Práve čítate

Troje ľahké a zdravé raňajky

9249  
Zdieľať: 

Troje ľahké a zdravé raňajky

Pokiaľ ste sa (konečne!) rozhodli začať raňajkovať, nenechajte to stroskotať len na tom, že neviete, čo si pripraviť. Máme pre vás hneď tri variabilné recepty. A bonus navyše: sú nielen zdravé, ale aj veľmi dobré!

6. 1. 2018 3 min. čítania Tereza Olivová
Troje ľahké a zdravé raňajky

Rýchla nátierka: s fetou a sušenými paradajkami

Pre tých, ktorí majú na raňajky radi pečivo, ale nevedia, „čo zase naň“, je tu nátierková variácia.

Suroviny (2 porcie):

  • 100 g syra feta
  • 80 g syra gervais
  • 5 sušených paradajok v oleji
  • trochu oleja zo sušených paradajok
  • čierne korenie (soľ nie je potrebná, syr je sám o sebe dosť slaný)
  • polníček a biely chlieb na podávanie

Postup:
Všetky suroviny na nátierku vložte do mixéru a rozmixujte do hladka. Dochuťte, prípadne zjemnite trochou smotany.

Variácie podľa chladničky:

  1. Nebojte sa syr vymeniť za ten, ktorý máte v chladničke. Hlavé je, aby bol polotvrdý a alebo natierací nadýchaný.
  2. Namiesto paradajok skúste olivy (nakrájajte zvlášť a vmiešajte na koniec), najemno nasekanú papriku (tiež na koniec) alebo kúsok uhorky bez jadrovníka.

Zdravá miska: shakshuka kuskus s vajíčkom

Čaro tohto receptu je v tom, že môžete jednotlivé suroviny variovať a mať tak vždy trochu niečo iné. Kým sa vrhnete do vlastných úprav, skúste priamo kuskus s prepeličími vajíčkami. Je vynikajúci!

Suroviny (1 porcia):

  • 1/4 hrnčeka celozrnného kuskusu
  • 1/2 žltej papriky
  • 3 lyžice passaty
  • 6 drobných paradajok
  • 1 menšia červená cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej
  • mletá rímska rasca, údená paprika, soľ, čierne korenie, chilli (nemusí byť)
  • 3 prepeličie vajíčka
  • na ozdobu pár lístkov čerstvého koriandra

Postup:
Skôr ako začnete, pripravte si kuskus. Porciu nasypte do misky a zalejte 2–3 násobkom vrelej vody (alebo najlepšie vývarom). Nechajte prikrytý odstáť.

Na oleji orestujte na drobno nakrájanú cibuľku a cesnak. Keď zosklovatie, pridajte na kocky nakrájanú papriku a paradajky a ešte chvíľu restujte. Potom pridajte passatu a korenie. Podlejte trochou vody a nechte dusiť do mäkka (približne 10 minút).

Nakoniec pripravte volské oká. Tie z prepeličích vajíčok sú drobné a chuťovo zaujímavé. Slepačie vajíčko stačí jedno.

Variácie podľa chladničky a špajze:

  1. Namiesto kuskusu skúste bulgur. Pripravuje sa podobne, len ho najskôr priveďte k varu a chvíľu varte. Zvyšok vody či vývaru tiež nechajte vsiaknuť, zatiaľ čo bulgur odložíte bokom.
  2. Pokiaľ chcete raňajkovať viac bielkovín, pripravte si červenú šošovicu. Nemusí sa namáčať vopred a na skus sa varí len cca 3–5 minút.
  3. Ako zeleninu vyskúšajte čokoľvek, čo je dobré dusené či ľahko osmahnuté na panvici: paprika, baklažán, cuketa…
  4. Prekvapí vás, ako skvelé je podusiť na kolieska nakrájanú mrkvu s ostatnou zeleninou.

Nadýchaná omeleta s rukolou a pestom

Vajíčka na raňajky sú sýte a veľmi obľúbené. Klasickú omeletu vylepšíte týmto receptom:

Suroviny (1 porcia):

  • 1 väčšie vajce
  • 1 dl polotučného mlieka
  • 0,5 dl smotany 15 %
  • 80 g hladkej špaldovej múky
  • 1/2 lyžičky prášku do pečiva
  • soľ a čierne korenie
  • hrsť čerstvej rukoly
  • 1 lyžica kvalitného bazalkového pesta

Postup:
V miske vyšľahajte mlieko a smotanu spolu s múkou a práškom do pečiva do hladka. Pridajte vajce a znovu vyšľahajte. Osoľte a okoreňte. Zmes nechajte 10 minút odpočívať, medzitým môžete napríklad dokončiť svoje ranné prípravy. :)

Rozpáľte panvicu a nalejte na ňu polovicu zmesi. Plameň stiahnite na polovicu a kým sa palacinka zatiahne, posypte ju rovnomerne lístkami rukoly. Potom palacinku opatrne zrolujte priamo na panvici a dajte na tanier odpočívať.

Opakujte aj s druhou polovicou zmesi. Obidve palacinky nakrájajte na pásiky a ozdobte pestom.

Pre krásnu kuchyňu

Tip: misky, do ktorých servírujeme raňajky v tomto recepte, nájdete na v e-shope Tchibo. :)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články