Práve čítate

Domáci domček pre bábiky pre vašu malú princeznú

10628  
Zdieľať: 

Domáci domček pre bábiky pre vašu malú princeznú

Patrím medzi rodičov, ktorí si vďaka deťom plnia svoje detské sny a zabudnuté túžby. Od začiatku som sa tešila na to, keď budeme môcť s dievčatami spoločne tvoriť a vyrábať všetko, čo ma ako dieťa tak bavilo. Až konečne prišlo prvé narodeninové prianie na domček pre bábiky.

24. 2. 2018 4 min. čítania Denisa Charvátová
Domáci domček pre bábiky pre vašu malú princeznú

Jasné, domček pre bábiky sme s mužom mohli dcéram normálne kúpiť. V obchodoch ich je na výber množstvo. Lenže, aj keď proti plastovým hračkám nič nemám ani náhodou, tak ten „môj“ vysnívaný bol drevený – a ten je zase celkom drahý.

Takže som sa rozhodla, že ho postavím sama. Teda sama, s kamarátkou, ktorú nápad tiež nadchol. No a nakoniec sme domčeky vyrábali hneď tri, každý trochu inak. Spätne to bol fajn strávený čas, začínajúci kávičkou a končiaci vyzdvihnutím detí v škôlke. A určite to nebolo také zložité, ako sa na prvý pohľad zdalo.

Od nákresu až k „hrubej“ stavbe krok za krokom

Základom bolo určiť, pre ktorú bábiku domček bude. V našom prípade to bola klasická bábika Barbie, ktorá je zhruba 28 cm vysoká. Rozhodli sme sa preto nastaviť výšku poschodí na 40 cm, aby sa bárbina mohla v izbičkách pekne pohybovať.

Ďalší dôležitý bod prípravy bolo premyslenie počtu izieb. My sme sa rozhodli pre 4 izby (obývačka, kuchyňa, spálňa a kúpeľňa), k tomu podkrovie, terasa a garáž (viď nákres vrátane rozmerov).

Čo budete potrebovať:

  • narezané MDF dosky široké 1 cm
  • lepidlo na drevo Pattex
  • Balakryl vhodný na natieranie detských hračiek (približne 2 plechovky v požadovaných odtieňoch)
  • malý valček
  • kladivo
  • niekoľko klincov
  • príp. lepidlo tekuté klince či dvojfázové lepidlo (na lišty okien)

1. krok – rezanie

Najskôr je nutné narezať MDF dosky na požadované veľkosti. V niektorých hobby marketoch vás kľudne nechajú rezať samé, čo a ako potrebujete, my sme si narezanie objednali priamo u dodávateľa dosiek.

Domček pre bábiky, ktorý si vyrobíte doma (ilustračná fotka nášho domčeka)

2. krok – nákresy a vyrezávačka

Na bočné steny si nakreslite obrysy okien a tie vyrežte aku pílkou. Môže sa stať, že nebudú úplne perfektné, ale nebojte sa, aj na to sme mysleli :) (viď krok 8). Pokiaľ si ani tak netrúfate bez pomoci, poproste niekoho zručného z okolia. Nám pomohol dedo.

3. krok – minimaliarčina izieb

Potom nasleduje posledná, fyzicky a hlavne časovo náročnejšia fáza – farbenie. Steny je možné nafarbiť širokým štetcom, ktorý ale nenecháva hladký povrch, a často sú vidieť aj jednotlivé ťahy. Mne sa na farbenie osvedčil malý maliarsky valček, vďaka ktorému potom náter vyzerá skvelo. Dosky prvú vrstvu farby hneď vsiaknu, je preto potrebné naniesť 2–3 vrstvy (to zase záleží na tom, ako veľmi ste náročné). Menším štetcom zafarbite hrany dosiek, ktoré budú vidieť, a vnútrajšky okien.

Steny domčeka musíte natrieť farbou (ilustračná fotka nášho domčeka)

4. krok – ideme stavať, totiž lepiť, steny

Začína sa obrysovými stenami. Na spodnú podkladovú dosku prilepíte bočnú krajnú stenu s okienkami spolu so zadnou stenou. Podoprite ju súbežne s hranou podkladovej dosky. Nám na tento účel najlepšie poslúžili organizéry na recepty. Pre dôkladnejšie stiahnutie sme bočnú stenu pribili niekoľkými klincami (3–4 kusy podľa potreby). To isté sme urobili s bočnou stenou s výrezom na terasu. A potom sme si vyhradili 24 hodín na zaschnutie.

5. krok – podlahy, prvé poschodie, druhé poschodie a každé ďalšie poschodie

V mojom domčeku je dole kuchyňa a obývačka. Keďže som už vedela, aká bude šírka kuchyne, posúvala som priečku medzi izbami tak, aby sa mi tam vošla. Priečku prilepíte k podkladovej doske a pre istotu ju ešte pribite klincami, nech drží. Potom príde na rad prvé poschodie. To prilepíte k stranám domčeka a samozrejme k deliacej priečke. A zase klinčeky. No a necháte 24 hodín zaschnúť.

To isté potom zopakujte s každým poschodím, ktoré si naplánujete.

Dokončovanie domčeka (ilustračná fotka)

6. krok – strecha, aby do domčeka nepršalo

Najskôr pomocou lepidla a klinčekov spojte dosky strechy k sebe. Pod kraj dlhšej strešnej dosky pripevnite strešnú dosku kratšiu. Strechu sme ihneď montovali k domčeku. To znamená naniesť lepidlo na hrany, nastaviť si požadovanú polohu strechy a zozadu ju na niekoľkých miestach pribiť klincami. Potom sme naniesli lepidlo na hrany bočných stien domčeka tam, kde doliehajú na strechu, a nechali to uschnúť.

7. krok – garáž a terasa alebo posledné veľké lepenie

Najskôr prilepte bok garáže a zase zaprite, napríklad ako my, šanónmi. Hneď potom sme pripevnili strechu a podlahu. Opäť nechajte 24 hodín zatuhnúť.

Detail na terasu domčeka pre bábiku (ilustračná fotka)

Príp. 8. krok – vylepšenie

Kľudne sa vám môže stať (ako nám), že okná nebudú celkom rovné. No a s tým vám pomôžu lišty (rovnako ako doma :)). Buď si ich môžete objednať na zákazku, alebo ich nájdete v hobby marketoch. Stačí ich len rozrezať a nafarbiť.

Potom už zostáva len zariadenie…

A to je všetko. Domček bol pripravený na darovanie. Nadšenie bolo neuveriteľné. V budúcom článku vám ukážem, ako domček zariadime :) Zatiaľ mám pre vás malé lákadlo:

Takto môže byť domček vyzdobený (ilustračná fotka nášho domčeka)

Dovidenia pri druhom diele!

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články