Práve čítate

Zdravý trik: Polentové hranolky

2584  
Zdieľať: 

Zdravý trik: Polentové hranolky

Hranolčeky si občas dá asi každý z nás. Či už ako prílohu k mäsu, smaženému syru alebo ako menší obed počas horúcich letných dní.

1. 11. 2016 2 min. čítania Redakce
Zdravý trik: Polentové hranolky

Hranolčeky sú zdrojom veľkého množstva energie, napriek tomu telu nedodajú takmer žiadne živiny a kvôli vyprážaniu v oleji je aj táto zemiaková pochúťka nezdravým pokrmom.

Polenta je kukuričná kaša bohatá na vlákninu, vitamíny a bielkoviny. Je vhodná aj pre ľudí s bezlepkovou diétou a jej príprava je veľmi jednoduchá. Takže ak máte chuť na hranolčeky, odporúčame vám tieto polentové, pretože sa nevyprážajú v litroch oleja.

Prehrať znova

Suroviny

1 vrecúško polenty
1 vrecúško strúhaného parmezánu
sterilizované pokrájané sušené paradajky
čerstvé bylinky
olivový olej

Postup

Polentu pripravíme podľa návodu na obale. Pridáme bylinky a parmezán a zamiešame. Plech vyložíme papierom na pečenie, zmes rozprestrieme na papier a necháme vychladnúť. Potom zmes dáme ešte stuhnúť do chladničky. Zmes pokrájame na hranolčeky v pekáčiku vyloženom papierom na pečenie. Môžeme ju pokvapkať olivovým olejom a pečieme 45 ‒ 50 minút pri 180 °C.

TIP
Pred pečením pomažte hranolčeky olivovým olejom, prejaví sa to na chuti i na vzhľade. Do polenty môžete okrem paradajok a parmezánu pridať aj posekané bylinky, ale napríklad aj oriešky, rôzne druhy semienok alebo šunku.


 

rajcata

Do polentových hranolčekov možno pridať domáce sterilizované pečené paradajky alebo posekané bylinky z domácej bylinkovej záhradky.  Hranolčeky si pre lepšiu chuť možno namáčať v domácich dipoch s mandľami a chilli alebo napríklad s tahini (sezamovou pastou), korením a černuškou siatou (Nigella sativa, tzv. čierna rasca).

dip

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články