Práve čítate

10 rád v starostlivosti o pleť, ktorú by som dala svojmu mladšiemu ja

537  
Zdieľať: 

10 rád v starostlivosti o pleť, ktorú by som dala svojmu mladšiemu ja

Keď som bola veľmi mladá, vrásky, pigmentové škvrny a ďalšie vrtochy zrelej pleti ma nechávali chladnou – to sa ma predsa netýka, to sa deje starším ľuďom, a to ja nie som. A pozri, prešlo pár rokov a mne ťahá na 40. Čo by som odkázala tej dvadsaťročnej bezstarostnej dievčine, aby bola moja pleť čo najzdravšia?

15. 9. 2024 5 min. čítania Adriana Šnajdrová
10 rád v starostlivosti o pleť, ktorú by som dala svojmu mladšiemu ja

Za tie roky som do starostlivosti o pleť, samozrejme, postupne prenikla a z večernej kozmetickej chvíľky sa dokonca stal príjemný rituál. Zamýšľala som sa nad tým, prečo to tak nebolo aj predtým a prišla som na to, že informácií ku mne prichádzalo toľko, že som sa nedokázala zorientovať. Kiež by som si tak mohla do minulosti poslať jednoduchý návod!

Spýtala som sa preto kolegýň v práci, žien rôznych vekových kategórií a všetkých typov pleti: Akú radu by ste chceli ako mladšie dostať?

Verím, že toto desatoro pomôže tým z vás, ktoré tápu a rady by sa v starostlivosti o svoju pleť máličko zlepšili.

Tereza, 30 rokov:

„Priala by som si vedieť, že produkty si nemám vyberať podľa kamarátky, podľa momentálneho trendu z časopisov a Instagramu a už vôbec nie podľa pekného obalu!“

Základ je poznať svoj typ pleti a podľa toho si vyberať produkty. Tak môžeme postupne zisťovať, čo pleti robí alebo nerobí dobre. Kamarátka môže radiť hutný krém, pretože má suchú pokožku, ale ak som ja mastný typ, zarábam si na problém.

Helena, 36 rokov:

„Mladšej Hele by som povedala, nech začne aspoň s minimom, ale zato včas. A pravidelne.“

Pleť si toho naozaj veľa pamätá. Ak sa jej budeme venovať iba sporadicky, časom sa to prejaví. Naopak, ak jej venujeme každý deň päť minút, dokážeme pokožku udržať dlho peknú. Dôležitá je aj konzistencia. Nie je dobré skákať od produktu k produktu a miešať všetko dokopy. Začnite hydratačným krémom. Keď po  niekoľkých týždňoch zistíte, že vám vyhovuje (teda že pleť nemáte napnutú ani sa prehnane nemastí, nevyhodila sa vám krupička alebo vyrážky a podobne), môžete skúsiť pridať ďalší produkt.

Silvia, 31 rokov:

„Menej je viac! A to hlavne v mladom veku. Dôležité je správne sa odlíčiť a použiť hydratačný krém. Stačí.“

Ak neriešite žiadny konkrétny problém, ako napríklad vyrážky alebo pigmentové škvrnky, naozaj stačí starať sa o pleť takto minimalisticky. Zároveň by som Silviinu vetu „menej je vaic“ použila aj na množstvo účinných látok v produkte. Je zbytočné používať v 20 rokoch krém pre zrelé ženy 50+ v domnení, že pleti doprajem lepšiu starostlivosť. Môže to byť totiž presne naopak – pleť takto môžem zbytočne zaťažiť a poriadne ju potrápiť.

Jitka, 44 rokov:

„Asi tak do 30 rokov som nepoužívala nič, ale potom už bolo potrebné s niečím začať. Najlepší štart pre mňa bola jednoduchá rutina odlíčenie-sérum-krém. Ráno potom len sérum-krém. Takže som zaviedla 3 veci a na štart to bohato stačilo.“

Keď si kúpite vyhovujúce produkty, vlastne toho oveľa viac nepotrebujete. A ak sa potrebujete zžiť s faktom, že každý deň máte po novom začať so starostlivosťou ráno aj večer, nepreháňajte to a začnite pomaličky. Možno vás to chytí a postupne si vystaviate dokonalú starostlivosť. A ak vás to nechytí, použiť 2 až 3 produkty zvládnete aj tak.

Denisa, 23 rokov:

„Som síce stále mladá, ale odkázala by som ostatným ženám, že SPF na tvár je super dôležité. Je to najlepšia prevencia proti vzniku vrások v neskoršom veku.“

Kúpte si krém s SPF aspoň 30, ideálne však 50. Musí byť určený na tvár, tie majú ľahkú štruktúru a nebudú vám upchávať póry, ako to napríklad môže robiť opaľovací telový krém. Krému naneste na tvár dostatočné množstvo, odporúča sa “na dva prsty”. SPF používajte naozaj denne, a to aj v zime alebo keď nebudete vonku – UV žiarenie preniká aj cez sklo!

Eliška, 35 rokov:

„Poradila by som si, že správne odlíčenie je najlepšia príprava pleti na ďalší nalíčený den. A že správne odličovanie je to dvojfázové.“

Odlíčiť sa v dvoch krokoch je dôležité – v prvom kroku odstránime make-up a SPF, ktoré sa tiež musí odlíčiť, pretože toho na tvári veľa vydrží. V druhom kroku čistíme samotnú pleť. Niekto používa na každý krok iný produkt, niekomu stačí jeden. Ja odporúčam ako prvý použiť odličovací balzam a ako druhý čistiaci gél, ale vašej pleti môže vyhovovať niečo úplne iné – vyskúšajte, uvidíte.

Lenka, 48 rokov:

„Zistila som, že nesmiem nové produkty skúšať piate cez deviate. Moju pleť to podráždi a potom mi dlho trvá vrátiť juk normálu.“

Predpokladať, že vám sadne každé sérum a každý krém, nie je bohužiaľ správne. Až časom napríklad zistíte, ako na vás pôsobí krém s vitamínom C, ako reagujete na niacínamid a čo pleti urobí retinol. Postupujte tak, že zaradíte jeden produkt a zvyšok starostlivosti necháte bez zmeny. Len tak môžete sledovať výsledky alebo následky. A na dovolenku si neberte kopu vzoriek z časopisu, ale svoju klasickú rutinu!

Andrea, 28 rokov:

„Nie každý problém s pokožkou sa dá vyriešiť krémikom. Cesta ku krásnej pleti začína vnútri. Viem, že veľa ľudí to nepočúva rado, ale správna životospráva je nutnosť. Nielen pre pleť.“

Andrejka svoju radu u nás v práci demonštruje každý deň – rada cvičí, dopraje si zdravé a dobré jedlá a na jej stole v kancelárii je vždy plná karafa vody. Andy totižto správne chápe, že zdravé telo = zdravá pleť. Aj keď to hovorí každý doktor, zopakujem to aj ja: pite 2 litre vody denne, hýbte sa a dajte si pozor, aby ste dostatočne spali. A o alkohole a cigaretách ani nehovorím, to vieme všetci, že?

Linda, 31 rokov:

„Nevytláčať. Nevytláčať! NE-VY-TLÁ-ČAŤ!“

Ja viem, ja viem! Je to také ťažké! Mať na pleti votrelca (vyrážku) a nebojovať proti nemu vytlačením, to chce silnú vôľu. Ale fakt ju nechajte na pokoji! Vaša vyrážka nikoho neurazí, ostatným je to jedno. A vy si neroznesiete baktérie po tvári a nespôsobíte si jazvičku.

Eva, 52 rokov:

„Poradila by som si, nech sa stále toľko nesledujem. Zväčšovacie zrkadlo zo mňa robí obludu, ale kto na nás pozerá z takej blízkosti? Nikto. Dnes urobím od zrkadla krok späť a som v pokoji – väčšinu vecí nikto okrem mňa nevidí.“

Nepovedala by som to lepšie – občas máme my ženy tendenciu riešiť každú maličkosť, ale nikto iný by si ich ani nevšimol. Prirábame si tým len starosti, tak zostaňme nohami na zemi a nenechajme sa vystresovať každou bodkou na tvári.

Mojich 10 rád v kocke:

  1. Spoznajte svoj typ pleti.
  2. Buďte konzistentní – chvíľka každý deň je lepšia ako hodina raz týždenne.
  3. Menej je viac – nepreťažujte pleť.
  4. Sérum, hydratačný krém a SPF je často zlatá trojka, skúste začať s ňou.
  5. SPF používajte naozaj každý deň.
  6. Dvojfázové odličovanie urobí pleti skvelú službu.
  7. Nové produkty testujte postupne.
  8. Krásna pleť začína pri zdravom životnom štýle.
  9. Nevytláčať!
  10. Urobte od zrkadla krok späť a buďte v pokoji.

Ušetrite 20 % s predplatným kávy Tchibo

Ušetrite 20 % s predplatným kávy Tchibo

Ku kávovému predplatnému
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články