Práve čítate

Rozprávka k čisteniu zúbkov a užitočné tipy od dentálnej hygieničky pre rodičov a deti

3482  
Zdieľať: 

Rozprávka k čisteniu zúbkov a užitočné tipy od dentálnej hygieničky pre rodičov a deti

Kedy prvýkrát navštíviť s deťmi zubára? Ako ich na takú prvú prehliadku pripraviť? A čo robiť, keď si deti nechcú čistiť zuby? Prečítajte si vyskúšané tipy od dentálnej hygieničky.

15. 8. 2020 7 min. čítania Jana Křepelková
Rozprávka k čisteniu zúbkov a užitočné tipy od dentálnej hygieničky pre rodičov a deti

Keď sa ma rodičia pýtajú, kedy by sa malo ísť s deťmi prvýkrát k zubárovi, odpovedám, že už s prvým zúbkom, teda asi v šiestich mesiacoch. Najneskôr však v jednom roku. Zubná prehliadka – prevencia – je hradená z verejného zdravotného poistenia s frekvenciou 2x ročne u všetkých poistencov do 18 rokov. Zubný lekár skontroluje ústa a môže zhodnotiť správny vývoj chrupu či skrytý problém. Prehliadka väčšinou býva pre dieťa skôr zoznamovacia – s prostredím, so zubárskym kreslom, so samotným lekárom a sestričkou.

Najväčšou chybou je odkladanie zubnej prehliadky s myšlienkou „Nás ale zúbky nebolia, tak predsa nemusíme k zubárovi“. Rodičia však nemusia odhaliť zubný kaz či iný problém. Ak sa dieťa zoznámi so zubnou ambulanciou až v období bolesti či zistenia zubného kazu a nutného ošetrenia, to už je veľmi neskoro. Dieťa sa bude trápiť, báť sa, plakať a hlavne – nebude spolupracovať s lekárom, ani s mamičkou.

Ako to vlastne dnes prvýkrát u zubára prebieha?

Na dentálnej hygiene rada vítam detičky od najútlejšieho veku – najskôr naozaj len na zoznámenie, „ordinácia hrou“. Už tehotnej mamičke hovorím, ako sa o bezzubé ústa aj prvé zúbky starať.

V ordinácii deti povozím na kresle, posvietim slniečkom (svetlom zubnej súpravy), napustíme si vodu do pohárika, pofúkame ruky vetríkom (vodná a vzduchová striekačka) a stlačíme pár gombíkov. Pozrieme sa spoločne do malého zubného zrkadla a potom spočítam zuby ukazovadlom (zubná sonda). Učíme sa, ako si čistiť zuby na zubatom plyšákovi, dieťa si to skúša samo, mamička na dieťati a spoločne, niekedy aj vzájomne… :-)

Na prvú prehliadku môžete deti pripraviť

Aby deti prehliadku čo najlepšie zvládali, určite ich nikdy zubárom nestrašte! Myslela som si, že je to už prežitok, ale nedávny, náhodou vypočutý rozhovor v MHD ma zase vrátil späť.

Polročnému, ročnému dieťaťu sa asi nedá úplne dobre vysvetliť, čo sa bude diať. Ale pred každou prehliadkou je dobré sa rozprávať o tom, ako vyzerá ambulancia, kto tam bude, čo sa bude diať. Ideálne, ak dieťa uvidí takú prehliadku u rodiča alebo napríklad u staršieho súrodenca. Na trhu sú aj pekné knižky so zubnou tematikou určené deťom.

Pred každou návštevou zubára alebo hygieničky si doma vyčistíme zuby a kefky nezabudneme priniesť ukázať do ordinácie. Aby odborník videl, akým spôsobom sa o zuby staráte a môže pomôcť nacvičiť to s vami aj priamo v ústach.

Aby čistenie zubov nebol boj

Začať s hygienou čo najskôr u bábätka, denne a hlavne pevne tento rituál dodržovať. Aj bezzubé ústočká by sa mali vytierať jemným, napríklad silikónovým, prstiačikom (návlekom na prst). Dieťa si odmalička zvyká, že rodič mu vstupuje do pusy a zo začiatku nemusí ísť o čistenie, ale ukotvenie návyku.

Problém nastane pri prerezávaní prvých zubov, kedy to pre dieťa býva nepríjemné, niekedy aj spojené so zvýšenou teplotou a hnačkami. Avšak už prvý zub by sa mal čistiť detskou kefkou s jemnými vláknami. Pri prerezaní prvého zubu sú ústa osídľované novými baktériami, ktoré sú už zodpovedné za vznik zubného kazu!

Pomoc! Naše dieťa si nechce čistiť zuby

Okolo 2 rokov by sa malo stať každodenným štandardom vyčistiť zuby ráno a večer. Stretávam sa s tým, že rodičia občas zabúdajú, alebo čistenie zubov vynechávajú pri odmietaní dieťaťom.

Samotným rodičom je to nepohodlné, otravné, nechcú vidieť dieťa sa trápiť apod. To sa zo začiatku musí prekonať. Pokazený zub a následné ošetrenie u zubára je oveľa väčšia katastrofa ako každodenná chvíľka nepokojov.

  • Dobrým pomocníkom sa môže stať klasická čelovka a čistenie v ľahu. Dieťa leží na chrbte, rodič má hlavu dieťaťa na kolenách. Rodič sa s čelovkou zahrá na bádateľa a pritom na krásne vidí na všetky zuby.
  • Ďalším tipom pre deti od troch rokov je moja obľúbená sonická kefka určená pre deti. Čistenie zaberie menej času, býva kvalitnejšie a predovšetkým to deti dosť baví, navyše sa dá prepojiť s mobilnou aplikáciou s roztomilou príšerkou.

Čo zabralo na deti mamičiek, ktoré sa o svoje skúsenosti podelili na našom Facebooku:

  • Seriál Bol raz jeden život, diel Ústa – tie baktérie sú tam tak krásne urobené, že aj dvojročný drobec pochopí, že je potrebné ten cukor zo zúbkov vyčistiť.“ – Martina V.
  • U nás pomohol motivačný kalendár od zubárky, na ktorý sa lepia slniečka a mesiačiky.“ – Jana P.
  • „Spievam pesničku, ktorú sa naučil starší syn v škôlke a čistíme si zúbky všetci naraz. Ja potom dočisťujem chlapcom a oni mne. “ – Helena L.

Malým deťom by mali zuby čistiť výhradne rodičia a deti si to iba samotné trénujú. Je dobré vyskúšať si čistiť zuby vzájomne, rodič dieťaťu, dieťa rodičovi. Čistenie zubov by malo byť vždy brané pozitívne, ideálne hravou formou, veľa sa o tom rozprávať a urobiť si z toho rituál, napríklad aj s básničkou alebo rozprávkou.

Rozprávka k čisteniu zúbkov

Aby to pri čistení zúbkov lepšie ubiehalo a deti mali pocit, že je to celkom zábavná činnosť, môžete si pri tom hovoriť rozprávky, ako radí aj dentálna hygienička. Jednu takú tu pre vás máme. Jej rozprávanie zaberie necelé štyri minúty, takže stihnete nabrať pastu, nechať potomka, aby si chvíľku čistil zuby sám, aj dočistenie s vašou pomocou.

Víla Čistotná zasahuje v jaskyni pána Krokodíla

Bolo krásne letné ráno. Slniečko začalo pomaly vykukovať nad záhradkou a zúbková víla si pochutnávala na čerstvo pripravených raňajkách. V kúzelnom kryštáli pozorovala deti z celého sveta, ako si práve čistia zúbky, a mala radosť, že sa nikto neulieva. Dokonca aj Anička, ktorá si zuby kedysi čistiť nechcela, si naraz dávala naozaj záležať. Vyzeralo to na pokojný deň.
V tom ale začal zvoniť telefón! Víla sa tak zľakla, že skoro spadla zo stoličky. Takto skoro jej nikto nikdy nevolá. To určite bude niečo vážne.

„Víla Čistotná, kto volá?“ rýchlo zdvihla slúchadlo. Na druhom konci bol žabiak, ktorého víla dobre poznala. Býval v rieke za lesom a už roky boli dobrými priateľmi. Strašne nariekal, pretože sa už tri noci nevyspal. „Víla, my si nevieme rady. Každú noc sa z jaskyne pána Krokodíla ozývajú príšerné zvuky a celá naša žabia rodina oko nezažmúri. Máme obavy, že je asi chorý, ale do jeho jaskyne sa sami vypraviť bojíme, aby si nás nepomýlil s desiatou…“ popisoval situáciu žabiak a znel naozaj unavene. Krokodíl totiž vraj dokonca celé tri dni z jaskyne nevyliezol, takže určite bude tiež hladný.
„Toto znie naozaj vážne,“ zhodnotila situáciu víla. „Dajte mi pár minút, ja sa na pána Krokodíla zaletím radšej pozrieť.“

Zložila telefón, za sekundu si zbalila svoj kufrík prvej pomoci, zamávala krídlami a vyletela z chalúpky tak rýchlo, že cestou prevrhla misu plnú trblietok. To bola spúšť! Nedalo sa ale nič robiť, pán Krokodíl bol možno v problémoch!

Víla preletela okolo potôčika, presvišťala lesom a už stála pred jaskyňou. Kým ale zaklopala na vstupný kameň, nastražila svoje špicaté ušká. „Auauau auuuuuuu…!“ ozývalo sa z jaskyne hlbokým hlasom, až sa zem otriasala. To už víla vedela, že niet na čo čakať. Nakoniec ani nezaklopala a vbehla dovnútra. To, čo ju tam čakalo, ešte nikdy v živote nevidela.

Hneď za vchodom do jaskyne sa hrozivo týčila obrovská kopa papierikov od cukríkov a čokolád. Bola taká veľká, že cez ňu víla ani nevidela do obývačky pána Krokodíla. Postupne sa tým neporiadkom prehrabala a konečne stála uprostred jaskynnej miestnosti. Na gauči ležal pán Krokodíl, okolo papule mal omotanú šatku a nešťastne sa rozhliadal okolo seba.

„Pán Krokodíl, čo sa to tu stalo? Skoro som vašu jaskyňu cez tú kopu neporiadku nespoznala! A čo to máte s pusou?“ pýtala sa vyjavene víla a rozhadzovala malými ručičkami.
„To som rád, víla Čistotná, že si za mnou priletela. Strašlivo ma bolí zub. A ja vôbec neviem prečo. To sa mi ešte nikdy nestalo,“ zakňučal Krokodíl a víle už bolo všetko jasné.

Pán Krokodíl totiž naozaj rád maškrtil sladkosti, vôbec nechcel jesť zdravé jedlo a keď prišla reč na čistenie zubov, vysmieval sa, že taký veľký krokodíl ako on žiadnu zubnú kefku nepotrebuje, pretože má chrup pevný ako kamene v jeho jaskyni. A to sa mu teraz vypomstilo!

„Pán Krokodíl, spomínate si, ako som vám priniesla zubnú kefku a pastu? Že vy ste ich ani raz nepoužili?“ spýtala sa víla, ale pýtať sa ani nemusela, pretože odpoveď vopred vedela. Kefka aj pasta sa váľali v kúte jaskyne pod nánosom prachu a spokojne si na nich staval domček malý pavúk. „Ach jaj, márna práca! Otvorte pusu, pán Krokodíl, ja sa na to pozriem!“ prikázala víla a rozložila si kufrík prvej pomoci. Len čo krokodíl ukázal svoje zuby, bolo vidieť, že si ich vôbec nečistí a jeden zúbok sa mu od samých sladkostí dokonca pokazil. „Počujte, takto to ďalej nejde. Dnes vám opravím pokazený zúbok, aby vás už nebolel a vy mi na oplátku sľúbite, že sa o svoj chrup začnete starať,“ rozhodla víla a ani nečakala, čo na to pacient povie, pustila sa do práce. Pán Krokodíl sa mračil ako strašidlo, pretože oprava zúbka nebola ani trošku taká príjemná, ako bolo maškrtenie čokoládových sušienok.

Za chvíľku ale bolo hotovo. Potom ho víla pohladila po čele, dala mu napiť vody a trpezlivo vysvetlila, ako si má čistiť zúbky, aby sa mu podobná vec už nikdy nestala. „Nezabudnite – každé ráno aj každý večer!“ zakončila prednášku víla a dodala: „A prosím vás, nejedzte toľko sladkostí, veď aj ovocie je krásne sladučké a aj zelenina chutí skvelo. Bude vám potom oveľa lepšie a aj zúbky budete mať zdravšie“. Pán Krokodíl horlivo kýval hlavou a sľúbil, že sa o svoje zuby už bude dobre starať. Správny krokodíl predsa musí mať poriadne zubiská!

„Ani neviem, milá víla Čistotná, ako by som sa ti poďakoval. Zachránila si moje ostré zuby a ja vďaka tebe už aj viem, že sa o ne musím správne starať, aby mi dlho vydržali,“ ďakoval krokodíl a bolo vidieť, že sa trošku hanbí za to, že už minule vílu nepočúvol.
„Ďakovať nemusíš, najväčšou odmenou pre mňa bude, keď si zajtra ráno sadnem k raňajkám a v kúzelnom kryštáli uvidím, že si čistíš všetky zuby tak, ako som ťa naučila,“ objala víla Krokodíla, pomohla mu upratať neporiadok v jaskyni a letela späť domov s dobrým pocitom, že na svete je ďalší tvor, ktorý sa bude dobre starať o svoje zúbky
.

Výbava pre najmenších

Výbava pre najmenších

Mrknite do kolekcie plnej radostí pre deti na Tchibo.sk

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články