Práve čítate

Zimné kávové drinky od barmanky

2522  
Zdieľať: 

Zimné kávové drinky od barmanky

Zistili sme, aké novinky zaznamenali kaviarne v uplynulom roku. Utvrdili sme sa v tom, že caffè latte je u nás stále najpopulárnejším kávovým nápojom. Jednoznačne sme pochopili, že tequilla a káva rozhodne nie sú kamaráti. Ochutnali sme neobvyklú kombináciu prekvapkávanej kávy z Etiópie v prekvapivej kombinácii so silným čajovým extraktom Samuraishot Dark. Ale pekne poporiadku.

10. 1. 2017 5 min. čítania Darja Thomasová
Zimné kávové drinky od barmanky

Vonku vládne január, preto prichádzame s tretím dielom nášho každoročného, už pravidelného seriálu (predošlé diely nájdete tutu), v ktorom vám predstavujeme klasické i menej známe zimné nápoje. Aj tento rok pre vás máme tri originálne drinky, ktoré špeciálne pre TchiboBlog pripravil odborník na kávu. Tentoraz sme sa vydali do vinohradskej kaviarne Monolok, aby sme sa porozprávali s tamojšou barmankou Veronikou Novákovou.

Cascarovy caj 2_Darja

Káva nie je len káva

Nie je to prvý rok, keď majitelia kaviarní tak trochu oslavujú. Za všetko môže zvedavosť zákazníkov a ich záujem o alternatívne kávové nápoje. Espresso a cappuccino nikam neodchádza, naopak. Avšak chuť ľudí spoznávať nové kombinácie, dozvedieť sa niečo o nových spôsoboch prípravy ich obľúbeného nápoja a hlavne sa nebáť skúšať, je čím ďalej silnejšia. „Ľuďom sa každý rok čoraz viac dostáva do povedomia alternatívna káva. Už sú zvyknutí pýtať sa na novinky a skúšať ich,“ upresňuje barmanka Veronika. Zákazníci sa už bežne pýtajú aj na kávové zrná, napríklad na Aero Press.

V Česku sa už pomaly objavujú aj stroje na prípravu kávy, ktoré sú napríklad v Amerike už dávno štandardom. Vznikajú nové podniky, ktoré nezostávajú len pri zavedených spôsoboch prípravy kávy a zavádzajú nové postupy. Napríklad v japonskej kaviarni Momoichi majú stroj, ktorý sa dá ovládať len pár kliknutiami na tablete. Začína sa to voľbou gramáže a končí dokonalou penou. Príprava kávy pomocou vákuovej extrakcie je ďalším postupom, ktorý sa v Česku snaží uchytiť. Dôležitý je záujem zákazníkov o novinky, barman im potom všetko vysvetlí a poradí.

Filtrovaná káva a nové postupy

Tohtoročným favoritom kaviarní je nepochybne filtrovaná káva. „A to hlavne z pražiarne Nordbeans. Sú to chalani z Liberca a ich kávu momentálne nájdete takmer v každej kaviarni,“ upresňuje Veronika. Caffè latte a cappuccino sú však u nás stabilne najpopulárnejšími nápojmi. Aby ich príprava bola zaujímavejšia, barmani skúšajú rôzne novinky.

Nezostávajú len pri megaúspešnom latte art. Inováciou môže byť aj nový spôsob konzumácie kávy. „Ja sa pokúšam radiť zákazníkom, aby si do kávy nedávali cukor. Keď sa pena správne vyšľahá, je sladká. Nemusí sa tak už nič pridávať a chuť kávy viac vynikne,“ dodáva barmanka Veronika.

Drip s cajovym extraktem_Darja

Aj keby si človek mohol myslieť, že trendy v kaviarenskom svete ovplyvňujú iba štátne nariadenia, nie je to úplne pravda. „Komunita barmanov a ľudí, ktorí sa o kávu veľmi zaujímajú, je pomerne malá. Nemožno povedať, že by tendencie v príprave kávy pochádzali z nejakej určitej krajiny. Súvisí to skôr s konkrétnymi ľuďmi, ako kávu vnímajú,“ vysvetľuje Veronika. Aj ona má svoj vzor, ktorým je špičkový barman Dritan Alsela. Ten vraj šľahá mlieko tak, že ho naleje do kanvičky, strčí ju pod dýzu a ide preč. Výsledok? „Perfektne vyšľahané mlieko,“ smeje sa Veronika.

Medzi tuzemskými barmanmi sú aj takí nadšenci, ktorí sú schopní obísť aj pol sveta, len aby našli správnu chuť kávy. V okamihu, keď barmana príprava kávy skutočne chytí za srdce, nechce skončiť pri zavedených postupoch, ale skúša a vyvíja nové kombinácie. Inovácie potom prichádzajú samy, či už kanvičku drží, alebo ju nechá položenú na stole.

Cascara, mixy čaju a kávy

Experimentom sa medze nekladú, a tak v niektorých kaviarňach možno naraziť na prvý pohľad nejednoznačnú kombináciu kávy a čajových extraktov. V súčasnosti tuzemskí barmani skúšajú aj rôzne prípravy Cascary, čo je nápoj z usušených šupiek kávových čerešní. „Cascara tu bola vždy, ale v poslednom čase sa využíva oveľa častejšie,“ tvrdí barmanka. Čo sa však v Česku zatiaľ neuchytilo, je káva kyslej chuti, napríklad taká Etiópia. Vždy záleží na odrode, spôsobe praženia (vďaka ktorému aj Etiópia môže byť sladká) a dokonca aj na mletí a dobe extrakcie. Ale chuťovým bunkám sa tieto aspekty vysvetliť nedajú.

Keď sme pri zimných drinkoch, tak nemusia byť nutne s alkoholom, napríklad káva a dokonca aj cascarový čaj sa priamo núkajú v rôznych kombináciách. „Cascarový čaj je napríklad dobrý s brandy. Skúšali sme slivovicu, ale nebolo to úplne ideálne. Hruškovica a orechovica fungujú lepšie. Takmer vždy je lepšie siahnuť po alkohole, ktorý má ovocnú alebo sladšiu chuť,“ vysvetľuje barmanka. A čo by Veronika naopak neodporučila pridať do kávy? Čierny Peter padol na tequillu.

Aj keď sa dá všetko skombinovať so všetkým, vždy záleží na ďalších ingredienciách a samozrejme na chuťových preferenciách každého človeka. My vám tento rok prinášame ďalšie tri recepty pre dlhé studené večery: cascarový čaj, drip so silným čajovým extraktom a cappuccino s badiánom. Ideme na to!

Cascarovy caj_Darja

Cascarový čaj

Suroviny
10 g Cascary
štipka klinčeka
celý plátok pomaranča (môže byť aj iný druh citrusu)
250 ml horúcej vody

Postup
Do kanvičky sa nasype 10 g Cascary, štipka klinčeka pre chuť a zaleje sa 250 ml vody (obvykle sa používa 15 g Cascary na 500 ml vody). Prípadne sa môže pridať ľubovoľný citrus (môže sa dať zvlášť alebo všetko lúhovať dohromady). Nápoj sa lúhuje 10 až 15 minút.

Drip s cajovym extraktem 2_Darja

Drip s čajovým extraktom Samuraishot Dark

Suroviny
18 g kávy Etiópia (sladšej chuti)
250 ml vriacej vody
1 väčší panák extraktu Samuraishot Dark
menšia lyžička škorice (alebo 3 kusy celej škorice)

Postup
Najprv sa pripraví prekvapkávaná káva (pomocou horúcej vody a papierového filtra). Tá sa následne preleje do kanvičky, do ktorej sa pridá niekoľko kusov celej škorice. Panák extraktu sa môže naliať rovno do prekvapkávanej kávy alebo priebežne pridávať do hrnčeka podľa chuti.

Cappuccino s badyanem 2_Darja

Cappuccino s badiánom

Suroviny
9 g kávy
150 ml mlieka
štipka badiánu

Postup
Pripraví sa klasický shot espressa. Štipka badiánu sa pridá do mlieka, ktoré sa potom vyšľahá a vleje do hrnčeka.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články