Lievance sú totiž geniálne jedlo! Sú za chvíľu hotové, pre deti hneď do ruky, dobré aj na druhý deň a máte nekonečné možnosti, ako ich servírovať. Ale nielen to, je aj veľa variant cesta. Každý si nájde to svoje a možno skúsi aj niečo nové. Dnes som vybrala bezlepkový a bezlaktózový variant z kokosovej múky, čokoládové lievance s vločkami a vegánske mandľové lievance.
Lievance – kokosáky
Práca s kokosovou múkou je veľmi špecifická. Tým, že neobsahuje lepok, nedrží cesto tak dobre pohromade. Navyše kokos stále pohlcuje tekutinu, takže cesto časom zhustne. Preto ich robím vždy len pár – pre každého pri stole jeden alebo dva kúsky. Vynikajúce sú napríklad s vyšľahaným mascarpone alebo creme fraiche a jahodami, v zime napríklad s kiwi.
Suroviny na 6 lievančekov:
- 50 g jemnej kokosovej múky
- 100 ml kokosového mlieka z plechovky
- 2 vajcia
- 1 lyžička cukru (môžete ich skúsiť aj úplne bez cukru)
Šľahajte kokosové mlieko s múkou, vajíčkami a cukrom. Cesto nechajte päť minút odstáť a smažte na nepriľnavej, najlepšie keramickej panvici. Môžete si pomôcť trochou kokosového oleja.
Niekedy majú kokosové lievance tendenciu sa trhať, preto je lepšie začať s menšími lievančekmi. Keď odsledujete, kedy je pravá chvíľa na otočenie, môžete sa pustiť aj do väčších. Tie menšie sú podľa mňa ale aj tak lepšie.
Čokoládové obláčiky
V ktorej rodine nie je milovník čokolády? Ja takú nepoznám! Keď si chceme dopriať niečo naozaj výnimočné, použijem tento recept.
Suroviny na 6 čokoládových lievancov:
- 50 g jemných ovsených vločiek
- 80 g hladkej špaldovej múky
- 40 g rozpustenej čokolády s vysokým obsahom kakaa (min. 70 %)
- 1 vajce
- 3 dl plnotučného mlieka
- 2 lyžice rozpusteného masla
- 1 lyžička kakaa holandského typu
V kastróliku alebo vo vodnom kúpeli pomaly rozpúšťajte nalámanú čokoládu, maslo a trochu mlieka. V mise zatiaľ zmiešajte všetky suché suroviny – múku, jemné ovsené vločky a kakao. Pokiaľ nezoženiete jemné vločky, stačí, keď klasické rýchlo premixujete na hrubú múčku s kúskami. Suchú zmes zalejte mliekom a premiešajte, do toho pridajte zmes vychladnutej rozpustenej čokolády a potom tiež vajce. Pokiaľ budete mať veľmi savé vločky, alebo napríklad menšie vajíčko, nebojte sa zmes rozriediť ďalšou porciou mlieka.
Cesto bude hrudkovité kvôli vločkám, ale to vôbec nevadí. Nechajte ho desať minút odpočinúť. Teraz môžete smažiť nasucho alebo na troche masla. Lievance môžete ozdobiť ešte čokoládovou omáčkou (tú získate rovnako ako čokoládový základ na lievance), tiež orieškami a ešte môžete posypať kakaom. Skvelé sú obláčiky s orechovým maslom, kvalitnou nutelou a banánom.
Mandľové ráno
Ak ste ešte neochutnali mandľové rastlinné „mlieko“, určite to skúste! Ja som si tú nezameniteľnú chuť aj vôňu zamilovala.
Suroviny na 12 kúskov:
- 400 ml mandľového rastlinného mlieka
- 200 g hladkej múky
- 1 mäkký banán
- 1 balenie (7 g) prášku do pečiva
- 1 lyžička mandľovej esencie
- 1 lyžica rozpusteného kokosového oleja
- 1 lyžica tmavého trstinového cukru (nemusí byť)
Na tieto lievance môžete dať všetky suroviny do misy naraz. Najskôr lyžičkou roztlačte banán, potom šľahajte, pokiaľ nie je cesto úplne kompaktné, jednoliate a bez hrudiek. Stačí na to aj metlička. Nechajte ho asi desať minúť odstáť. Smažte nasucho alebo na troche kokosového oleja.
Mandľové lievančeky sú jemné, pokiaľ chcete zachovať vegánske raňajky, podávajte ich s kokosovým alebo sójovým jogurtom a čerstvým ovocím. Vynikajúca je tiež kyslejšia marmeláda – napríklad ríbezľa alebo malina, pretože mandle a banán v ceste sú skôr sladké.