Práve čítate

Ako vyrobiť rozprávkovú posteľ

11385  
Zdieľať: 

Ako vyrobiť rozprávkovú posteľ

Veľa detí túži po poschodovej posteli, aby boli „ako v domčeku“. A ešte viac si zamilujú, keď posteľ bude mať hneď domčekový rám, napríklad aj so závesmi. Ja som ho zvládla vyrobiť len s pomocou kamarátky. A vy môžete tiež.

15. 6. 2018 5 min. čítania Denisa Charvátová
Ako vyrobiť rozprávkovú posteľ

Možno by som sa sama do stavby nepustila, keby mi stavba domčeka pre bábiky nedodala odvahu púšťať sa do stále väčších projektov. Keď som potom nedokázala nikde nájsť taký rám poschodovej postele, aký by sa mi páčil, jednoducho som sa rozhodla vyrobiť ho sama.

Pod spodnou posteľou máme ešte priestor na matrac pre hostí. Určite sa bude hodiť, keď moje dievčatko vyrastie a budú u nej prespávať kamarátky. Alebo matrac dáme preč a budeme mať miesto pre úložné boxy.

Čo budete potrebovať

Rošt a matrac
Tie sme zobrali z už existujúcej postele, prípadne by sme kúpili hotové.

„Stavebný materiál“ = hranoly a skrutky
Základom celej stavby domčekového rámu sú drevené hranoly s rozmermi 10 × 10 cm. Tie som si nechala narezať na požadované dĺžky a niektoré zrezať pod uhlom 45°.

Odporúčam na to využiť stolárske služby. Síce si všetko môžete narezať sami doma, ale takto posteľ bude sedieť skutočne na milimetre.

Všetky dĺžky zodpovedajú postieľke podľa toho, ako som ju stavala ja. Asi to nemusím pripomínať, ale pre istotu: pokiaľ budete meniť napr. výšku, v ktorej stojí spodná posteľ, určite si ostatné miery nezabudnite prispôsobiť.

  • drevené hranoly 10 × 10 cm, dĺžka:
    • 4 ks 155 cm, jeden koniec každého hranolu zrezaný pod uhlom 45° – na strechu
    • 4 ks 158 cm, jeden koniec každého hranolu zrezaný pod uhlom 45° – nohy postele
    • 4 ks 90 cm – rám postele
    • 1 ks 110 cm – na vrch strechy
    • 4 ks 200 cm – rám postele
  • drevené hranoly 6 × 4 cm, dĺžka:
    • 2 ks 144 cm – rebrík
    • 7 ks 30 cm – priečky rebríka
  • drevené dosky 10 × 2 cm na zábrany proti pádu:
    • 2 ks 90 cm
    • 2 ks 108 cm
    • 2 ks 62 cm
  • kovanie
    • 8 ks rohová doštička 50 × 50 × 70 mm – na uchytenie roštov
    • 4 ks uholník 40 × 40 × 40 mm – pre lepšiu stabilitu uchytenia roštov
    • 4 ks plochá spojka – na prichytenie strechy
    • 20 ks konštrukčných skrutiek 180 mm – na nosnú konštrukciu
    • 4 ks konštrukčných skrutiek 120 mm – na prichytenie rebríka
  • skrutky
  • vŕtačka
  • lepidlo na drevo
  • 2 ks rošt latkový v ráme
  • 2 ks matrace 90 × 200 cm

Stiahnite si plánik

Aby sa vám postieľka dobre stavala, stiahnite a vytlačte si plánik so všetkými potrebnými rozmermi.

Môj tip: Nekupujte najlacnejšie kovanie a skrutky, zase toľko sa na nich neušetrí a budú vás vizuálne rušiť. Ja som vybrala také, aby v dreve pekne vyzerali.

7 krokov k domčekovej posteli

Priznávam, že celé to postaviť je trochu fyzicky náročnejšie a sami všetko nezvládnete. Určite sa nebojte pri držaní a zdvíhaní požiadať o pomoc silnejších členov domácnosti.

Krok 1: rámy postele

Pred samotnou stavbou si pripravte rošty. Každý má trochu iný rozmer a je dôležité, aby vám ten váš sedel priamo do rámu postele.

Rošt položte na podlahu a po jeho obvode si rozložte hranoly dlhé 200 cm a 90 cm tak, aby rošt napevno objímali. Rošt opatrne odstráňte a hranoly k sebe v rohoch privŕtajte s pomocou rohových doštičiek. Navŕtajte ich vo výške zhruba 2 cm nad zemou, aby sa nevylomili pri zaťažení.

Následne v rovnakej výške v polovici dlhších hranolov privŕtajte kovové uholníky. Slúžia na lepšiu stabilitu pri držaní roštu.

Takto si pripravte aj druhý rám postele (na druhé poschodie).

Krok 2: stračie nôžky

Hotový rám si vypodložte do vami požadovanej výšky. Ja som sa rozhodla pre 22 cm, aby som pod posteľ mohla zastrčiť matrac pre hostí.

Do priestoru v rohu vložte hranol s výškou 158 cm zrezaný v hornej časti pod uhlom 45°. Privŕtajte ho konštrukčnou skrutkou z každej strany.

Nezabudnite, že skrutky vŕtate do kríža, preto je nutné, jednu navŕtať o niečo vyššie a druhú n o niečo nižšie, aby sa vám v dreve nestretli.

Takto pripevnite všetky nohy.

Krok 3: staviame druhé poschodie

Rovnako ako pri dolnom poschodí, aj druhé je nutné si vypodložiť. Tu vám ale kopa kníh len tak stačiť nebude. My sme využili komodu. Použite čokoľvek podľa svojich možností, čo vám pomôže podložiť druhý rám v požadovanej výške nad spodným rámom.

Ja som druhé poschodie postavila 1 meter nad dolnú posteľ, ale vy si určite výšku spočítajte podľa toho, ako vysoko staviate spodný rám. Medzi oboma poschodiami by malo byť zhruba 80 cm priestoru.

Postup privŕtania je rovnaký, ako pri spodnom ráme.

Krok 4: pokladáme strechu

Na každú nohu, zrezanú hranu, privŕtajte plochú spojku tak, aby vám jej polovica prečnievala. Posaďte na nohu zrezanou časťou strešný hranol, vyrovnajte ho, aby vám presne sedel, a priskrutkujte ho pomocou spojky. Toto opakujte na každej nohe. Na záver položte strešný trám (hranol dlhý 110 cm) na vzniknutú strechu. Mal by vám krásne dosadnúť a upevnite ho skrutkou do každého trámu.

A rám je skoro hotový! To najťažšie už máte za sebou. :-)

Krok 5: horné poschodie bez rebríka nezvládneme

Teraz zoberte dva menšie hranoly dlhé 144 cm a navŕtajte do nich 30 cm široké priečky. Nechávali sme medzi nimi odstup 20 cm. Každú priečku zo strany navyše prilepte lepidlom na drevo, aby sa nepretáčala.

A nebojte sa, unesie to ťažkú váhu (testované metrákom živej váhy v skoku). Rebrík pripevnite prostredníctvom kratších konštrukčných skrutiek (120 mm) k rámu postele.

Krok 6: pozor na pády

Bezpečnosť nadovšetko. S pomocou dosiek sme urobili zábrany. Na čelo postele nám postačila doska s dĺžkou 90 cm, ktorú som pevne prilepila. Pokiaľ sa bojíte len lepenia (aj keď nie je dôvod), môžete dosky ešte kovovými „elkami“ privŕtať.

Na rebríku som si dosky zrezala pod uhlom sklonu strechy. K rebríku ich privŕtala z vnútornej strany, ku konštrukcii opäť prilepila.

Volajte hurá! Posteľ je hotová! Nechajte všetko deň poriadne zaschnúť a potom sa vrhnite na dekorácie.

Krok 7: na záver si užite dekorovanie

Sen každej princeznej sú nebesá, preto ani na našej postieľke nemohli chýbať. Nebesá som rozžiarila krásnymi svetielkami s mušličkami.

Pre mladšie dievčatko som na dolné poschodie k stene ušila 3 veľké podušky, aby nám nezapadávalo za matrac, kým sa naučí spať vo „veľkej posteli“. Posteľ navyše teraz cez deň slúži dievčatkám ako sedačka.

Na hornom poschodí som pre zmenu pre väčšie dievčatko navŕtala na stenu rôzne veľké štvorcové poličky na odkladanie knižiek a vecí a steny okolo rozveselila obrázkami. A jedno malé kráľovstvo je hotové.

Nezostáva už nič viac len popriať sladké sny :-)

Môj tip: Nebesá si môžete vyrobiť z dvoch záclon zošitých k sebe a prehodených cez „strechu“ postele.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články