Práve čítate

Práca snov v bývalom Československu

2895  
Zdieľať: 

Práca snov v bývalom Československu

Dostať sa za hranice v bývalom Československu nebolo vôbec jednoduché, dovolenky sa ušli len pár rodinám v meste a úprimne, destinácie neboli na dnešné pomery ani zďaleka tak lákavé. Kým väčšina obyvateľov ani nemala ambície vidieť a zažiť na vlastné oči zahraničnú exotiku, v sedemdesiatych rokoch sa rozvíjalo povolanie, ktoré takúto možnosť ponúkalo a neskôr sa stalo snom mnohých československých žien: byť letuškou.

19. 1. 2017 3 min. čítania Redakce
Práca snov v bývalom Československu
1
Nové letušky. Rok 1967. (Zdroj: A. Prakeš/TASR)

Prvé, vtedy nazývané, “palubné sprievodkyne” v bývalom Československu začali pracovať v štyridsiatych rokoch. ČSA v tej dobe používali lietadlá, ktoré mohli prepravovať 6 alebo 17 cestujúcich, lietajúce na linke Praha – Moskva. Letušky teda nemali toľko práce s obsluhou, keďže počet prepravovaných osôb bol výrazne menší ako dnes.

2
Let s úsmevom letušky je vždy príjemnejší. Na snímke palubná sprievodkyňa Eva Sedláková víta cestujúcich na palube lietadla TU 134 A na linke Bratislava – Moskva. Rok 1988. (Zdroj: Vladimír Benko/TASR)

Skutočným snom sa však toto povolanie stalo až v sedemdesiatych rokoch, kedy sa uvoľnil režim a Československé aerolínie začali lietať do atraktívnych destinácií ako Afrika, Blízky, Stredný a Ďaleký východ a takisto sa zaviedli pravidelné linky do USA (New York) a Kanady (Montreal), odkiaľ ďalej nadväzoval let do Havany. Letušky tak mali možnosť vidieť krajiny, po ktorých túžime mnohí z nás i teraz, čo asi museli zažívať pred 50 rokmi? Náročnosť povolania v tomto období pochopiteľne stúpala s narastajúcim počtom cestujúcich, ktorý stúpol na niektorých linkách na číslo 174.

3
O pohodlie cestujúcich sa starajú starostlivo vyškolené letušky. Rok 1960. (Zdroj: Koloman Cich/TASR)

Stať sa letuškou však nebolo ľahké, keďže nebolo toľko možností a záujemkyne samozrejme museli podstúpiť rôzne testy. V septembri 1967 sa do výberového konania na bratislavskom letisku prihlásilo 19 odvážnych dievčat, ktoré absolvovali jazykové skúšky a ďalšie testy, na základe ktorých komisia vybrala 9.

4
Konkurz letušiek v roku 1972. Správne stolovanie bolo jednou zo skúšobných otázok pre budúce letušky. Účastníčka konkurzu uvažuje o použití správneho pohára. (Zdroj: J. Lafat/TASR)

„Úspešné adeptky sa stretli s novinármi a vedúcimi pracovníkmi ČSA. Po špeciálnej lekárskej prehliadke v Ústave leteckého zdravotníctva v Prahe, musia absolvovať odborný kurz, ktorý potrvá od januára do mája. Podľa toho ako sa osvedčia, budú môcť už v letnej sezóne vykonávať svoje vytúžené povolanie – palubných sprievodcov“ – nachádza sa v archíve TASR.

Stať sa palubnou sprievodkyňou v bývalom Československu jednoznačne vyžadovalo veľa odvahy od neskúsených mladých slečien v krajine, v ktorej lietanie nebola ešte bežná záležitosť. No ak preukázali svoje kvality, toto povolanie im prinieslo únik zo všedného sveta socialistického režimu a stalo sa prácou snov pre mnohé zvedavé slečny, ktoré túžili objavovať svet.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články