Práve čítate

Zapojte svoje ratolesti do domácich prác hravo! Tri tipy, ktoré vám pomôžu s nastavovaním pravidiel

3267  
Zdieľať: 

Zapojte svoje ratolesti do domácich prác hravo! Tri tipy, ktoré vám pomôžu s nastavovaním pravidiel

Každé dieťa je iné. Každé vyžaduje iný prístup, ale univerzálnou pravdou je, že každé dieťa je hravé a má rado, keď dostane pochvalu. Preto sme spísali pár tipov, ktoré sa nám osvedčili, a možno sa osvedčia aj vám, pri nastavovaní domácich pravidiel.

6. 2. 2021 4 min. čítania Redakce
Zapojte svoje ratolesti do domácich prác hravo! Tri tipy, ktoré vám pomôžu s nastavovaním pravidiel

Prvé pravidlo, ktoré platí nad všetkými ostatnými pravidlami, je: Rodičia by sa mali vopred dohodnúť na tom, aké pravidlá budú presadzovať u detí a či s nimi obaja súhlasia. Ideálne je dohovárať sa vtedy, keď deti nemôžu nastražiť svoje ušká a načúvať spriadaniu plánov. Nám sa osvedčilo o pravidlách pre deti informovať aj celú širšiu rodinu a povedať im, že nám na tom z výchovných dôvodov naozaj záleží.

Ako hravo zapojiť deti?

Tip číslo 1: Obráťte to!

Skvelo funguje, keď domáce práce podáme tak, akoby išlo o niečo špeciálne. Exkluzívne. Niečo, čo len tak niekde inde nevyskúšajú a čo v podstate nie je povinnosť. Je to dobrodružstvo, ktorým sa možno budú môcť aj pochváliť v škôlke ostatným. Z behania s vysávačom robíme jazdu s drakom, ktorý má namiesto chrlenia ohňa schopnosť sať prach. Z umývania riadu sa stáva záchranná akcia vidličiek a nožov. Jednoducho, nebojte sa urobiť z povinností rozprávku.

„Keď si dcéra nechce upratovať hračky, hráme hru „Zem je láva!“. Zoberieme si papuče, ktoré nás pred lávou chránia a rýchlo zbierame hračky a dávame ich na svoje miesto, aby ich láva nepohltila. Väčšinou sa pri tom dosť nasmejeme, izba je uprataná za chvíľočku a to, že sa pri tej hre dcéra ešte trošku unaví, beriem už len ako príjemný bonus.“ – Barbora H.

Tip číslo 2: Mapa povinností.

Alebo tiež strom, keď to chceme mať o niečo zábavnejšie. Zoberieme výkres, vodovky a zapojíme deti do rodinného rozdeľovania domácich prác. Zvoláme rodinnú radu k stolu a dáme výkres do jeho stredu. Namaľujeme kmeň s vetvičkami a na papieriky si napíšeme, aké domáce práce rozdeľujeme. Vyťahujeme jednu po druhej. Vždy prečítame danú domácu prácu a povieme si, čo obnáša. Necháme potom deti vybrať si tú, ktorá sa im zdá najlepšia.

Keď si dieťa vyberie svoju prácu, otlačí svoju ruku na konáre stromu a napíše do dlane, akú prácu si vybralo. Pokúšame sa rozdeliť prácu medzi všetkých členov rodiny. Tento strom si potom vystavíme, aby na neho všetci videli – napríklad na chladničku. Vedľa neho máme odškrtávaciu tabuľku na celý mesiac a prideľujeme body alebo smajlíky za (ne)dodržanie daných povinností.

Je samozrejme možné, že sa deti budú brániť vybraným prácam, pretože im napríklad odpadky smrdia a tak ich jednoducho vynášať nebudú. Ale je nutné si povedať, že povinnosť robiť nejakú z daných vyžrebovaných prác je potrebné prijať a že bez toho sa nedohodneme. Týmto spôsobom si deti v kruhu rodinnom odsúhlasia pravidlá s rodičom a tak je pre ne ťažké povedať, že takú prácu nikdy nechceli robiť. Koniec-koncov, vybrali si ju samy.

Tip číslo 3: Pravidlá sú živé a môžu sa meniť.

Nie je nikde do kameňa vytesané, že sa veci nemôžu meniť. To platí aj pre pravidlá, ktoré deťom dávame. Raz za čas obmeňte deťom ich povinnosti a povýšte ich na “vyššiu hodnosť” s tým, ako starnú. Sú už zase o niečo šikovnejšie a musia si vyskúšať aj niečo nové. Ak svoju prácu robia dobre, odmena by ich nemala minúť. Nech už je v akejkoľvek podobe. Ideálne napríklad ako pochvala pred nastúpenou rodinou.

„Chvíľu mi trvalo nechať syna, aby robil veci sám. Predsa len je v škôlkarskom veku a ja ako dospelá ich zvládnem rýchlejšie a precíznejšie, a preto som mala stále tendenciu mu pomáhať. Kvôli vlastnej netrpezlivosti a túžbe po dokonalejšom prevedení. Postupne som sa ale naučila nechať mu voľnú ruku a je na ňom vidieť, že je potom na svoju prácu patrične hrdý. Zatnem zuby, keď vidím, že po jeho utieraní stolu na ňom zostalo ešte pár omrviniek. Ber to čert, hlavné je, že sa snaží a má radosť, že pomohol. Cíti potom oveľa väčšiu motiváciu pustiť sa do niečoho aj sám, len tak.“ – Radka S.

Rodinné porady alebo zvolajte svoj kmeň k stolu

Porady v práci a teraz aj porady doma? No to snáď nie! Nevešajte hlavu a urobte si z rodinných rád príjemnú tradíciu.

Vždy si spoločne s partnerom pripravíme, čo je potrebné s deťmi prebrať, aby sme boli na jednej vlne. Pochválime ich za to, čo dodržali a preberieme s nimi, prečo niektoré veci nefungovali. Pripravujeme im odmeny, ale aj možné tresty (samozrejme len v určitých medziach!). Aj keď sa môže zdať, že rodinná rada je pre všetkých zúčastnených skôr nutnou nepríjemnosťou, nemusí to tak byť. Je to platforma, kde si môžeme povedať, čo nás trápi a to otvorene. Kde vyriešime, čo je nastavené zle a zároveň aj upravíme pravidlá hry. Berieme to ako brainstorming – žiadny návrh nie je zlý. Pristupujeme k veciam otvorene a diskutujeme o tom, čo, prečo a ako urobíme.

A čo odmeny a tresty?

Názory na odmeny sa môžu líšiť, ale je dobré nejaké nastaviť. Ak sa rozprávame o školákoch, ktorí vyžadujú vreckové, prečo nenaviazať pomoc v domácnosti naň? Treba im predsa ukázať, že bez práce nie sú koláče.

Učenie samostatnosti = najväčšia úloha rodiča. Je veľa vecí, ktoré musí rodič naučiť svoje deti. Do určitej chvíle organizujete rodinný čas a starostlivosť o domácnosť vy. Avšak naučiť ich samostatnosti a pravidlám tak, aby boli schopné so svojím časom hospodáriť samy, to môže byť tá najťažšia a zároveň najdôležitejšia úloha rodiča.

Urobte radosť vašim najmenším

Urobte radosť vašim najmenším

Oblečenie, hračky aj doplnky do izbičky nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články