejte na 180 °C. Kura, špenát, vločky, vajcia a kocúrnik rozmixujte na hladkú zmes, ale nemusí to byť pasta. Dajte do misky, pridajte múku a vypracujte pevné cesto, ktoré možno rozvaľkať. Vyvaľkajte z neho plát hrubý 5 mm a vykrajovačmi z neho vykrojte veselé tvary. Poukladajte ich na plech vyložený papierom na pečenie a upečte dozlatista (zhruba 20 minút).

IMG_3437

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články