Práve čítate

Bezlepková ovsená granola

5772  
Zdieľať: 

Bezlepková ovsená granola

Ovos je vďaka množstvu sacharidov perfektným zdrojom energie. Okrem toho ma zasýti na dlhší čas a pritom sa necítim prejedená. Takže tým, ktorí sa rozhodli tento rok cvičiť, a pritom si vyčistiť telo, odporúčam moju obľúbenú granolu. Dobre poslúži, keď vás prepadne chuť na sladké.

20. 1. 2017 3 min. čítania Kateřina Winterová
Bezlepková ovsená granola

Je tu začiatok nového roka a pomaly nastáva čas plnenia novoročných predsavzatí. Schudnem, budem behať, prestanem sa prejedať, začnem čítať, prestanem odkladať prácu na druhý deň atď. Ja už si žiadne predsavzatia nedávam. Lebo mi to vôbec nepomáha. Moje posledné boli tri, na tri roky dopredu, a aj keď som sa začala aspoň hýbať, určite za to nemohol bič predsavzatia. Ak totiž s nejakou vecou nezačnem hneď, alebo mi neprejde do krvi, tak to jednoducho nevyjde.

Začala som spontánne behať až za rok, v lete. Ruka v ruke so športovaním ma dohnal aj spôsob stravovania. Niežeby som s tým mala problémy, ale jednoducho po chlebe so šunkou sa mi nedobre behá. To sa radšej „nakopnem“ banánom, kašou alebo ovsenou granolou. Môžete použiť kakao holandského typu, a ešte lepšie nepražené kakaové bôby, ktoré si primiešajte do granoly na záver. Čokoládu milujem horkú, ale výber nechám na vás. Lepšia je samozrejme čokoláda s vyšším obsahom kakaa. A pretože nemám rada horúce kravské mlieko, dávam si granolu s ovseným. Prajem vám v novom roku veľa síl pri plnení vašich predsavzatí a verte, že aj cesta je cieľ!

P. S.: Aj keď nie som alergická na lepok, odvážila som sa pripraviť tento recept aj pre tých, ktorí trpia celiakiou. S bezlepkovým ovsom som sa totiž po prvýkrát stretla na moje veľké prekvapenie u svojej kamarátky, ktorej občas pripravujem bezlepkovú granolu z klasických overených surovín. Lebo kamarátka má bezlepkovú diétu. Prečítala som si rôzne diskusie a články na tému bezlepkový ovos. Zaujímavé je, že nejde zrejme len o to (aj keď je to veľmi dôležité), ako a kde bol ovos spracovaný, alebo či ide o starú anglickú odrodu neprešľachteného ovsa, ale záleží najmä na individuálnej znášanlivosti na avenín. Tento proteín totiž celiatici občas zle znášajú. Preto buďte obozretní a s ovsom to skúšajte pomaly. Však vy už viete.

20161211-bezlepkova granola_MG_6233

Suroviny

400 g ovsených vločiek bez lepku
100 g pohánkových chrumkavých vločiek
za hrsť para orechov
za hrsť lieskových orechov
za hrsť konopných semienok
1 polievková lyžica kakaa
1 polievková lyžica škorice
štipka soli
2 polievkové lyžice sirupu (ryžový, kukuričný…)
za hrsť pohánkových pukancov
za hrsť posekanej čokolády
za hrsť hrozienok

Postup

Rúru predhrejeme na 160 ° C. Všetky vločky vsypeme na plech a pražíme cca 10 minút na plechu, ktorý sme vyložili papierom na pečenie. Medzitým pokrájame orechy nahrubo a pridáme ich spolu so semienkami, kakaom, škoricou a soľou k pečeným vločkám a zalejeme podľa chuti naším obľúbeným sirupom. Vrátime do rúry a zapekáme ďalších 15 až 20 minút. Granolu pri pečení kontrolujeme, musíme totiž dávať pozor na tmavnutie orechov. Lebo príliš tmavé sú horkasté. Upečenú granolu vyberieme a necháme vychladnúť. Do studenej granoly vmiešame čokoládu, pukance a hrozienka. Uskladňujeme v uzatvárateľnej nádobe na suchom a tmavom mieste.

20161211-bezlepkova granola_MG_6371

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články