Práve čítate

Rastlinné mlieka

2437  
Zdieľať: 

Rastlinné mlieka

Niektoré druhy rastlinných mliek možno zohnať už aj vo väčších obchodoch a drogériách. Najčastejšie sójové mlieko, prípadne mandľové alebo ovsené. Skúsila som preskúmať aj ostatné druhy, pričom mlieko z pohánky, ktorú mám tak rada, sa ponúkalo ako prvý variant.

22. 7. 2016 2 min. čítania Kateřina Winterová
Rastlinné mlieka

Pretože kupujem pohánkové vločky na prípravu bezlepkovej granoly pre kamarátku, vyrobila som mlieko z nich. Je to úplne jednoduché, ale pre prvovýrobcov odporúčam pohánku trochu osladiť. Má svoju špecifickú chuť a bola by škoda, keby vás hneď na prvýkrát odradila. Zvyšky vločiek môžete použiť do cesta na pečenie alebo ako závarku do polievky.

Pohánka obsahuje veľké množstvo rutínu, takže je skvelá na cievy a srdce. A to chceme mať v poriadku všetci. :) Čo sa týka pomeru danej suroviny a vody, je to na vás. Čím menej vody, tým je mlieko „hustejšie“ a chuť intenzívnejšia. Mlieka môžete nielen osladiť, ale aj okoreniť. Vhodná je vanilka, tú mám rada ja, a škorica. Niekto dokonca mixuje mlieko so sušeným ovocím. A keď máte veľmi silný mixér, budú vaše mliečka naozaj smooth. Pekné dni!

rostlinna mleka stateo00888

Pohánkové mlieko

Suroviny
1 diel pohánkových vločiek
4 ‒5 dielov vody

Postup
Vločky namočíme na noc do vody, najmenej na 5 hodín. Potom ich rozmixujeme. Nalejeme do pripravenej nádoby cez sito s plátnom. Cez plátno vyžmýkame zvyšok tekutiny z vločiek. Mlieko môžeme podľa chuti osladiť sirupom alebo cukrom.

rostlinna mleka stateo00896

Biele ryžové mlieko

Suroviny
1 diel varenej guľatozrnnej ryže
4 ‒ 5 dielov vody

Postup
Uvarenú ryžu rozmixujeme s vodou a precedíme cez plátno. Ak máte výkonný mixér, nemusíte už cediť ani žmýkať. Mlieko nalejeme do uzatvárateľnej nádoby a uložíme do chladničky. Vydrží 3 až 5 dní. Samozrejme môžeme ho osladiť.

rostlinna mleka stateo00916

Kokosové mlieko

Suroviny
1 diel strúhaného kokosu
4 ‒ 5 dielov vody

Postup
Kokos namočíme na noc do vody, najmenej na 5 hodín. Na kokosové mlieko je vhodný výkonný mixér, ktorý kokos rozmixuje úplne najemno, takže nápoj už sa nemusí cediť. Môžeme ochutiť kokosovým cukrom.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články