Práve čítate

Ušite si obrúsky na slávnostný stôl

4296  
Zdieľať: 

Ušite si obrúsky na slávnostný stôl

Vianoce sa rýchlo blížia a k sviatočnej atmosfére patrí aj sviatočne ozdobený stôl. Tento rok však rozhodne zabudnite na papierové obrúsky z obchodu a spolu so mnou si ušite svoje vlastné, z látky, ktorú si sami vyberiete. Naučím vás ušiť profesionálne vyzerajúce obrúsky a podľa rovnakého návodu si môžete ušiť aj utierky, prestieranie na stôl alebo aj sviatočný obrus.

9. 11. 2016 2 min. čítania Simona Švarcová
Ušite si obrúsky na slávnostný stôl

1

Na výrobu obrúskov budete potrebovať

1 meter látky ‒ odporúčam kvalitnú 100 % bavlnu
niť
špendlíky
nožnice
krajčírsky meter
kriedu alebo kriedu v ceruzke
paličkovanú bavlnenú čipku

Postup

ubrousky_kolaz_1

1. krok

Látku najprv vyperte a vyžehlite, tým sa zrazí a vyhnete sa tak nežiaducemu zrazeniu obrúskov pri prvom praní. Potom si z látky vystrihnite štvorec rozmeru 42 x 42 cm.

2. krok

Pomocou metra a kriedy vyznačte na každej strane 2 cm od kraja čiaru, podľa ktorej obrúsok zahnete. Okraj obrúska prehnite najprv vo vzdialenosti jedného cm a prežehlite. Potom okraj zahnite ešte raz. Špendlíkmi alebo svorkami okraje zaistite a dôkladne zažehlite. Potom odstráňte špendlíky a svorky, obrúsok rozprestrite a všimnite si vzniknuté záhyby.

ubrousky_kolaz_2

3. krok

V rohu, kde sa vo vzdialenosti 2 cm stýkajú nakreslené čiary okrajov, urobte diagonálnu čiaru, ktorá bude prechádzať cez priesečník oboch čiar (pozri obrázok), a vzniknutý roh odstrihnite cca pol centimetra od vyznačenej čiary.

4. krok

Teraz opäť prehnite okraje vo vzdialenosti 1 cm a zaistite ich v blízkosti rohu špendlíkmi.

ubrousky_kolaz_3

5. krok

Teraz treba obrúsok zošiť na mieste diagonálnej čiary, ktorú ste si pred chvíľou nakreslili, ale ešte predtým obrúsok prehnite na polovicu lícom k lícu k sebe, tak ako na obrázku, a roh prešite.

6. krok

Odstrihnite zvyšok nite a roh obráťte na rubovú stranu. To isté urobte so zvyšnými tromi rohmi obrúska a po obrátení na rub obrúsok dôkladne prežehlite. Ak by ste teraz vzniknuté okraje prešili na šijacom stroji, mali by ste klasické obrúsky hotové. My však dnes budeme ešte pokračovať, takže zatiaľ nič neprešívajte a namiesto toho si pripravte čipku a špendlíky.

7. krok

Čo bude nasledovať, je asi jasné ‒ po obvode celého obrúska (z lícovej, tzn. vrchnej strany obrúska) prišpendlite čipku a šijacím strojom ju k obrúsku prišite.

Teraz už stačí obrúsky iba vyžehliť a potom už len vymyslieť, ako ich na sviatočný stôl poskladať. Prajem veľa šťastia pri šití.

15

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články