Práve čítate

Jarná očista šatníka

7206  
Zdieľať: 

Jarná očista šatníka

So začiatkom nového roka sme všetci rozmýšľali nad tým, čo zmeniť vo svojom živote, ako sa v ňom lepšie vyznať a čomu ísť tento rok viac v ústrety. Venujeme sa svojmu vzdelávaniu, telu, priateľom, vzťahom, ale možno existuje ešte jedna vec, na ktorú zabúdame. Náš šatník!

20. 2. 2017 4 min. čítania A Cup Of Style
Jarná očista šatníka

Naše oblečenie býva zabudnuté v skriniach, kde sa neustále kopí, takže ho nestíhame ani poriadne vynosiť. Že mám pravdu? Teraz vám ukážem základné kroky, ako si oblečenie pretriediť a mať v ňom poriadok. Vďaka tomu sa ráno môžete obliecť rýchlejšie a všetko to krásne oblečenie častejšie používať.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

1. Skrátka sa do toho pustite

Urobte si dostatok priestoru na posteli alebo na podlahe a všetko oblečenie zo skrine vyberte. Áno, všetko. Rozdeľte ho na tri kôpky: prvá znamená „určite nechať“, druhá „možno vyradiť“ a tretia „určite vyradiť“. V „určite nechať“ by ste mali mať len veci, ktoré naozaj nosíte, alebo viete, že ich vynosíte. Také, ktoré sú stále v dobrom stave, sú kvalitné a pristanú vám. Pri kategórii „možno vyradiť“ sa na chvíľku zastavte. Všetko, čo tam zaradíte, si postupne vyskúšajte, aby ste zistili, ako vám to sedí. Niečo môžete ponechať, ale spýtajte sa sami seba, či si to naozaj ešte oblečiete, alebo si namiesto toho radšej vždy vezmete niečo lepšie? Jasné, niečo môžete nechať na cvičenie, na spanie alebo na doma, ale nepreháňajte to. Možno bude lepšie zaobstarať si niečo poriadne, čo vám vydrží aj pristane, než chodiť cvičiť vo vyradených legínach.

Keď už máte všetko roztriedené, zostáva vám kolónka „vyradené“. V žiadnom prípade oblečenie nevyhadzujte len tak do koša. To, čo vyzerá pekne, môžete venovať kamarátkam, predať na bazároch, on-line alebo odniesť do second handov a zvyšok venovať na charitu alebo odniesť do zbierok, kde sa to môže nejako zužitkovať. Nezabudnite tento proces spraviť aj so spodnou bielizňou, s kabelkami, topánkami a doplnkami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

2. Uloženie do skrine

To by sme mali. Teraz, keď už máte len to, čo za niečo stojí, je dôležité premyslene to uložiť do skrine. Dávajte do skrine oblečenie len v takom stave, v akom ho môžete hneď nosiť. To znamená vyprané a vyžehlené. Systém skladovania môže vyhovovať každému iný a zároveň závisí od úložných priestorov. Nám vyhovuje mať dosť priestoru pre vešiaky, kam ukladáme šaty, košele, saká a bundičky. Potom máme rozdelené džínsy a ďalšie nohavice podľa príležitostí, ako ich obyčajne nosíme, a zvlášť sukne. Vršky delíme podľa štýlu na základné kúsky a zaujímavejšie kúsky. Tým pádom sa dá vždy rýchlejšie dohromady outfit ‒ keď sa cítim ženskejšie, hneď siahnem do poličky so sukňami a potom sa rozhodnem, či sukňu doplním obyčajným vrškom, čiže siahnem do základných tričiek, alebo chcem niečo zaujímavejšie a siahnem po extravagantnejších topoch.

Nemusíte doslovne kopírovať môj vzorec, je dobré vymyslieť si vlastný, vďaka ktorému budete mať dokonalý prehľad o tom, čo všetko v skrini máte a ako to môžete kombinovať. Nič tak nemusí prísť nazvyš a zároveň sa zachránite pred klasickým problémom: Nemám čo na seba!.

3. Zistite, čo vám chýba

A teraz sa ešte môžete pozrieť do skrine a zistiť, čo vám chýba. Máte kvalitné biele, čierne a šedé tričko? Také, ktoré sa vám príjemne nosí, nie je už vypraté a možno ho nosiť k rôznym veciam? Dobre padnúce džínsy a k nim teplý sveter? Základné kúsky sú totiž tehlami, na ktorých postavíte akýkoľvek outfit. A priznajte si, ako priznávam aj ja, že občas túžite len rýchlo vybrať niečo, čo splní svoj účel a bude pohodlné. A že to bude dobre vyzerať, je príjemný bonus k tomu, že to bude dostatočne rýchlo, aby ste prišli včas na schôdzku alebo do práce.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

4. Zbytočne nenakupujte

A teraz skúste chvíľu zbytočne nenakupovať. Znovu sa zoznámte so všetkými kúskami, ktoré už vlastníte. Vyskúšajte kombinácie, ktoré ste predtým ešte neskúsili, a dajte im šancu. Uvidíte, že to pôjde a že váš šatník vám už teraz umožňuje krásne outfity. Skúste nakupovať premyslene a nenáhlivo.

5. Očistu šatníka opakujte najlepšie každú sezónu

S príchodom jari premiestnite teplé kúsky, aby vám v skrini neprekážali, na iné miesto, a vyberte letné ošatenie, ktoré ste cez zimu nenosili. Vďaka tomu opäť nebudete mať preplnený šatník a vo svojich veciach sa budete lepšie vyznať.

Starajte sa o svoje oblečenie s láskou a ono vám vydrží, a radosť a spoločnosť vám tak bude robiť dlhšie!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články