Práve čítate

10 nápadov na raňajky do kelímku

28334  
Zdieľať: 

10 nápadov na raňajky do kelímku

Často mám pocit, že ráno je najrýchlejšie utekajúca časť dňa. Sotva človek vystrčí nohu spod periny, už aby si v predsieni obliekal bundu. Ale kde sú tie všetkými odporúčané raňajky, základ dňa? Ja ich mám so sebou v kelímku.

7. 2. 2019 3 min. čítania Lucie Blažíková
10 nápadov na raňajky do kelímku

Už dávno som sa zmierila s tým, že skôr kvôli jedlu nevstanem, a tak som si našla inú cestu. Na obloženú žemľu na ráno nejako nemám chuť, radšej mám jogurty a kaše. A pretože kupované jogurty sú pre mňa malé a často presladené, skončilo to pri raňajkách so sebou do kelímku, ktoré si pripravím večer predtým. Zaberie to len chvíľku a na druhý deň stačí len otvoriť chladničku. A hlavne nezabudnúť :-)

Postupom času sa táto moja raňajková hra ocitla aj na Instagrame, kde kelímky môžete nájsť pod hashtagom s detskou prešmyčkou #PanKemilek. Už ich tam bude niečo okolo, pre mňa skoro neuveriteľných, dvoch stoviek. Tu je výber desiatich z nich:

1/10 Jogurt s makom a müsli

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Klasický biely jogurt je síce zdravší ako jeho sladené varianty, môžete sa ho však rýchlo prejesť. Preto ho často zmiešam s ovocím, kakaom a ďalšími surovinami. V tomto prípade som použila mletý mak, šťavnaté kaki a sušené slivky. Oddelene vo viečku mám obľúbené müsli z Janovej pece.

2/10 Čokoládový puding

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Klasika všetkých klasík, uvarená podľa návodu na obale, doplnená strúhaným kokosom, mandľami a nakrájanou nektárinkou vo vrchnáku.

3/10 Palacinky z banánového cesta

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Drobnými kolieskami určite potešíte deti, ale ja ich tiež milujem. Na cesto potrebujete roztlačený prezretý banán, vajce, celozrnnú múku alebo jemne rozmixované ovsené vločky a mlieko. Vďaka banánu sú placky prirodzene sladké a nepotrebujú džem, ale aby to nebolo príliš suché, namáčam si ich rada napríklad v jahodách roztlačených v troche bieleho jogurtu alebo tvarohu.

4/10 Jogurt s tigrími orechmi

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Tigrie orechy, inak nazývané tiež šachor alebo zemné mandle, pochádzajú z Egypta a v súčasnosti sa pestujú hlavne v okolí Valencie. Majú zemitejšiu orechovú chuť a sú celkom tvrdé. Preto orechy naložím na noc do jogurtu, kde ľahko zmäknú. Spolu s rozvarenými slivkami a chia semienkami tvoria výbornú kombináciu. A ak mi zostane vo viečku miesto ako v tomto prípade, využívam ho na mlieko do kávy v práci. Nie, ešte mi nevytieklo :) Ale pred prvým vložením do kabelky pre istotu preberte, či aj váš kúsok tak bezchybne tesní.

5/10 Škoricový jogurt s lesným ovocím

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Počas sezóny zbieram, mixujem a zamrazujem rôzne druhy sezónneho ovocia. Ideálne sú na tieto účely formičky na ľad, alebo miniatúrne krabičky od omáčok k jedlu. V zime potom stačí večer porciu vybrať z krabičky, do rána sa rozmrazí aj v chladničke. Na obrázku v kombinácii s bielym jogurtom, trochou škorice a müsli s nalámanou sušienkou vo viečku.

6/10 Cícerový šalát

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Že ste viac na slané? Žiadny problém. Čo napríklad cícerový šalát? Stačí zmiešať čierne olivy, reďkovky, cherry paradajky, uhorku a cícer opražený na panvici s paprikovým korením. Ja som si do vrchnáku predsa len trochu jogurtu navyše na raňajky dopriala. Vy tam môžete mať napríklad kúsok pečiva.

7/10 Ovsená kaša

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Niekedy človek naozaj nemá ani sekundu nazvyš,  príde neskoro večer domov, ráno nezvoní budík, deti si tvrdošijne obliekajú pančuchy na hlavu… Veď to poznáte. Potom prichádzajú na rad záchranné raňajky v podobe instantnej kaše. Tú si vyberajte podľa chuti, ale tiež zloženia. Ja som si obľúbila zmes od Nominy. Do nej prihodím kúsok horkej čokolády a do viečka mlieko. V práci to už len stačí zmiešať v hrnčeku a dať na chvíľu do mikrovlnky.

8/10 Jogurt s jablkami

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Že sa jablko do  jogurtu nehodí? Tak to ste určite ešte neochutnali kombináciu s hrozienkami a škoricou. Viečko mi tu opäť zostalo na mlieko do kávy.

9/10 Melónové guľôčky

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

V lete skvelá ľahká desiata. A ako do kelímka vtesnať ovocia ešte viac? Rozmixujte ho na osviežujúce smoothie ;)

10/10 Utopenci

Cestovný box nájdete na Tchibo.sk

Na záver si dáme na raňajky niečo ostrejšie. Napríklad pre chlapov. Do kelímku sa totiž vojdú aj utopenci. Recept na nálev vám nedám, priznávam, že tí moji sú z obchodu. A uhorčička od babičky :-)

 

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články