Práve čítate

Ako sa na Slovensku oslavoval Valentín

3037  
Zdieľať: 

Ako sa na Slovensku oslavoval Valentín

Srdiečka číhajúce na každom rohu v podobe ozdôb zavesených vo výklade či sladkých koláčikov na tanieri, červené tóny víťaziace nad pošmúrnosťou sychravej zimy a intenzívne zamilované pohľady. Je tu deň sv. Valentína, čas vyznávania doteraz nevyjadrenej alebo už dlhotrvajúcej lásky našej druhej polovičke.

14. 2. 2017 2 min. čítania Redakce
Ako sa na Slovensku oslavoval Valentín

Sviatok všetkých zamilovaných sa v modernej dobe pretavil do luxusnej večere, wellnes pobytov od výmyslu sveta a zháňania výnimočného darčeka. Dojem, že tento deň sa stáva čoraz viac komerčným, nadobúdame viacerí. Ako to však vyzeralo s tradíciami v minulosti? Spomínate si, ako ste trávili Valentína pred 10 rokmi? Poďte s nami späť do „zaláskovanej“ Bratislavy v roku 1995 prostredníctvom nasledujúcich fotografií, ktoré vám pripomenú to pravé valentínske čaro.

573571_005
Manželský pár trávi spoločné chvíle v uliciach nad Dunajom. Fotené v roku 1966. (Zdroj: K. Cích / TASR)

Aj v minulosti na deň sv. Valentína tradícia nabádala manželov, snúbencov, ale aj príbuzných a priateľov prejaviť svoje city prostredníctvom darčeka či iného prekvapenia. Kým dnes nám výber vhodného darčeka uľahčujú reštaurácie, nákupné centrá a najmä internet, v minulosti sa vsádzalo hlavne na originalitu a osobný prístup. Obzvlášť cenené boli ručne vyšívané a maľované srdiečka, cukrovinky a koláčiky, no nadovšetko hrejúcim gestom lásky boli vlastné ľúbostné verše napísané na špeciálne pohľadnice, tzv. valentínky.

576687_007
Zamilovaný pár na romantickej prechádzke popri Dunaji. Fotené v roku 1968. (Zdroj: I. Dubovský / TASR)

A ak ste nepatrili ku kreatívnym dušiam, valentínske darčeky ste mohli nájsť v obchodnom dome. Najväčší OD v Bratislave, K-mart, propagoval Valentína už od konca januára. Interiér obchodu bol vyzdobený srdiečkami, pútačmi a dokonca aj cenovkami so srdiečkovým motívom.

48303_002
Zákazníčka si spomedzi ponuky Valentínskych darčekov vyberá keramické srdce. Fotené v roku 1996. (Zdroj: Rudolf Bihary / TASR)

V obchodoch boli na výber drobné darčeky a ako prekvapenie pre dvojice návštevníkov boli prichystané malé darčeky, ktoré rozdávali Valentínkovia, označení srdiečkami na klobúčikoch a pelerínach. Niet pochýb, že takýmito ťahmi obchodníci lákali zákazníkov už vtedy, avšak všetko sa zdalo menej nútené a prirodzenejšie. Ostatne, najromantickejšie chvíle strávili páry na prechádzke popri Dunaji s vlastnoručne vyrobenými darčekmi a hrejúcimi veršami z valentínky.

46930_001
Obchodný dom K-mart na deň sv. Valentína vyzdobil interiér aplikáciami v tvare srdca. Fotené v roku 1995. (Zdroj: Rudolf Bihary / TASR)
576687_001
Fotené v roku 1968. (Zdroj: I. Dubovský / TASR)

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články