Práve čítate

Tip na darček alebo prírodnú dekoráciu: Vyrobte si vianočnú kokedamu

1308  
Zdieľať: 

Tip na darček alebo prírodnú dekoráciu: Vyrobte si vianočnú kokedamu

Obľúbená sviatočná izbová kvetina trochu inak? Skúste vianočnú hviezdu v japonskej kokedame. Poradíme vám, ako si ju vyrobiť doma alebo ako sa o túto červeno-zelenú krásku starať tak, aby na Nový rok neskončila na komposte, ale zdobila vám vianočnú tabuľu aj budúci rok.

27. 11. 2023 5 min. čítania Helena Suchá
Tip na darček alebo prírodnú dekoráciu: Vyrobte si vianočnú kokedamu

Vianočnú hviezdu alebo prýštec najkrajší asi nemusíme predstavovať. Pochádza z Mexika, kde počas adventu „sviatočne zdobila“ pralesy a od 17. storočia aj františkánske oltáre. Do Európy sa dostala až na začiatku 20. storočia. Kokedama zase pochádza z Japonska a je to tradičná technika obaľovania koreňov izbových rastlín do machovej gule, odkiaľ pochádza aj názov – „koke dama“ je po japonsky „machová guľa“. V našich podmienkach sa v týchto guliach pestujú predovšetkým izbové kvety, ale používajú sa aj na pestovanie stromčekov, ako je napríklad zakrpatená borovica – ďalšia inšpirácia na vianočnú dekoráciu. My si ale dnes ukážeme, ako nádherne nám machová guľa môže počas adventu nielen zazelenať, ale aj zakvitnúť!

Ako si vypestovať vianočnú hviezdu v kokedame

Čo na to potrebujeme:

  • Vianočnú hviezdu (alebo inú vhodnú rastlinku),
  • japonský čierny íl keto (1,5 hrnčeka s objemom 250 ml)
  • akadamu (3/4 hrnčeka s objemom 250 ml),
  • perlit (1/2 hrnčeka s objemom 250 ml),
  • zeminu podľa vybranej rastliny (3/4 hrnčeka s objemom 250 ml),
  • vodu,
  • mach cca 20×20 cm (lesný mach alebo čerstvý plát z obchodu),
  • nylonový alebo povoskovaný špagát (špagáty z prírodných vlákien sa časom rozložia),
  • malý háčik na zavesenie alebo misku na položenie.

A ako postupujeme:

  1. Najskôr začneme výrobou špeciálneho substrátu pre kokedamy. Zmiešame japonský íl s akadamou, zeminou a perlitom. Všetky zložky majú v substráte svoju úlohu. Čierny íl keto je hlavnou surovinou pre tradičnú výrobu japonských kokedám. Akadama plní svoju rolu v zadržiavaní vody v zemine a viažu sa na ňu živiny. Perlit naopak pôdu prevzdušňuje. Všetko jednoducho zmiešame a pridáme vodu tak, aby vzniklo lepivé „cesto“. Ak sa substrát stále príliš drolí, pridáme viac vody. 
  2. Rastlinku vyberieme z pôvodného kvetináča, korene jemne očistíme od starej zeminy. Rastlinu necháme pred presadením do kokedamy ľahko preschnúť. Bude sa potom lepšie odstraňovať pôvodná zemina.

    Rozbaliť

    Zbaliť

  3. Z pripraveného substrátu vytvoríme guľu, ktorá by mala byť veľká asi ako pôvodný koreňový bal. Potom guľu rozpolíme na dve časti a zo vzniknutých polovíc vytvoríme mištičky tak, aby sa do nich vošiel koreňový systém rastliny.
  4. Potom zoberieme rastlinu a korene zatvoríme medzi dve polovice substrátu a opatrne stláčame, aby sme opäť vytvorili guľu. Ak sa substrát rozpadá a nedrží tvar, zeminu si zľahka navlhčíme.
  5. Pevnú guľu obalíme machom. Ten si pred upevnením na kokedamu namočíme do vody alebo postriekame rozprašovačom – lepšie sa nám s ním potom manipuluje. Následne si z neho vytvoríme „koberček“ a postupne ním obaľujeme guľu. Na prichytenie použijeme špagátik, pomocou ktorého aj spevníme celú kokedamu a dotvarujeme ju do požadovaného tvaru.
  6. A máme to! Teraz už len musíme rozhodnúť, či si kokedamu umiestnime len tak na misku alebo zavesíme voľne do priestoru. Ak sa rozhodneme pre levitáciu nad zemou, pripevníme ju na lanko a ľubovoľne zavesíme.

    Rozbaliť

    Zbaliť

Ako sa o kokedamu starať?

Nie je nič jednoduchšie. Raz za týždeň ponorte machovú guľu do misky s odstátou vodou a nechajte tak substrát poriadne navlhčiť. Po 5 až 10 minútach je zaliate!  Pred umiestnením kokedamy na obvyklé miesto ju nechajte chvíľku odkvapkať na miske alebo v umývadle.

Ako vybrať a starať sa o vianočnú hviezdu?

Úspešné pestovanie začína už v obchode. Nikdy nekupujte rastlinu, ktorá bola vystavená chladu alebo prievanu. Predajcovia často rastliny vystavujú pred obchodom alebo sú hneď na očiach pri posuvných dverách v supermarkete, kde sa často mení teplota. Taká hviezda vám s najväčšou pravdepodobnosťou po pár dňoch doma zhodí listy.

Tiež skontrolujte zeminu, či nie je presušená alebo naopak premočená. Kupujte rastliny, ktoré nie sú vykvitnuté a majú iba pupene (farebné listy nie sú kvety). Ako posledné skontrolujte, či nemá rastlina škodcov a je bez plesne. Tiež sa vyhnite rastlinám, ktoré sú postriekané rôznymi trblietavými sprejmi alebo leskami.

Pri presune rastliny domov je dobré ju obaliť papierom, aby neprechladla. Ak vidíte, že je substrát nevhodný a zadržiava vodu ako špongia, tak rastlinu presaďte do dobre priepustného substrátu na izbové rastliny. Doma ju dajte na miesto s dostatkom rozptýleného svetla, kde na rastlinu nepôjde prievan ani suchý vzduch zo sálajúceho radiátora. Teplota je ideálna medzi 15 až 22°C. Zalievajte odstátou vodou izbovej teploty vo chvíli, keď je substrát na povrchu viditeľne suchý. Ak si nebudete istí zálievkou, tak je lepšie nechať rastlinu pred poliatím viac preschnúť ako ju premočiť.

Ako zaistiť, aby sa nám vianočná hviezda krásne vyfarbila aj na ďalšiu sezónu?

V apríli rastlinu zostrihnite na zhruba 10 cm, dajte ju na svetlé miesto, kde bude mať teploty okolo 13 – 15 °C a podľa potreby obmedzte zálievku. Rastlina po zastrihnutí uvoľňuje biely latex, ktorý môže podráždiť pokožku, tak si zasiahnuté miesta opláchnite vodou. Od jari do jesene môže byť vonku, kde po adaptácii zvládne aj priame slnko. Nezabúdajte ju polievať, aby vám do Vianoc neuschla. Prirodzene rastlina zhodí všetky farebné listy a porastú jej iba zelené.

Zhruba mesiac pred Vianocami začína najdôležitejší krok, ktorý vám prinesie farebné listy. Vianočná hviezda je rastlina krátkeho dňa a potrebuje maximálne 10 – 12 hodín svetla a zvyšok dňa úplnú tmu. Keďže doma večer svietime umelým svetlom, je potrebné rastlinu zakrývať (napr. škatuľou) alebo ju mať v izbe, kde nikdy večer nesvietite, ani sa tam nedostane svetlo z pouličného osvetlenia. Ak ste boli úspešní, bude vám vianočná hviezda zdobiť krásnymi farebnými listami aj ďalšie Vianoce.

jak vyrobit kokedamu

Tip na ďalšie kokedamy

Chcete si vytvoriť aj inú kokedamu ako tú z vianočnej hviezdy? Pamätajte na to, že najvhodnejšie rastliny sú tie, ktoré nevyžadujú priame slnko, pretože mach preferuje tienisté prostredie. Odporúčame predovšetkým vlhkomilné rastliny, ktorým vyhovuje ílovitý typ substrátu. Kokedamoví začiatočníci ocenia nenáročné izbové rastliny, ako sú potosovce, maranty, filodendróny alebo paprade.

Okouzlující pro každou příležitost

Okouzlující pro každou příležitost

Oblečte se do sváteční nálady a vyberte si z módních kousků, které vás venku i doma zahřejí a zároveň okouzlí ostatní.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články