Kedy použiť korenie pri varení
Korenie pridávame až v druhej polovici varenia, karí či niektoré bylinky dokonca až tesne pred dokončením jedla. Pred dochutením pokrmov možno korenie rozomlieť špeciálnymi mlynčekmi. Veľmi obľúbenou pomôckou je v poslednom čase aj kamenný mažiar. Pri výbere korenia do pokrmov by sme však mali byť obozretní. Ak použijeme viac druhov korenia, ich jednotlivé chute sa môžu navzájom prebíjať.
Skladovanie korenia
Spýtali sme sa odborníkov na korenie z e-shopu Fitkoření, ako skladovať korenie. Pri skladovaní korenia by sme mali dodržať niekoľko pravidiel, ktoré nám predĺžia jeho životnosť. Mnohí z nás si kupujú korenie v papierových vrecúškach, ktoré potom ukladáme blízko kuchynskej varnej dosky, aby sme ich mali kedykoľvek poruke. Tento spôsob uskladnenia všakkoreniu veľmi ubližuje.
Všeobecne známe korenie neznáša svetlo, vlhko a teplo. Vo vlhkom a teplom prostredí ľahko chytia pleseň. Svetlo má spôsobuje žltnutie olejov obsiahnutých v mnohých druhoch korenia. Preto sa korenie odporúča skladovať v sklenených nádobách a ideálne v tmavom skle. Dôležité je, aby uzáver nádoby dobre tesnil. Nádoby potom uložíme na suché a tmavé miesto s izbovou teplotou.
Ak dodržíme tento postup, mleté korenie nám v nádobkách vydrží pol roka až 1 rok. Celé korenie má trvanlivosť značne dlhšiu, 3 až 5 rokov. Správne uchované korenie sa prakticky nemôže pokaziť.
Bylinky
Bylinky a korenie spolu idú ruka v ruke. Sú nemenej dôležité a svojimi chuťami skvele dopĺňajú rôzne pokrmy. V poslednom čase je pestovanie byliniek čoraz obľúbenejšie. Gazdinky majú svoje bylinkové záhradky alebo si pestujú bylinky v kvetináčoch priamo vo svojej kuchyni. Aj v prípade skladovania byliniek však treba dodržiavať určité zásady.
Sušenie a skladovanie byliniek
Bylinky pred sušením otrháme od nežiaducich listov a vetvičiek, pozor dáme aj na larvy a ich zámotky, ktoré sa často schovávajú na spodnej strane listov.
Bylinky sušíme na tmavom, teplom a suchom mieste. Miesto, kde bylinky sušíme, musí byť dobre vetrané. Pri sušení byliniek nám dobre poslúži čistá prepravka alebo debnička. Jej dno vystelieme bielym papierom (najlepšie na pečenie), utierkou alebo kúskom plátna a na to rozložíme bylinky. V tomto prípade sušenie urýchlime pravidelným obracaním byliniek.
Jednoduchší spôsob sušenia je, že bylinky po menších zväzkoch rozvešiame na špagát. Bylinky tak nemusíme obracať, uschnú rovnomerne. Keď sa stonky byliniek začnú lámať, bylinky sú už dobre vysušené. Skladujeme ich najlepšie oddelene podľa jednotlivých druhov, ideálne opäť v nádobách z tmavého skla alebo dobre uzatvárateľných plastových škatuľkách, ktoré uložíme na tmavé a suché miesto (napríklad do špajze). Dobre usušené a uskladnené bylinky vydržia 1 až 2 roky.