Práve čítate

Dokonalá hračka: vyrobte minisvet v kufríku

3393  
Zdieľať: 

Dokonalá hračka: vyrobte minisvet v kufríku

Keď som o pláne na minisvet v kufríku hovorila s dospelými, obvyklá reakcia bola: „Počkaj, to sa s tým potom vážne bude nejaké dieťa hrať? Ako - s kufríkom s pár nalepenými rekvizitami?“ Možno už len zabudli, akú úžasnú fantáziu deti majú a že si z pár farebných krabičiek naozaj dokážu vytvoriť celý svet, s ktorým sa tí starší môžu hrať aj niekoľko hodín. Vyrobiť im takúto hračku nie je vôbec ťažké a môžu vám pri tom aj pomáhať.

17. 9. 2018 3 min. čítania DIY česky
Dokonalá hračka: vyrobte minisvet v kufríku

Ja som si pre minisvet vymyslela „obyčajnú“ krajinku, ale môžete vyrobiť čokoľvek, čo zaujíma práve vášho drobca: zámok, farmu alebo napríklad čarovný les. Vymyslieť si ho môžete sami alebo s deťmi. Inšpirovať vás môžu napríklad ich hry.

Dôležité je vyrobiť zaujímavé prostredie, ktoré príliš nevyplníte množstvom objektov – teda tak, aby zostal priestor aj na hru.

Ja som vyrábala kufrík pre kamarátovu dcérku, ktorá sa veľmi rada hrá s koníkmi, ktorí s ňou prakticky žijú :) Mestečko v kufríku sa razom premenilo na koníkov, zažilo závody, mestskú slávnosť aj obyčajné lenivé popoludnie, kedy sa len tak pásli.

Na ľubovoľný svet v kufríku budete potrebovať:

  • Farebné papiere a výkresy na stromy a veľké plochy
  • Farebný filc na rôzne súčasti sveta
  • Na zložitejšie rekvizity výseky z filcu – v tom mojom kufríku je to napríklad lavička
  • Penovú hmotu („penová guma moosgummi“)
  • Lepidlá (klasické na papier, na filc a ďalšie je ideálna tavná pištoľ)
  • Papierové krabičky od čajov na budovy
  • Nožnice
  • Fixky
  • Hodiť sa môže tiež pravítko

Výseky a penovú gumu kúpite v kreatívnych potrebách alebo dobre vybavených papiernictvách. Kľudne zrecyklujte, čo už máte doma – napríklad domčeky som, samozrejme, mohla poskladať z výkresu, ale prečo nevyužiť napríklad krabičky od čaju!

Určite odporúčam skombinovať rôzne materiály. Kufrík potom získa zaujímavú štruktúru nielen na pohľad, ale aj na dotyk pre deti, čo je dôležité pre rozvoj jemnej motoriky a zoznámenie sa s rôznymi materiálmi a povrchmi.

Ktorý kufrík v papiernictve vybrať?

Od čias môjho detstva sa očividne rozbehol kufríkový biznis a v ponuke sú všetky možné rozprávkové motívy. Tie ale nechcete.

Najlepší je obyčajný jednofarebný, ktorý vyzerá čo najviac papierovo. Jednak si ušetríte prácu s prefarbovaním (napr. zelená tráva, modré nebo), ale hlavne na rozdiel od kufríkov potlačených motívmi z kreslených detských filmov, nebývajú tie jednofarebné tak silno prelakované. A na lakovaný povrch sa zle lepí.

Ako kufrík postaviť

Za seba odporúčam otočiť kufrík naopak, tzn. veko mať ako „zem“. Deti sa k väčšine plochy dostanú ľahšie zo všetkých strán. A tiež je lepšie mať “strop” (hlboká polovica kufríka) na oblohe, kam môžete prípadne niečo zavesiť (mraky, lietadielka, balóny…).

Práca s materiálmi

  • Na lepenie menších kúskov papiera sú najlepšie klasické školské lepidlá v tube.
  • Pokiaľ potrebujeme prilepiť niečo priamo na kufrík, odporúčam tavnú pištoľ.
  • Dva savé materiály (napr. pena moosgummi) budú dobre držať aj tekutým lepidlom na papier.
  • Naopak na veľké plochy papiera by som tekuté lepidlo nepoužívala, pretože sa potom papier začne vlniť. Je lepšie použiť tuhé lepidlo v tube.
  • Materiály ako papier, filc a pena najlepšie vystrihnete nožnicami. Pokiaľ by ste pracovali s kartónom, odporúčam skôr výsuvný orezávač.

Myslite na to, že kufrík je zatvárací

Znamená to hlavne nedávať do ohybu pevné časti, ktoré by bránili zatvoreniu. Ja som síce cez ohyb nalepila rybníček, ktorý je však z tvárnej peny, kufrík sa dá dobre zatvoriť a pena sa pri tom nezničí.

Tiež nezabudnite zapojiť rekvizity, ktoré nemajú pevné miesto – domčeky a stromy som naschvál neprilepila k podlahe kufríka. Do kufríka ich iba „nasypem“ a nebránia zatváraniu, ale hlavne preto, aby si svet mohla kamarátova dcérka poskladať podľa svojej fantázie.

Ako začať

Začnite od podlahy (a pozadia). Je dobré najskôr prelepiť zadnú plochu kufríka (v tomto prípade obloha) a potom pokračovať s polepením vnútorného veka kufríka, kde bude tráva, cesta a ďalší terén. Na tento základ potom môžete pridávať ostatné komponenty.

A malý tip na záver: Skúste si najskôr rozkresliť (kľudne aj 1:1), ako celú kompozíciu poskladáte. Aby ste mali istotu, že sa vám všetko do kufríka pohodlne vojde.

Prečítajte si tiež: Ako vyrobiť luxusný domček pre bábiky

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články