Práve čítate

Zradné jarné slniečko

3873  
Zdieľať: 

Zradné jarné slniečko

Aj vy máte radosť, keď po dlhej zime konečne vykukne slniečko a jeho teplé lúče začnú láskať vašu pokožku? Hoci slneniu neholdujem, na jar priam lapám po lúčoch a vyhrievam sa na slnku ako had, hoci aj zababušená v deke. Prof. MUDr. Jana Hercogová, CSc., MHA však pred jarným slnkom varuje. „Aj keď slnečné žiarenie ešte nie je také silné, naša koža nie je po zime na slnko tak zvyknutá, je citlivejšia, preto ju treba dobre chrániť. Aj jarné slnko ju môže spáliť.“

13. 3. 2017 5 min. čítania Kristina Zábrodská
Zradné jarné slniečko
35 5853425982_984df1bdcc_o
Zdroj: Flickr.com

Opaľovanie podľa fototypu

Fototyp určuje, koľko melanínu (kožného farbiva) má naša pokožka. Melanín nás chráni pred UV žiarením a zároveň je zodpovedný za prirodzené sfarbenie kože. Jeho množstvo je dané geneticky, súvisí s farbou očí a vlasov. Zjednodušene možno povedať, že čím svetlejšia pleť, vlasy a oči, tým nižší fototyp pleti, ktorá potom znesie menej slnečného svitu. Najčastejšie sa rozlišujú štyri fototypy. Najrozšírenejší je fototyp III ‒ jeho nositelia majú vlasy tmavožlté až gaštanové, oči sivé alebo hnedé a pleť béžovú bez pieh. Na slnku sa začnú opaľovať po 20 až 30 minútach. Nositelia fototypu II majú pokožku svetlú, občas aj pehy, svetlé vlasy a modré, sivé alebo zelené oči. Na slnku vydržia 10 až 20 minút, a ak sa spália, pokožka im sčervenie.

Ľudia s olivovou pleťou, tmavými vlasmi a tmavými očami sa môžu opaľovať až 45 minút, ich opálená pleť získa bronzový odtieň. V našich zemepisných šírkach je najmenej obvyklý fototyp I s veľmi citlivou pleťou, často s pehami a ryšavými vlasmi. Na slnku vydrží len 5 až 10 minút, potom sa spáli. „Ochrana pred slnečným žiarením závisí od jeho intenzity a od fototypu pleti, avšak najlepšie je pokožku slnku vôbec nevystavovať, chrániť ju odevom a na nezakryté časti naniesť krém s dostatočne silným ochranným faktorom,“ upozorňuje prof. Jana Hercogová.

32 1163140001_6730b4cc5e_o
Zdroj: Flickr.com

Krém aj do mesta

„Slnenie bez použitia ochranných krémov sa vôbec neodporúča,“ vyvracia častý omyl prof. Jana Hercogová. Aj preto majú kvalitné kozmetické krémy a púdre ochranný faktor aspoň 10 až 15, ktorý pleť chráni pri krátkych pochôdzkach po meste, pri ceste z práce a do práce alebo pri slnení počas obedňajšej pauzy. Správna starostlivosť o pleť je základom pekného opálenia. UVA lúče prenikajú hlboko do kože a môžu narušiť jej pružnosť (rozrušením kolagénu a elastínu), a tak spôsobiť jej predčasné starnutie. Dostatočná hydratácia je preto zásadná nielen pri slnení.

„Starostlivosť o pokožku je nutná počas celého roka, vhodná je kombinácia hydratácie a fotoprotekcie a samozrejme starostlivé čistenie pokožky. Starať sa treba aj o vlasy, ktoré na jar bývajú spravidla suchšie. Dôležité je správne zloženie jedálneho lístka a dostatok pohybu,“ odporúča prof. Jana Hercogová.

1 540874976_bbb49eda8c_o
Zdroj: Flickr.com

Slnko aj v tieni

Ak sa nemôžete dočkať slnka, starostlivo sa namažte a aj na jar sa radšej vyhýbajte poludňajšiemu slniečku. A ak sa chcete opáliť, vždy sa natrite ochranným krémom a nechajte tvár zvyknúť si na slnečné lúče postupne. Nezabudnite, že slnko opaľuje aj cez sklo, t. j. aj cez okno v kancelárii alebo v aute, a tiež v tieni. Aj tak sa dá získať tak potrebný vitamín D, ktorý sa malým deťom v zime dodáva vo forme kvapiek (napr. Vigantol). „Dojčatá vôbec nevystavujte priamemu pôsobeniu ultrafialového žiarenia. Malé deti pred ním chráňte pobytom v tieni, odevom, prípadne krémami s vysokým ochranným faktorom (SPF 30 a viac) a ochranou pred UVA žiarením. Koža väčších detí sa podobá koži dospelých a ochrana pred UV žiarením tak závisí od ich fototypu,“ zdôrazňuje prof. Jana Hercogová.

26 50748964_c54eb58f46_o
Zdroj: Flickr.com

Do hôr s SPF 30

Ak sa chystáte na jarnú lyžovačku do Álp a tešíte sa, ako sa za tri dni opálite, radšej to prehodnoťte. Toto slnečné prekvapenie po zime pokožke veľmi škodí, a ak nepoužijete ochranný krém, môžete sa veľmi rýchlo spáliť. Vaša tvár bude niekoľko dní pripomínať pandu, potom sa niekoľko týždňov bude lúpať, nepríjemne napínať a bolieť. Častou komplikáciou bývajú aj spálené pery, preto si pusu nezabudnite chrániť balzamom s vysokým faktorom a pretrite si aj zátylok, čelo, nos a uši. Čím vyššie idete, tým vyšší ochranný faktor vyberte a namažte sa, aj keď bude pod mrakom. Slnko vás opáli aj tak a nikdy neviete, či sa obloha nezmení na azúr.

Soláriom k rakovine

Ak túžite po bronzovej pleti, skôr než solárium uprednostnite samoopaľovacie krémy. „V soláriu pokožku na slnko vôbec nepripravíte, len si zvýšite riziko vzniku kožných nádorov a predčasného starnutia kože. V soláriách je žiarenie UVA, ktoré ani nepomáha premeniť vitamín D na aktívnu formu, na to treba UVB z prirodzeného slnka. „Neužívajte ani betakarotén ‒ ak ho užívate pred dovolenkou, pri opaľovaní síce možno zhnednete, ale pred UV žiarením chránený nebudete.

Ak vás v detstve babičky vystrkovali von, aby ste získali zdravú farbu, môžete len dúfať, že to nebolo na dlhý čas a nespálili ste sa. Lebo aj jedno spálenie stačí k vzniku rakoviny kože. Koža si totiž všetky príkoria pamätá a sčíta ich, len čo sa jej schopnosť regenerácie vyčerpá.

Ak vás v tomto smere trápia obavy, navštívte kožného lekára alebo si nezvyčajne vyzerajúce miesto na www.derma-help.cz, kde vám poradí pani profesorka Hercogová.

30 3783928203_cc6d400256_o
Zdroj: Flickr.com
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články