Práve čítate

Deti doma obliekajte tak, aby neprechladli

2794  
Zdieľať: 

Deti doma obliekajte tak, aby neprechladli

Často sa rieši, ako teplo dieťa doma obliekať. Je to veľmi individuálne. Každé dieťa je náchylné na niečo iné a tiež záleží, na akú teplotu je doma zvyknuté a aké je chúlostivé. Niektoré deti môžu doma behať bez ponožiek a nenachladnú, iné môže byť naobliekané zhora nadol, a napriek tomu prechladnú.

6. 2. 2017 3 min. čítania Sexy Mamas
Deti doma obliekajte tak, aby neprechladli

Domáce oblečenie pre deti je kapitola sama osebe. V prvom rade by malo spĺňať základný atribút, ktorým je pohodlie. Logicky by nemalo byť príliš tesné a nemalo by akokoľvek obmedzovať v pohybe. Dieťa by sa v ňom malo cítiť pohodlne a nemalo by to byť zároveň ani oblečenie, pri ktorom budeme tŕpnuť, či si ho dieťa neumaže niečím nevyprateľným. Deti sú totiž doma zamazané pomerne často, takže je lepšie zvoliť kúsky, pri ktorých počítame s tým, že sú len na doma a nestresovať sa prípadnými nehodami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Najvhodnejšie materiály: bavlna, bambus a merino vlna

Najvhodnejším materiálom je určite bavlna. Rozhodne nie žiadne umelé materiály, ktoré nemajú dobré termoregulačné vlastnosti a môžu dráždiť jemnú detskú pokožku.

Okrem bavlny je dobrý aj bambus. Bambusové vlákna majú veľa úžasných vlastností. Oblečenie z bambusu je predovšetkým mimoriadne jemné a neobyčajne prispôsobivé ‒ vďaka tomu sa z neho vyrábajú odevy z úpletu, jemné a odolné nohavice, príjemné deky, pohodlné župany a hodvábne jemné odevy z džerseja. Navyše je stopercentne rozložiteľný. Látky z bambusu sú okrem toho hypoalergénne a termoregulačné.

Ak sa vaše deti pohybujú skôr v chladnejšom domácom prostredí, skúste merino vlnu. Je to vlna zo špeciálne vyšľachtených oviec, žijúcich v chladnejších oblastiach. Merino je oveľa jemnejšie ako tradičná vlna, preto má vyššiu izoláciu a priedušnosť. Má schopnosť absorbovať a uvoľňovať vlhkosť, ochladiť alebo zahriať telo, a tak regulovať teplotu. Preto sa deti vo vlnenom oblečení vďaka veľkej priedušnosti tkaniny rýchlo ohrejú, ale neprehrejú.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Aké kúsky oblečenia deťom kupovať

Čo sa týka konkrétneho oblečenia, pre menšie deti sú na doma osvedčené overaly (v noci ako pyžamká, cez deň ako denné oblečenie), pri ktorých nehrozí holý chrbát ani večne padajúce ponožky.

V zimnom období sú samozrejmosťou tielka, najlepšie zo stopercentnej bavlny. Dobrá je aj termobielizeň, ale tá skôr tam, kde nie je príliš prekúrené prostredie, pretože inak by sa dieťa zbytočne prehrievalo. Ak je dieťa spotené, má červenú tváričku a je udýchané, určite mu z oblečenia uberte. Neplatí ani tvrdenie, že ak má dieťa studené ruky, musí mu byť zima. Preto deti doma zbytočne príliš nenavliekajte. Potom im totiž bude zima vonku a stanú sa chúlostivé na chlad. Ak chcete (orientačne) zistiť teplotu dieťaťa, siahnite mu na zátylok, prípadne na čelo alebo spredu na hrudník.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Poraďte si s nočným odkopávaním

Dieťa by ste nemali príliš obliekať ani na spanie. Lenže čo robiť, keď sa stále odkopáva a vy sa bojíte, aby nenachladlo? U malých detí je obľúbené používanie spacích vakov, ktoré majú zips a ramienka bez rukávov. Väčšie deti sa síce rady odkopávajú, no ak ich nechcete celú noc kontrolovať a prikrývať ich, dajte im napríklad v zime teplejšie pyžamko (z fleecu a pod.).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články