Doma omáčky jednoznačne milujeme. A od Pelíškov milujeme aj bravčové na smotane (s nokmi, samozrejme), ktoré nám zo stolu skoro vytlačilo sviečkovú. Je to pre nás sviatočné jedlo; však aj v Pelíškoch ju jedli na Boží hod, teda na Božie narodenie.
Nokom som sa vždy vyhýbala hlavne preto, že mi ich príprava prišla zložitá a zdĺhavá. Tak to ale len vyzerá. V skutočnosti nie sú oveľa zložitejšie ako normálna knedľa. A k bravčovému na smotane sú úplne bezkonkurenčné.
Čo budete potrebovať? (pre 2 osoby)
Na bravčové
- cca 300 g bravčového stehna alebo pliecka
- 3 stredne veľké mrkvy
- 1 petržlen
- kúsok zeleru
- 1 cibuľa
- 125 ml smotany
- bobkový list
- nové korenie
- 20 g masti
- soľ, mleté čierne korenie
- citrónová šťava
Na noky
- 300 g zemiakov
- 130 g hrubej múky alebo krupice
- 1 vajce
- soľ
Ako na to?
- Cibuľu nakrájame nahrubo a necháme ju na masti speniť. Medzitým očistíme koreňovú zeleninu, nakrájame ju na väčšie kusy a následne pridáme k cibuli. Všetko orestujeme.
- Mäso osolíme, okoreníme a pridáme k zelenine na panvicu. Opečieme ho z oboch strán. Hneď, ako bude mäso opečené, pridáme nové korenie a bobkový list. Všetko podlejeme vodou tak, aby bolo mäso do polovice potopené.
- Pekáčik priklopíme a strčíme do vopred vyhriatej rúry na 190 °C. Pečieme približne 90 minút.
- Keď bude mäso mäkké, vytiahneme ho z rúry. Zo šťavy vyberieme korenie a následne ju aj so zeleninou rozmixujeme. Omáčku zjemníme smotanou, osolíme, okoreníme a pokvapkáme citrónovou šťavou.
- Zemiaky uvaríme v šupke domäkka. Keď vychladnú, ošúpeme ich a nastrúhame. Tip: pokiaľ máte málo času, môžete ich roztlačiť v mise.
- K zemiakom pridáme vajce, múku, soľ a rukami spracujeme pružné cesto. Že je akurát spoznáte podľa toho, že sa vám prestane lepiť na podložku alebo pracovnú dosku. Vyvaľkáme z neho valčeky s priemerom asi 1,5 centimetra.
- Valčeky si rozkrájame na približne rovnako veľké noky. Tie ihneď hádžeme do vriacej vody, kde ich krátko povaríme. Keď budú hotové, samé vyplávajú na hladinu.
- Uvarené noky scedíme a je to. Na tanieri ich zalejeme omáčkou. Výborne sa k tomu hodí aj troška brusníc, pokiaľ ich máte radi.
Dobrú chuť!