Práve čítate

Spálňa bez baktérií

8196  
Zdieľať: 

Spálňa bez baktérií

Ak ráno kašlete, tečie vám z nosa alebo vás škriabu oči, príčinu môžete hľadať vo vašej posteli. Miesto, kde každý deň strávite niekoľko hodín života, zostáva pri upratovaní často nepovšimnuté. Napriek tomu aj bez zjavných nečistôt býva posteľ, posteľná bielizeň aj pyžamo plné roztočov a baktérií.

1. 8. 2016 4 min. čítania Redakce
Spálňa bez baktérií

Z najbezpečnejšieho a najútulnejšieho miesta v domove sa tak za krátky čas môže stať zdroj alergií, kožných i dýchacích problémov, a môže aj predĺžiť čas, za ktorý sa v prípade choroby uzdravíte. Môžu za to najmä roztoče prítomné vo vašej posteli.

postele-8

Základom zdravotne neškodnej spálne je vetranie. Oveľa viac než znečisteným vzduchom vnútri miestností sa znepokojujeme znečisteným vzduchom na ulici. Napriek tomu aj do bytu sa dostanú výfukové plyny z áut. Ak máte tú výhodu a nebývate v meste plnom áut, môžu vás zase ohrozovať pesticídy. Znečistenie však nečaká len vonku, spôsobujú ho aj domáce spotrebiče a elektronické spotrebiče (lampičky, vykurovacia sústava a sporáky), prostriedky proti moliam a dokonca aj ľudské dýchanie.

Vetranie preto nezanedbávajte a vetrajte v noci alebo ráno pred odchodom do práce, keď nejazdí toľko áut. Pravidelným vetraním nielenže do istej miery zamedzíte množeniu roztočov, ale predídete aj vzniku plesní.

Stlanie postele nie je dobré

Stlanie postele snáď nikoho neteší, dobrá správa je, že to už robiť nemusíte. Podľa štúdie z roku 2006 môže byť práve stlanie postele ideálne pre množenie prachových roztočov, ktorým sa darí v teple a vo vlhkom prostredí. Ak si naozaj chcete ustlať, nechajte perinu najprv poriadne vyvetrať. Tak do istej miery roztoče dehydratujú a zvýši sa šanca, že zomrú.

postele

Ako a kedy čistiť jednotlivé lôžkoviny

Matrace
Základom každej spálne je matrac a pri jeho výbere by ste mali okrem tvrdosti myslieť aj na to, v akom materiáli sa drží najmenej baktérií. Roztoče a ich výkaly v matraci môžu spôsobiť astmu a alergie, spóry plesní zase môžu zapríčiniť silnú alergickú reakciu. V tomto ohľade sú najlepšie penové matrace a matrace bez lepeného jadra, ktoré sa dobre omývajú. Matrac by mal byť umiestnený na priedušnom podklade, aby bolo zaručené jeho vetranie. Pre ešte väčšiu ochranu matraca pred baktériami si kúpte aj protiroztočový poťah.

Ako sa starať o matrac: Každé 3 mesiace ho obráťte, raz za pol roka povysávajte a po 7 rokoch nahraďte novým. Protiroztočové poťahy perte raz týždenne pri 60 °C (roztoče neprežijú teploty nad 55 °C) a pre účinnejší výsledok pridajte fungicídny prostriedky alebo eukalyptový olej.

polstar

Vankúše
Mäkučké vankúše, ktoré lákajú k spánku, môžu byť zdrojom chronickej nádchy a zápalu spojiviek. Po dvoch rokoch sa môže hmotnosť vankúšov zvýšiť až o tretinu, a to dôsledkom šupiniek kože, množstva prachových roztočov, ich výkalov a rôznych druhov húb.

Ako sa starať o vankúše: Najjednoduchšia starostlivosť, ktorú vankúšom môžete venovať, je každé ráno ich vetrať, aby sa im vrátil ich tvar a vyvetral sa z nich prach. Či už máte perové alebo syntetické vankúše, dvakrát do roka ich perte (perové dajte do čistiarne). Zbavíte sa tak nielen baktérií, ale vďaka tomu zaistíte, že škvrny a zápach budú len dočasné. A vždy počkajte, než vankúše úplne uschnú, než si na ne opäť ľahnete, a hlavne na nich nikdy nespite bez povlaku.

Perina
Keďže je perina v noci nad nami, a nie pod nami, nedochádza k jej znečisteniu v takej miere.

Ako sa starať o perinu: Perinu stačí praťraz ročne.

postele-6

Obliečky
Človek za deň stratí až 14 gramov kože. Väčšina z týchto šupiniek sa uchytí v obliečkach, ktorými sa živia roztoče, ktorých v obliečkach môže byť až 10 miliónov. Keď sa spoja s potom, ktorý do seba obliečky nasajú, stávajú sa zásobárňou ľudských buniek.

Ako sa starať o obliečky: Obliečky meňte raz za dva týždne. Ak máte dobrý prací prášok, stačí obliečky prať pri 40 °C. Ak si nie ste istý účinnosťou vášho pracieho prášku, obliečky perte pri 60 °C. Vždy ich pred praním otočte, aby si zachovali farbu a tvar. Ak máte biele obliečky, sušte ich na slniečku. Obliečky nezabudnite vyžehliť, aby ste ich zbavili ďalšieho množstva mikróbov.

Obliečky perte častejšie, ak spíte nahí, nesprchujete sa pred spaním, ale až ráno, alebo ak bývate s niekým, kto je práve chorý.

Keď ste chorí, obliečky meňte každý deň. Predídete tak vdýchnutiu baktérií a rýchlejšie sa uzdravíte.

postele-32

Pyžamo
Pyžamo je v tesnom kontakte s pokožkou, zachytáva sa v ňom pot aj odumreté šupinky kože. Pravidelnou výmenou pyžama môžete predísť v najhoršom prípade aj zápalu močového mechúra.

Ako sa starať o pyžamo: Pyžamo meňte po dvoch dňoch nosenia, maximálne po týždni.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články