Matcha je špeciálny druh zeleného čaju rozmletý na jemný prášok. Pôsobí ako antioxidant a dodá vám viac energie ako káva. Je obľúbený najmä v Japonsku a pokladá sa za superpotravinu. Pije sa ako čaj, môžete si z neho pripraviť matcha latte a využijete ho vo varení aj pečení. Rozhodne stojí za vyskúšanie!
Ingrediencie
300 g uvarených zemiakov
300 g hrubej múky
3 čajové lyžice matcha prášku
1 žĺtko
Trochu vody
Soľ
Med
Strúhaný kokos
Strúhanka
Kokosový olej
Postup
Šúľance pripravte tradične, z uvarených popučených zemiakov, hrubej (alebo špaldovej – zdravšia verzia) múky, žĺtka, soli a vody. Nezabudnite pridať 3 ČL matcha prášku, ktorý celému cestu dodá zaujímavú chuť a tiež zelenú farbu! Z ingrediencií vypracujte hladké cesto, vytvorte tenké ,,valčeky“, tie nakrájajte a vytvarujte z nich šúľance. Na túto časť je ideálne využiť detskú pracovnú silu, pretože ich šúľanie bude baviť a naviac sa zo zapojenia do procesu varenia potešia. Či ich naučíte neskôr pripraviť aj celé menu je len na vašej šikovnosti. Šúľance uvarte v mierne osolenej vode.
Na panvici si dozlata osmažte strúhanku, ktorú v hrnci zmiešate so šúľancami. Namiesto masla a cukru ich polejte kokosovým olejom zmiešaným s medom, ktorý dodá šúľancom sladkú chuť a posypte ich kokosom. Ten môžete pridať už aj do strúhanky. Slovenské šúľance s exotickým nádychom si zamilujete.
TIP: Šúľance servírujte buď s klasickým alebo mandľovým či kokosovým mliekom! Deti sa šúľancov nevedia dojesť a s plnými bruškami zaspia ako medvede.