Práve čítate

Šatka, nosič, alebo kočík? Takto som vyberala ja

2581  
Zdieľať: 

Šatka, nosič, alebo kočík? Takto som vyberala ja

Ešte pred pôrodom sa mi doma stretli požičaná šatka, darovaný nosič a darovaný kočík. Čo nakoniec vyhralo a podľa čoho sme sa rozhodli?

17. 10. 2020 15 min. čítania Marie Háková
Šatka, nosič, alebo kočík? Takto som vyberala ja

Chcete, aby som vás dlho nenaťahovala a hneď povedala, čo „vyhralo“? No tak prosím. :-) Vyhralo… bábätko.

„Budeš nosiť, alebo budeš voziť?“

Na túto otázku som pravdivo odpovedala, že neviem. Pretože netuším, čo sa nakoniec bude páčiť malému.

Po štyroch mesiacoch s chlapčekom si nad touto otázkou ťukám na čelo.

Pretože ono po prvé nie je žiadne buď alebo – neexistuje nič ako kočíkari verzus nosiči, a keď ste v jednej skupine, do druhej nesmiete. Po druhé, otázka „Nosiť, alebo voziť?“ obmedzuje pohľad len na vonkajší presun z bodu A do bodu B. To je ale obrovská škoda. Sú rodičia a deti, ktorí na „bežný transport“ milujú kočík, a šatku či nosič majú na iné situácie, ktoré im nesmierne uľahčujú. Takže aj keď chcete „voziť, nie nosiť“, môže byť pre vás nosenie zaujímavé inokedy ako na prechádzkach.


Česká pediatrická spoločnosť v roku 2011 potvrdila, že nosenie má pozitívny vplyv na deti aj rodičov, ale varuje hlavne pred úrazmi z neopatrnosti a nevhodnými pomôckami.

Problematické sú tzv. „visítka“ (nedostatočná opora bedier, vystužený chrbát). Po novom sa tiež podľa poradkýň nosenia neodporúčajú vaky, v ktorých bábätko leží na chrbte (možnosť prehriatia, udusenia). Ergonomické nosenie je „chrbát do C, nohy do M, látka od kolienka po kolienko“. Tým je jednak podporený správny vývoj bedier, ani nevzniká tlak hlavy na nespevnenú chrbticu.

Pre novorodencov je vhodnejšia šatka, ktorá lepšie podporí telíčko alebo tzv. šatkový nosič, deti od 2 – 3 mesiacov už môžu bez problémov do nosiča klasického.

„Mamička, vy máte asi málo mliečka…“

Sú totiž veci, na ktoré je kočík krátky.

Pre mňa to bolo napríklad toto:

Z pôrodnice som odchádzala s plačom – v jednej ruke odsávačka, v druhej sunar, „keby sa to nakoniec poriadne nerozbehlo“. Mlieko totiž neprišlo na sľubovaný tretí deň po pôrode, ani štvrtý, a ten piaty len tak, aby sa nepovedalo… Cítila som sa ako úplne neschopná mama. Úplne. Neschopná.

Ľudské telo je ale zázrak, úplná mágia. Aby konečne bolo z čoho dojčiť, stačilo telu poriadne ukázať, že tu je bábätko, o ktoré je potrebné sa postarať (z rôznych dôvodov to niekomu nemusí nabehnúť samo, a potom je fajn tomu pomôcť). To znamená túliť sa, túliť a zase túliť, ideálne koža na kožu, aby sa spustili tie správne hormóny. Môžete sa spolu zababušiť pod perinu, alebo skúsiť práve nosenie, či už v šatke, alebo v nosiči. Vôbec nemusí ísť o „nosenie vonku namiesto vozenia v kočíku“, ale stačí mať bábätko na sebe, keď ste doma. Prisahám na holý pupok, zafungovalo to úžasne. (Pre poriadok dodám, že existuje malé percento žien, ktoré dojčiť jednoducho nemôžu, ani keď skúsia toto.)

„Väčšinou vozím dcérku v kočíku alebo nosím na kratšie vzdialenosti. Keď ju raz za čas zoberiem do nosiča na dlhší čas, cítim, ako sa mi nalievajú prsia.“
– Tereza N.

A kým si tak pochodujem po byte s uviazaným týždenným uzlíčkom a čakám, čo to urobí s dojčením, vidím: aha, ja mám zase dve ruky:-) A aha, bábätko zaspalo, ani som si nevšimla, a vyzerá tak spokojne…

V tej chvíli bolo jasné, že domáce nosenie bude aspoň nejaký čas na programe. S kočíkom sme naďalej chodili na prechádzky. Veď tatinko si s ním taaak hrdo vykračoval, a ja som si nedokázala predstaviť, že by som nemala poruke prebaľovaciu tašku, nedajbože aby som sa musela so šatkou či nosičom lomcovať vonku.

Bežný transport Náročnejšie cesty (zložitejšie prestupy MHD, turistika v náročnom teréne…) Prebaľovanie mimo domova Podpora laktácie Dojčenie, kým robím niečo iné Dve ruky pre ďalšie dieťa, domáce práce… Pomoc pri teplotách, zúbkoch… alebo jednoducho pri bábätkách, ktoré sa „nedajú odložiť“
Kočík 🙁
Nosič 🙂
Šatka 🙂

Nosiť nie je povinnosť. Ak sa na to necítite, nepotrebujete to a myslíte si, že vaše bábätko tiež nie, nikto to po vás nechce. A naopak, ak po nosení zatúžite až neskôr, dá sa začať aj s väčším dieťatkom. Smelo tiež môžete nosenie a kočík ľubovoľne kombinovať podľa toho, čo práve potrebujete vy a bábätko. Nakoniec, do koša pod kočíkom sa šatka alebo nosič bez problémov vojde, a kočík sa dá tlačiť aj s uviazaným dieťaťom. :-)

Keď bol syn malý, vždy sme využívali len kočík. Pokúšala som sa aj o nosič, pretože by to bolo v niektorých situáciách praktickejšie, ale nášmu bábätku sa to jednoducho nepáčilo. Možno stačilo lepšie sa s ním naučiť, ale ja som na to vlastne nemala trpezlivosť. Keď som videla, ako spokojne syn v kočíku hneď za prvou zákrutou spinká, už som ani ďalšie varianty nepotrebovala skúšať. Vyhovovalo mi, že mu vlastne bolo jedno, kto ho vezie a tak mohol ísť bez problémov na prechádzku aj s babičkou, alebo s tatinom. Často sme kočík využívali aj doma na uspávanie, keď bol nejaký náročnejší deň.

-Michaela K.

„Skúšala som nosiť, ale bábätko mi pri tom plače.“

To je asi najčastejšia námietka.

Keď mal drobec asi mesiac a pol a ja som ho začala po menšej pauze znovu nosiť, chcela som šatku hodiť do kúta. Strašne plakal!

Neubližujem mu tým? Neškrtím ho niekde? Alebo jednoducho prestal byť nosiaci? preháňalo sa mi hlavou.

Viete, u nás doma je to trochu extrém. Syn bol od prvého dňa „neodložiteľné bábätko“ (také ale zďaleka nie sú všetky) a ja som si mohla hodiť mincou, či si napríklad urobím jesť, alebo zabránim plaču. „Nechať ho vyplakať“ pre mňa osobne nie je cesta, takže som hľadala riešenie, ktoré by sa páčilo obom.

nošení v šátku

Keď som po šestonedelí chcela vyliezť z postele, chcela som po dlhšej dobe použiť šatku, ale naraz to nefungovalo. Keďže som si ale vážne potrebovala pripraviť niečo na jedenie :-), skúsila som najskôr zistiť, či  nie je chyba niekde inde, kým to vzdám. Bola – a má to tak veľa ďalších detí.

Prečo sa dieťaťu nepáči nosenie?

  • Po prvé, nosenie je pre bábätká nová situácia, ak nenaviažete chvíľku po pôrode alebo si potom (ako ja) dáte pauzu. Počas viazania alebo vkladania do nosiča sú si deti neisté v priestore; jednoducho naraz lietajú ako na kolotoči. Nedajbože, keď ste pri tom nervózna, to deti spoľahlivo vycítia a ťažko po nich chcieť, aby boli v pohode. Toto je jednoduché, na manipuláciu si bábätká zvyknú a vy tiež.
  • Niekedy ich pri tom niečo hnevá. Hlad (a zdroj je tak blízko!), plná plienka, alebo jednoducho iba už chcú byť nosené a nie uväzované. :-) Tu je prípadne tip, ako dojčiť priamo v šatke. V nosiči sa to dá tiež, len musíte povoliť „pracky na dojčenie“.
  • Môže im byť teplo. Vy sa pri uväzovaní šatky aj nosiča na začiatku slušne zahrejete a dieťaťu to teplo odovzdávate. Je na to ale jednoduchá rada: otvorte okno.
  • Možno ich obmedzuje oblečenie. Nenoste ich v dupačkách alebo pančuškách, pri správnom podsadení v nich majú málo miesta a to nepríjemne tlačí na pršteky na nohách. Jednoduchým riešením je im dať spodný diel oblečenia o číslo väčší.
  • Nechcú sa „nechať inštalovať“, chcú sa nosiť. Chodiť, chodiť, chodiť. Zafungovalo mi to, na čo prisahá veľa ďalších nosiacich rodičov: najskôr halabala nahodiť a potom upokojiť – jemne potľapkať po zadočku, HLASNO šumieť/syčať (alebo pustiť digestor či biely šum :-)) a hlavne CHODIŤ. Rýchlo, ako keď vám za minútu ide električka, žiadne postávanie. Ak to nezaberie do desiatich minút, je nesprávne niečo iné. Keď sa dieťa upokojí, nosič alebo šatku už doladíte v pokoji.
  • Môžu mať fyzickú prekážku, ktorá nie je na prvý pohľad zjavná. Napríklad KISS syndróm alebo popôrodný problém s kľúčnou kosťou. Potom ich taká manipulácia vyložene bolí. Nosenie nenosenie, problém tohto typu je dobré odhaliť. Poradí odborník.
  • Nakoniec ale niektoré deti majú jednoducho svoju hlavu a nosenie sa im z nejakého dôvodu nepáči. Alebo možno nemajú rady nosenie doma, ale len na prechádzkach, či naopak. A to je v poriadku, nie všetci máme radi rovnaké veci. Vo všeobecnosti sa ale nosenie páči väčšine bábätiek.


Ergonomická poloha, či už v šatke, alebo v nosiči, chce trochu cviku nosiča. Zjednodušene povedané, snažíte sa dosiahnuť chrbát do C a nožičky do M. Určite vám to môžu ukázať v obchode s nosiacimi pomôckami (pozor, nie v hračkárstve alebo v bežnom obchode s potrebami pre deti – je to smutné, ale tu sa často predávajú neergonomické nosiče a tzv. „visítka“ a predavačky nie sú školené v ergonomickom nosení). Návody na nastavenie nosičov majú predajcovia aj na svojich YouTube kanáloch. Tu by som len odporučila, aby šlo o video z posledných niekoľko málo rokov, kedysi sa totiž používali tzv. novorodenecké vložky. Tie už dnes tí istí výrobcovia NEodporúčajú, ale staršie videá s nimi stále nájdete.

So šatkou dosiahnete ergo polohu ľahšie, z princípu vás do nej navedie uviazanie, v nosiči to musíte vedieť „naštelovať“.

Ideálne je osloviť „poradkyňu nosenia“ alebo využiť možnosť na diaľku: odfotiť sa, ako nosíte, a požiadať o radu vo FB skupine Nosenie detí s laskou alebo Nosiace Česko-Slovensko. Obe skupinky sú plné rodičov, ktorí nosia správne a poradia, kde čo povoliť, či utiahnuť. :-)

„Lenže ja sa do toho nezamotám!“

Nervný rodič, plačúce dieťa, zamotaná šatka, pracky nosiča, čo mi utekajú pod rukami… To všetko poznám. :-)

Pri prvom viazaní šatky som sa cítila ako chobotnica, ktorej niekto prišil ešte pár chápadiel navyše, a ona to vôbec nechápe. :-) Šatka vyžaduje cvik a trpezlivosť, to je prosto fakt.

Najlepšie sa viazanie učí od skúsených a skôr ako slovný popis pomôže video. Tu sú tie, ktoré mne na začiatku pomohli najviac:

Na nosenie v šatke, ktorého sa väčšina ľudí bojí najviac, v podstate potrebujete iba šatku a sebavedomie, že to dáte. A dáte, verte mi. Kamarátka si uviazala moje bábätko úplne na prvýkrát, len som jej s druhou šatkou a plyšákom ukazovala, čo robiť. Ja som potom mohla ísť do sprchy a ona ho zatiaľ krásne hojdala u nás v obývačke. :-)


Kto chce skúsiť šatku, ale bojí sa, nech si ju niekde požičia a skúsi si to najskôr s plyšákom alebo bábikou. Ja som sa do toho, asi pod vplyvom popôrodných hormónov :-), pustila hneď na prvýkrát s bábätkom, a nebol to problém.

Existujú lokálne nosičské skupiny, kde vám šatku radi dajú vyskúšať, prípadne vám ju môže požičať predajca šatiek na nosenie detí (nezamieňať s obchodmi s detskými potrebami, tam to nestojí za nič).

Oproti šatke vyzerá nosič pomerne jednoducho. Nacvaknem, idem. Keď som na začiatku svojej nosičskej éry išla niekam, kde už som potrebovala bábo vybrať, nosič bola jasná voľba. Motať sa niekde vonku do šatky, to by som nedala.

Trúfnem si iba na nosič, šatku som nikdy moc nepochopil. Syna nosím na rozdiel od svojej ženy skôr výnimočne, ale veľmi sa mi to páči a myslím, že si tak budujeme pekný vzťah.
– Pavel H.

No, a potom som si zisťovala trochu viac k ergonomickému noseniu – takému, pri ktorom netrpí chrbtica ani bedrá dieťaťa, aj keď nosíte dlhodobo). A teda naštelovať nosič hneď na prvýkrát tak, aby bolo všetko správne, to je pre začiatočníka poriadny oriešok. :-) Typická chyba v nosiči je príliš rovný chrbátik a látka nesiahajúca od kolena po koleno. Väčšinou to chce trochu ladenia, aby bol chrbát dieťaťa okrúhly – do písmena C, a pritom boli nožičky v správnej polohe – do písmena M.

Takže áno, nosič je rýchlovka na nasadanie a zloženie, ale aj to je potrebné naučiť sa používať správne. :-)

Ako dlho vydrží jeden model Na čo pozor Podľa čoho vybrať?
Kočík Obvykle počas života dieťaťa využijete dva kočíky: vaničku pre ležiace a športový pre sediace dieťa. Dá sa kúpiť ako kombinácia alebo samostatne. Okrem kočíkov v zlom stave z druhej ruky nie je potrebné riešiť žiadny problém. Kočíky sa dajú vyberať podľa parametrov (do terénu, ľahký…) podobne ako auto a rovnaké vlastnosti bude mať, nech ho zoberie do ruky ktokoľvek.

Či vám sadne zistíte ľahko napríklad v obchode s kočíkmi.

Nosič Je potrebné postrážiť si, aby bola látka od kolena po koleno a dosť vysoká chrbtová opierka. Ak nechcete nosič kvôli veľkosti stále meniť, existujú „rastúce“ modely cca od 2 – 4 mesiacov do 2 – 3 rokov.

 

Pre novorodencov sú kvôli ergonómii nosiče iné, takže za nosiacu éru vystriedate najmenej dva modely, novorodenecký a neskorší rastúci.

Nosič by mal byť zásadne ergonomický (NEMÁ vystužený chrbát a má dosť široký sed, aby podoprel dieťa od kolena po koleno; umožňuje „chrbát do C, nohy do M“).

 

 

Každému môže sadnúť iný model a najlepšie je vyskúšať si konkrétny nosič s konkrétnym dieťaťom.

Existujú rôzne typy nosičov, pekne je to zhrnuté tu.

Šatka Viazanie sa vždy prispôsobí veľkosti dieťaťa, takže s vhodne zvolenou šatkou sa dá zvládnuť „celé nosiace obdobie“.

 

Alebo sa dá na začiatok kúpiť tenšia šatka a pevnejšia, keď už prvá pocitovo nestačí.

Šatka, ak to nie je obšitá metráž, bude ergonomická vždy, pretože sa dokonale prispôsobí dieťaťu aj nosičovi.

 

Elastické šatky sú vhodné iba do 6 kg a pre deti, ktoré ešte zvedavo nevykukujú. Potom už látka dieťa neudrží dobre (proklamovaná nosnosť do 20 kg je len test záťaže látky)

Podľa svojej konfekčnej veľkosti vyberáte dĺžku šatky a podľa váhy dieťaťa gramáž šatky. Existujú aj univerzály, ktoré s väčším či menším kompromisom zvládnu všetko.

 

Ako sa v tom zorientovať sa dozviete tu.

Ako ste asi uhádli, ja som, keď príde na nosenie, skôr šatková. To preto, že sama som trochu krivá :-), a šatka sa mi vždy prispôsobí o niečo lepšie. A pretože pri nosení nemám prebaľovaciou tašku na kočíku, ale všetko nosím v batohu, oceňujem tiež, že je šatka na ramenách úplne plochá a batoh tak lepšie drží.

Keď ale nechcem ťahať šatku po zemi, chcem dieťa rýchlo vybrať a rýchlo naložiť, alebo viem, že budem potrebovať počas nosenia nadojčiť, vždy beriem nosič. Pretože na toto je jednoducho lepší.

Dojčenie za pochodu Batoh na ramenách Rýchle a „čisté“ nahodenie vonku
Nosič Povolím pracky a zase ich utiahnem (pohodlne aj pod bundou) Bojuje o miesto s popruhmi nosiča (lepšie je mať len niečo s tenkými šnúrkami) Vždy
Šatka Musím uvoľniť uviazanie a znovu utiahnuť (pod bundou to nedokážem) Krásne sadne Ide, ale musíte byť už veľmi šikovní

Teraz v zime razím stratégiu „na von nosič, na doma a krátke prechádzky šatka“. Existuje aj hybrid, tzv. šatkový nosič, ale ja si nakoniec vystačím s touto kombináciou. :-)

Mám to šťastie, že sa dieťatko rado nosí prakticky v čomkoľvek, takže si môžem vybrať podľa seba a nehľadať kompromis ešte s ním.

Ja som sa do šatkovania nepúšťala, pretože som si neverila, že by som sa to dokázala naučiť. Väčšinu času sme teda využívali kočík. Druhým pomocníkom sa pre mňa stal nosič – a to dosť neodmysliteľne. Po prvé v ňom syn usínal – uspávala som ho v ňom denne (a teraz sa možno budete smiať, ale skoro až do troch rokov). A po druhé – na cestovanie.

Cestujeme veľa a radi a aj napriek tomu, že máme malé dieťa, nevzdali sme sa návštev exotickejších krajín. Nosič je dokonalý parťák do lietadla – človek si ho dá raz-dva a po pár krokoch uličkou medzi sedadlami má spiace bábätko. A to sa hlavne pri dlhých letoch oplatí. Na mieste sme potom nosič používali hlavne tam, kde bol neprístupný terén. Náš vtedy rok a pol starý Tonko s nami tak mohol napríklad zdolať nejaký ten výšľap v Thajsku, alebo sa prechádzať pod vodopádmi.

– Jana D.

nosítko na dovolené

A či sa mi zo života vytratil kočík? Často ho rada vytiahnem, prechádzka s ním je príjemná a tiež je fajn nemusieť zase ťahať batoh. Len mám radšej aj v kočíkovom koši niečo na nosenie, keby sa v ňom synovi prestalo páčiť a chcel sa pozerať na svet z mojej perspektívy alebo sa pritúliť. :-) To už je ale dané tým, aké má momentálne to ktoré bábätko potreby.

Celkom sa teším na to, ako presedláme na športový kočík a syn bude mať výhľad aj bez nosenia.

Praktické informácie, ak o nosení vážne uvažujete

„Nie je mu v tom zima?“

Keďže článok píšem na jeseň, určite si zaslúži aspoň v skratke otvoriť tému obliekania do kočíka vs. do šatky/nosiča.

Ako obliekať dieťa do kočíka, vieme všetci od kamarátov, rodiny alebo napríklad pediatra. Zato pri nosení, tam nejeden rodič zaváha. :-) V skratke: ak nosíte pod oblečením, stačí vedieť, že je teplo vám. Dieťa na tom bude rovnako. Fungujete totiž ako jedna tepelná jednotka. To ale platí len v prípade, že medzi vami nie je veľa vrstiev (v podstate ste obaja oblečení ako na doma). Zateplenie príde až cez vás a bábätko.

To, že nemusím riešiť fusak a vždy viem, že je bábätku teplo, je jedna z vecí, čo sa mi na nosení páči.

Varianty nosiaceho oblečenia od najlacnejšieho po najdrahšie:

  • O niekoľko čísel väčšia mikina a/alebo bunda. Postrážte si, aby bábätku nefúkalo na nohy a vám na brucho. Plus budete potrebovať šál či šatku. Na občasné nosenie je to ale úplne postačujúce.
    Cena: z druhej ruky kľudne za pár eur, alebo zadarmo v partnerovej skrini :-)
  • Vaše zimné oblečenie + tzv. nosiaca („zatepľovacia“) kapsa na dieťa. Je to taký fusak s popruhmi, čo si oblečiete cez šatku či nosič a bundu necháte rozopnutú. Pasuje to ku každej bunde, ale môže vám do nej fučať.
    Cena: nová zhruba od 20 do 100 eur, z druhej ruky samozrejme lacnejšie
  • Vaše zimné oblečenie + vsadka, ktorá sa napojí na zips vašej bundy. Opäť je potrebné doriešiť zateplenie krku.
    Cena: obdobná ako pri kapse
  • Nosiaca bunda/kabát/parka a prípadne nosiaci sveter alebo mikina. Majú integrovanú vsadku a často dobre riešené zateplenie krku alebo možnosť nosiť aj na chrbte. Ideálne riešenie pre (skoro) výhradne nosiacich rodičov.
    Cena: zhruba od 30 eur vyššie, v priemere 70 – 100 eur (ale „vymakaná“ môže stáť oveľa viac), z druhej ruky od 20 eur vyššie

Najlepší výber z druhej ruky aj typy na obľúbené značky nájdete opäť v nosiacich FB skupinách. Výhoda všetkých variantov je, že všetko zase dobre predáte ďalej.

Ako obliecť dieťa Ako obliecť seba
Kočík Podľa toho, aký teplý máte fusak. Nezabudnite na dobrú čiapku a dajte pozor, aby dieťaťu nefúkalo na ramená Úplne ľubovoľne :-)
Nosič Ak nosím pod bundou: Seba aj dieťa oblečiem rovnako a pridám tenšiu vrstvu navyše.

 

Ak nosím na bunde: ako do kočíka + namiesto fusaku zatepľovacia kapsa.

 

Vždy plus teplá čiapka a šál alebo kukla a k tomu teplé ponožky alebo capačky.

Buď ľubovoľne a dieťa nosím na bunde (obliekam teda ako do kočíka), alebo si zoberiem základnú vrstvu oblečenia, dám dieťa do nosiča, a cez oboch dám nosiace oblečenie či ich náhrady – níže.
Šatka Rovnako ako do nosiča, vrátane niečoho na hlavu a na nohy. Pretože je ale dieťa šatkou viac obopnuté, môžem vynechať tú tenšiu vrstvu navyše, čo dávam do nosiča. Šatka sa veľmi zle viaže na bundu, takže sa oblečiem do základnej vrstvy, zašatkujem dieťa a dám cez nás nosiace oblečenie.

Na koľko to tak vyjde?

Ak si chcete nosenie vyskúšať, určite vás zaujíma aj táto praktická stránka. :-)

Určite by som neodporúčala kúpiť hneď naslepo niečo na internete. Auto si tiež najskôr vyskúšate, ako sa vám v ňom jazdí, a nevyberáte iba podľa fotiek.

Ja som veľmi rada, že na začiatok som šatku mala požičanú a nosič sme dostali síce po niekoľkých deťoch, ale funkčný. Mohla som si tak vyskúšať, čo mi vlastne vyhovuje, a hlavne čo sa páči bábätku. Investovala som až potom, a aj v tom prípade som na začiatku išla po kúskoch z druhej ruky.

Ak nemáte žiadnu nosiacu kamarátku, môžete využiť požičovňu v obchode, ktorý sa vyložene špecializuje na nosenie. Niekedy sa noseniu venujú aj napríklad v miestnych rodinných centrách.

Nosič stojí od 70 eur do povedzme 300 eur, ale to už hlavne platíte za vyšperkovaný dizajn. :-) Stred je okolo 150 eur. Ak nosíte od pôrodu, budete kupovať najmenej dva varianty: novorodenecký a potom pokračovací v rastúcej verzii. Pozor na falzifikáty zo zahraničných e-shopov a neergonomické nosiče z obchodu s detskými potrebami. Bohužiaľ, na oboje môžete naraziť a oboje je nebezpečné – falzifikát môže rupnúť alebo povolí spona, neergo nosič môže zhoršiť vývoj dieťaťa. Nosiace vaky, prosím, hneď preskočte, tie ergonomickú polohu neponúkajú ani zdanlivo.

Šatku kúpite novú zhruba od 60 eur do naozaj niekoľkých stoviek, keď ide o limitky, špeciálne prímesi apod., ktoré ale začiatočník určite nerieši. Z druhej ruky začínate cca na 30 eur. Šatka z druhej ruky je často lepšia, ak už sa v nej viac nosilo, je tzv. „zanosená“ a lepšie spolupracuje. S jednou môžete vystačiť na celé nosiace obdobie, ale pre batoľatá rodičia radi siahnu po inom, nosnejšom kúsku. Pozor na obšitú metráž, bude sa vám s ňou viazať naozaj zle. Šatka totiž nie je iba pekný kus handry, ale látka tkaná špeciálnym spôsobom, aby pružila len v požadovanom smere.


Ak si neviete rady s výberom, nebojte sa spýtať na radu v skupine nosiacich rodičov. Za seba môžem odporučiť
Nosící Česko-Slovensko, kde sú dostupné aj online lekcie nosenia.

Či už budete výhradne voziť, nosiť pri domácich prácach, mať nosič len na chvíle po očkovaní alebo sa vrhnete do šatkovania na plný plyn, prajem vám hlavne krásne chvíle s vaším bábätkom. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články