Práve čítate

Silvestrovské občerstvenie ako sa patrí

7099  
Zdieľať: 

Silvestrovské občerstvenie ako sa patrí

Či už plánujete veľkolepú párty, hory v znamení športu alebo pokoj pri rodinnom krbe, naše tipy na jednoducho zostavené kompletné sviatočné občerstvenie isto oceníte.

29. 12. 2017 3 min. čítania Redakce
Silvestrovské občerstvenie ako sa patrí

Hoci veľa ľudí hovorí, že Silvester je deň ako všetky ostatné, aj tak každý cíti napätie a slávnostnú atmosféru. S príchodom nového roka prichádza aj bilancia minulého roka, ktorý si vo veľkej väčšine zaslúži poriadnu oslavu a je len vo vašej réžii, s akým nasadením sa jej prípravy zhostíte.

Namiesto hlavného chodu

Pri vymýšľaní občerstvenia je dôležité začať najzložitejšími chodmi, ktoré by mali úplne a kvalitne nahradiť večeru a zároveň nevyžadovať honosné servírovanie na zdobenom porceláne. Pre inšpiráciu môžete siahnuť do sveta rýchleho občerstvenia a tieto pokrmy upraviť podľa vlastných predstáv. Treba si uvedomiť, že pri troche usilovnosti a kvalitných surovinách môžu aj jednoduché kúsky uspokojiť aj najväčších gurmánov. Vegetariánom môžete ponúknuť napríklad klasiku v podobe skvele pripravenej pizzy margherity a ostatní zaručene ocenia miniburgery, ktoré pripravíte na domácom grile, panvici alebo upečiete v rúre. Na servírovanie postačí len malý tanierik a hostia sa môžu obslúžiť sami podľa vlastných preferencií.

Niečo na zahryznutie

Kúzlom každého švédskeho stola je množstvo rozličných farieb, tvarov a chutí, z ktorých si svojho favorita vyberie aj najmaškrtnejší hosť. Základom je premýšľať prakticky a vymyslieť pokrmy s jednoduchým či podobným základom a ich prípravu si tak uľahčiť. Nesmrteľnou klasikou sú napríklad chuťovky potreté originálnou nátierkou, avšak pustiť sa môžete aj do zložitejších, zaujímavejších kombinácií. A ako zlatý klinec pripravte za pár minút hotové zdravé zeleninové chipsy, ku ktorým potom už len stačí namiešať paradajkový alebo smotanový dip.

Nesmie chýbať zelenina

Nezabúdajte na vitamíny! Trochu šťavnatej čerstvej zeleniny alebo ovocia ocení po ťažkých vianočných pokrmoch každý a farebné šaláty okrem toho skvele oživia každý stôl. V jednoduchosti je krása a šalát si každý môže podľa ľubovôle prihodiť na tanierik k ostatným dobrotám. Stačí do misiek nakrájať či nastrúhať čerstvú zeleninu a zaliať jednoduchou zálievkou. Chuťovky skvele doplní napríklad osviežujúci mrkvovo-repový šalát a k miniburgerom zasa výborne pasuje zmes čerstvých nakrájaných reďkoviek.

Pre najväčších maškrtníkov

Hoci má po Vianociach každý sladkostí až nad hlavu a zvyšky pečiva sa bezprizorne povaľujú na tanieriku, niečo malé sladké ku káve by na stole chýbať nemalo. Skúste napríklad rýchly experiment v podobe kávového cheesecaku alebo krehučkých makróniek. Ukážete sa ako najlepšia hostiteľka!

Nezabúdajme na našich najmenších

Hoci sa často divoké silvestrovské oslavy odvíjajú predovšetkým v réžii dospelých, deti majú na večierok rovnaký nárok ako my a okrem toho dokážu dobré jedlo oceniť často zo všetkých najviac. Keďže však zatiaľ nemajú dokonale vyvinuté chuťové poháriky ako my, mali by sme to rešpektovať a pripraviť im občerstvenie na mieru. Inšpirovať sa môžete napríklad v našom článku priamo venovanom tejto téme alebo pre ne pripraviť jednoduché a zdravé chuťovky, na ktorých si zamaškrtí každé dieťa a zároveň do seba dostane čerstvú zeleninu.

To najlepšie nakoniec

Stále si hovoríte, že vám v článku niečo chýba? Samozrejme, máte pravdu ‒ žiadny poriadny silvestrovský večierok sa nezaobíde bez výborných, viac či menej alkoholických drinkov. O polnoci si pravdepodobne pripijete šampanským, avšak dovtedy nemôžete nechať hostí nasucho a prekvapiť ich originálnym miešaným drinkom je zaručene to najlepšie, čo môžete pre vydarenú oslavu urobiť. Mojito či cuba libre dokáže namiešať každý, prečo sa teda nepustiť do niečoho zaujímavejšieho? Nakúpte čerstvé exotické aj domáce ovocie, naleštite vysoké poháre a šejker a nadchnite hostí improvizovaným barmanským pultom. Uvidíte, že na túto silvestrovskú párty nikdy nezabudnú!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články