Práve čítate

Netradičný adventný veniec

4651  
Zdieľať: 

Netradičný adventný veniec

Uvidíte, že tento inovovaný adventný veniec nadchne celú rodinu aj hostí. Nebudete musieť behať po obchodoch ani po lese, lebo všetko, čo na výrobu potrebujete, určite nájdete doma. Tak neváhajte, navarte si trochu červeného vína s vianočným korením a s nadšením sa pustite do práce.

28. 11. 2016 3 min. čítania Redakce
Netradičný adventný veniec

Vianoce, čas pokoja, pohody a tepla domáceho kozuba. Čas pečenia cukroviniek v kuchyni, v ktorej sa šíri vôňa vareného vína, čítanie kníh pod teplou prikrývkou a zdobenie domácnosti pre potešenie naše i našich blízkych. Nákupné strediská a televízia začínajú vianočnú sezónu aj od polovice novembra, každý však vie, že tá pravá atmosféra prichádza až s prvým decembrovým víkendom po zapálení sviečky na adventnom venci, keď pri spoločnom nedeľnom obede plamienok ožiari tváre celej rodiny.

Rovnako ako mnoho ďalších predvianočných zvykov aj adventný veniec symbolizuje dávne tradície. Často sa viaže k židovskému sviatku Chanuka či kresťanskému ukrižovaniu, odkazuje však napríklad aj na starogermánsky zvyk zapaľovania zimného ohňa uprostred zeleného kruhu, ktorý predstavuje Slnko. Tento až rituálny predmet má takú subjektívnu silu, že si ho každý vyloží po svojom a vkladá do neho novú, vlastnú symboliku, ktorá sa potom v rodinnom kruhu prenáša z generácie na generáciu. Svetlo adventného venca vnáša do každého domova pohodovú atmosféru blížiacich sa sviatkov.

Každý z nás určite pozná klasické kruhové vence z čerstvých vetvičiek so symetricky rozmiestnenými sviecami po obvode. Prečo však neskúsiť niečo nové a svieže, pasujúce do moderne a minimalisticky zariadeného domova? Odpadne problematické zháňanie krásnych ihličnatých vetvičiek, stres z toho, že ich zeleň plne nezakryje základný biely kruh, farbenie šišiek zlatou farbou aj žehlenie mašle z minulého roka. V našom prípade bude už za polhodinku príjemnej jednoduchej práce adventný veniec hotový.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Potrebujete

kus pekného polienka (ak nemáte, použite plechový hrantík, keramickú misu niečo podobné)
prírodný povrázok
čiernu fixku
obyčajný alebo čierny papier, nožnice a dierkovačku alebo sadu na menovky
4 rovnaké sviečky
jednu (akúkoľvek) sviečku rovnakej farby ako predošlé štyri
zápalky alebo zapaľovač

Postup

Pripravíme si pekne naštiepené polienko tak, aby plochou stranou stabilne ležalo na stole. Ak doma nekúrite drevom, nevešajte hlavu a improvizujte. Rovnako dobre poslúži akýkoľvek plechový kvetináč, biela keramická misa alebo čokoľvek iné. Sviečky netreba dávať vedľa seba, napríklad kruhové rozmiestnenie je klasickejšie a symbolické.

Voskom zo samostatnej sviečky pripevníme na polienko štyri adventné sviece v symetrických rozstupoch. Postupujeme tak, že sviečku zapálime, vosk nakvapkáme na polienko a adventnú sviecu na danom mieste podržíme, dokým vosk nestuhne. Takto prilepíme všetky štyri adventné sviece. Ak sú sviečky veľmi veľké a vosk ich nedokáže udržať, odporúčam do zvolených miest natĺcť čo najtenšie klinčeky (nechať ich vytŕčať cca pol centimetra) a sviečky na ne potom napichnúť.

Potom si na tvrdý papier nakreslíme 4 rovnaké ceduľky s rozmermi cca 3 x 4 cm a vystrihneme ich. Do ceduliek dierkovačkou vyrazíme dierky. Ku každej dierke napíšeme číslice od jednotky do štvorky, ktoré označujú adventné týždne. Ceduľky priviažeme na sviečky tak, aby boli usporiadané od najmenšieho čísla k najväčšiemu.

detail

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články