Práve čítate

5 mýtov o dojčení, ktoré si často odnášame už z pôrodnice a môžu pekne potrápiť

6217  
Zdieľať: 

5 mýtov o dojčení, ktoré si často odnášame už z pôrodnice a môžu pekne potrápiť

Dojčenie sa zdá úplne prirodzenou a jednoduchou záležitosťou. Veľa žien, ktoré už ho na vlastnej koži zažili, vám ale potvrdí, že na začiatku materstva to nejednej z nich pripadalo ako najväčšia veda. A keď sa k tomu pridalo pár nevhodných rád alebo zažitých mýtov, bolo zarobené na nepekné trápenie. Poďme sa pozrieť na najčastejšie mýty, ktoré počúvam od svojich klientok.

27. 1. 2021 5 min. čítania Andrea Kapitánová
5 mýtov o dojčení, ktoré si často odnášame už z pôrodnice a môžu pekne potrápiť

Ak sa, rovnako ako ja, sem tam pohybujete na internete, kde hľadáte rady a tipy týkajúce sa materstva nakuknete do niektorej z diskusií, či už na sociálnych sieťach alebo pod najrôznejšími článkami, už ste pravdepodobne narazili na témy točiace sa okolo dojčenia aj umelého mlieka. Tieto témy sú ošemetné nielen medzi mamičkami v on-line prostredí, ale stále aj v pôrodniciach na oddelení šestonedelia.

Som lektorka predpôrodných kurzov pre páry a dula sprevádzajúca pri pôrodoch, ale tiež matka takmer trojročného Mattea. Počas práce aj vlastného materstva som sa stretla nielen s mnohými mýtmi, ale aj chvíľami, kedy zavládla silná neistota. Naopak som potom prešla aj obdobím, kedy bolo pre mňa aj syna dojčenie natoľko dôležité, že som si ho s láskou užívala každým kúskom.

Prvé momenty po pôrode sú nezabudnuteľné a rovnako aj celé vaše šestonedelie. Povedzte, ktorá z vás si spomína? Ja na každučký detail. :-) A práve preto, že je toto obdobie pre ženu veľmi citlivé (hormonálna hladina po pôrode kolíše), je dôležité, aby mala okolo seba tím odborníkov, ktorí ju dokážu v jej prirodzených inštinktoch podporiť a poradiť s prípadnými komplikáciami.

Tou prvou komplikáciou po pôrode býva dojčenie. Niektoré ženy ani nevedia ako a dojčia, akoby to robili celý život. Lenže nie u všetkých to tak býva a práve tieto ženy potrebujú pomoc od niekoho, kto im empaticky poradí a pomôže im dojčiacu krízu prekonať.

Rozcestník: kontakty, ktoré sa vám môžu hodiť

5 mýtov o dojčení, s ktorými sa najčastejšie stretávam

Medzi najkritickejšie momenty patria situácie, kedy sa pri žene striedajú rôznorodé názory a prístupy k dojčeniu, prípadne sa k nej dostávajú mýty. Pozrieme sa spoločne na tie, ktoré od svojich klientok počujem najčastejšie.

1. “Mamička, s takými (veľkými/malými) prsiami určite dojčiť nebudete.”

Je úplne jedno, či má žena veľkosť A, či D. Či má bradavky vystúpené, alebo ploché. Na tvorbu mlieka a možnosť dojčiť to vplyv nemá. Pri správnom prístupe – hľadaní vhodnej polohy na dojčenie a ustrážení správneho prisatia bábätka môžu dojčiť ženy s akýmikoľvek prsiami.

„Nikdy nezabudnem, ako som sa v pôrodnici deň po narodení syna snažila dojčiť. Vôbec sa mu nedarilo prisať. S prosbou o pomoc som sa obrátila na sestru, ktorá práve priniesla niečo na izbu, ale bohužiaľ som dostala odpoveď, ktorá ma úplne odrovnala: „No pozrime sa, veď máte na dojčenie úplne zlé prsia.“ – a odišla. A ja som pod náporom emócií preplakala dve noci, že teda nebudem dojčiť. Nakoniec som ale dojčila ešte rok a pol a musím povedať, že som vôbec nemala pocit, že by nám to nešlo. :-)“ – Jana D.

2. “Dojčite v intervale 3 hodín: 10 min. z jedného prsníka, 10 min. z druhého.”

Bábätká nemajú žiadne minútky, ktoré by im hlásili – je čas napiť sa mlieka. A čo viac, dojčenie nie je len akt o nasýtení hladu a zahnaní smädu. Počas dojčenia bábätká pociťujú bezpečie, lásku a tiež sa vďaka nemu naďalej pokračuje v priamom kontakte ako v maternici matky. Hlavne u novorodencov je dojčenie v podobných intervaloch úplne nezmyselné, pretože ich žalúdok sa z veľkosti čerešne (5 -7 ml) dostáva počas týždňa na veľkosť cca marhule (až 60 ml).

„Z pôrodnice som odchádzala s tabuľkou na dojčenie. Keď bábätko spalo, chodila som ho budiť, potom zase nespalo… a nakoniec u nás nespal nikto. Až keď som odložila papiere a hodinky, nastal u nás doma pokoj a naraz som mala spokojné dieťa. Nabudúce by som už hneď dojčila podľa potreby a pocitu, do sledovania času a neustáleho váženia dieťaťa pred a po dojčení by som sa nepúšťala.“ – Michaela K.

3. “Fľaša a cumeľ pri dojčení nevadia.”

Žiadne pravidlo nie je 100 %-né, ale pravdou je, že len veľmi malé percento detí prijme striedanie dojčenia a dojčenskej fľaše (či cumlíka) bez vplyvu na dojčenie. Žiadny tvar cumlíka na dojčenskej fľaši nebude nikdy rovnaký ako ženský prsník. Prečo je to dôležité? Pretože sanie z fľaše a z prsníka je odlišné. Z fľaše tečie mlieko takmer samo, bez odporu, a z prsníka to stojí viac úsilia. Preto potom dieťa často bojkotuje dojčenie, je zmätené a preferuje fľašu.

„Dlho som váhala, či budem dcére dávať cumlík, ale nakoniec ho mala. Musím si zaklopať, našťastie to u nás vplyv na dojčenie vôbec nemalo (dojčila som 20 mesiacov), ale mám v okolí niekoľko kamarátok, ktoré majú opačnú skúsenosť. Myslím, že to bude veľmi individuálne, ako so všetkým“. – Klára Z.

4. “Po pol roku už dojčenie nič neprináša.”

Veľmi často používaná veta marketingového oddelenia výrobcov umelého mlieka. Nie je to tak. Dojčenie je prospešné aj po 6 mesiacoch veku dieťaťa. Samotná Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) udáva, že je vhodné dieťa výlučne dojčiť do jeho 6 mesiacov, bez čajov a príkrmov, od 6 mesiacov ponúkať príkrmy a dieťa dojčiť pokojne do 2 rokov. Materské mlieko je stále plné protilátok, ktoré dieťa potrebuje. V každom dojčení sa zloženie materského mlieka prispôsobuje potrebe daného dieťaťa a dokonca sa mení aj obsah vitamínov či tuku.

„Musím priznať, že patrím k tým ženám, ktorým dojčenie veľa radosti neprinášalo, ale snažila som sa dojčiť, ako to šlo. Napriek tomu, že som si pôvodne myslela, že dlhšie ako pol roka nevydržím, nakoniec som dojčila trochu viac ako rok. Oplatilo sa to hlavne v období, kedy bol syn chorý – len vďaka dojčeniu som doň dostala nejaké tekutiny a živiny. Myslím, že nás to vtedy doslova zachránilo.“ – Kristína Ch.

5. Mama/babička/sestra: “Ja som nemala mlieko, tak ani ty nebudeš.”

Schopnosť dojčiť nie je geneticky daná. Neplatí, že keď vás maminka dojčila mesiac, vás a vaše dieťa čaká to isté. Dojčenie je dosť o hlave a správnom prístupe. Preto je lepšie, ak vaši blízki tieto predikcie úplne obmedzia a nechajú vašu cestu materstvom na vás.

A čo je podľa mňa najdôležitejšie?

Byť informovaná a ak je to len trochu možné, nájsť si pred pôrodom či po pôrode vhodnú podporu pri dojčení.

5 mýtů o kojení

Naozaj sa nebojte nájsť si laktačnú poradkyňu. Nie je to žiadna hanba a táto počiatočná investícia (od 15 eur za jednu návštevu, ale nájdete aj bez poplatku) vám môže pomôcť ako s počiatočným trápením, tak aj ušetrí peniaze za kúpu umelého mlieka. Dobrá laktačná poradkyňa vám dodá sebadôveru, pomôže s naladením na vaše dieťatko tak, aby bolo (nielen) šestonedelie čo najviac harmonické. Nikto by vás nemal nútiť do niečoho, čo sama nechcete. Dôležité je nájsť tú najlepšiu cestu pre vás aj vaše bábätko.

„V pôrodnici som dojčenie ako-tak zvládla, ale po príchode domov som volala dule (sprevádzala ma aj pri pôrode), aby sa na nás prišla pozrieť. Nezdalo sa mi, že sa dcéra ťažko a dlho prisávala, prsia ma boleli… Dula prišla, uvarila som jej čaj, rozprávali sme sa a počas toho sa dcéra prisala, napila a zaspala.

Pýtala som sa, či je normálne, že celý deň trávim len dojčením, že to ide zle, ťažko a ona len nadhodila: „Ja vidím absolútne spokojné bábätko, ktoré práve blažene zaspalo na prsníku, v bezpečí pri mamičke.“ Tým mi dodala sebavedomie, že tráviť dojčením celé šestonedelie je normálne a chvíľku to jednoducho trvá, kým sa mamička s bábätkom zladí. Odvtedy som to brala tak, že je všetko v poriadku a dojčenie nám s dcérou fungovalo perfektne ešte ďalší rok a pol. :-)“ – Barbora H.

Urobte radosť vašim najmenším

Urobte radosť vašim najmenším

Oblečenie, hračky aj doplnky do izbičky nájdete na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články