Práve čítate

4 liečivé a hrejivé nápoje z mlieka

9332  
Zdieľať: 

4 liečivé a hrejivé nápoje z mlieka

O mlieku sa hovorí každý rok niečo iné. Všimli ste si to? Keď som bola malá, bola naša škola dokonca zaradená v nejakom celoštátnom „mliečnom programe“. Denne sme tak dostávali strašne presladené mliečko v krabičke, predstierajúce jahodovú alebo banánovú príchuť. A dnes je zase trend mlieko nepiť. Ja ho mám však jednoznačne rada a z času na čas ho používam ako základ nápojov na zahriatie.

6. 2. 2019 3 min. čítania Tereza Olivová
4 liečivé a hrejivé nápoje z mlieka

Nechcem sa púšťať do diskusií, či mlieko áno alebo nie – veď pokiaľ ho piť nemôžete alebo nechcete, môžete si ho v týchto receptoch nahradiť rastlinným mliekom, ktoré vám vyhovuje. Ja používam bio kravské plnotučné, pretože mi najviac chuťovo vyhovuje.

Tieto štyri nápoje sa v zime striedajú u nás doma. Jednak sú skvelé na zahriatie a tiež majú svoje špeciálne účinky. Minimálne na predjarný smútok fungujú neuveriteľne.

Golden milk

Pôvodná receptúra je z Indie a hlavnou zložkou je korenie kurkuma, ktorú práve Indovia nazývajú korením života (hovorí sa jej tiež indický šafran). Toto korenie je neuveriteľné, skoro sa mi chce napísať, že je čarovné. Rozprávajú sa totiž celé príbehy o tom, na čo všetko je kurkuma vhodná. Aktívnou látkou je kurkumín, ktorý má antioxidačné a protizápalové účinky, je to tak trochu žltý zázrak spomaľujúci starnutie pokožky, pomôže vám od depresií a veľa štúdií naznačuje, že pomáha aj pri liečbe civilizačných chorôb.

Na hrnček žiarivého horúceho golden milk potrebujete:

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 1 lyžička mletej kurkumy
  • ½ lyžičky mletej škorice
  • 1 lyžica lesného medu
  • 1 lyžica masla
  • ½ lyžičky vanilkovej esencie bez cukru
  • Kajenské korenie a mletá škorica na záver

Ako ho pripraviť

Mlieko začnite zahrievať v kastróliku na miernom plameni. V mištičke zmiešajte mletú kurkumu so škoricou. Zmes nasypte do mlieka a poriadne zamiešajte. Zakvapnite vanilkovou esenciou a nechajte pomaly priviesť k varu. Keď sa mlieko začne variť, ihneď ho stiahnite z ohňa, pridajte lyžičku masla, nechajte ho v mlieku rozpustiť a poriadne premiešajte. Mlieko potom preceďte cez sitko a dochuťte medom.

Pri podávaní môžete ešte ozdobiť čerstvo namletým kajenským korením.

Kráľovská horúca čokoláda

Že čokoláda je všeliek, o tom nemusíme špekulovať. Navyše čokoláda podľa mňa hojí aj srdce. Táto „kráľovská“ navyše vonia pravou vanilkou a je zaprášená holandským kakaom!

Na hrnček tekutého šťastia potrebujete:

  • 80 ml plnotučného mlieka
  • 50 g 70% kvalitnej horkej čokolády
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • čerstvé lístky mäty a holandské kakao na dozdobenie

Ako ho pripraviť

V malom plecháčiku, alebo hrnčeku s dvojitým dnom rozohrejte najskôr mlieko s vanilkou takmer až k varu. Stiahnite plameň a pridajte na kocky nalámanú čokoládu. Šľahajte metličkou, aby sa čokoláda neprichytávala k stenám. Keď je zmes horúca, kompaktná a našľahaná, nalejte ju do hrnčeka a ozdobte lístkami mäty a kakaom.

Pochutnajte si aj na ďalších čokoládových dobrotách


Horúcu čokoládu môžete pripravovať na veľa spôsobov. Vyskúšajte tiež ochutené variácie, napríklad tekvicovo-škoricovú.

Medvedie mlieko

Pokiaľ si dobre spomínam, tak medvedie mlieko, ako sme mu doma hovorili, bolo moje prvé zoznámenie s rumom :-) Dostala som ho ako rýchly liek na nachladnutie, a musím povedať, že zabral; dodnes ho používam ako prvú pomoc na škriabanie v krku. Speváci ho zase používajú, keď majú pred alebo po koncerte zachrípnuté hlasivky. Liečivé účinky škorice sú v tomto nápoji posilnené v kombinácii s medom. Pretože tieto dve liečivé suroviny sa vo svojich pozitívnych účinkoch ešte podporia a tento nápoj veľmi napomáha „vypoteniu“.

Na jednu liečivú dávku medvedieho mlieka potrebujete:

  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 1 polievková lyžica rumu
  • 2 lyžičky tekutého slovenského lesného medu
  • ½ lyžičky mletej škorice

Ako ho pripraviť

Do plecháčika na sporák dajte pomaly ohrievať mlieko s rumom. Do lyžice medu najskôr vmiešajte škoricu a až potom pridajte k mlieku. Môžete si pomôcť metličkou a dôkladne zmes premiešať.

Matcha latte

Zelený matcha prášok si iba hľadá cestu do slovenských kuchýň. Niektoré kaviarne už matcha latte ponúkajú, ale inak je to skôr celebrita sociálnych sietí. A je to škoda! Ja som ho začala variť vlani, a striedam ho s kávou. Pozor, účinky sú podobné, takže ani matcha latte nepite v neskorých popoludňajších hodinách, pokiaľ sa chcete dobre vyspať. :-)

Mimochodom… ako sa vám vstáva?


Teraz v zime málokto povie, že by vstával každý deň s úsmevom. Vyskúšali sme tipy, ako si prebudenie do tmy spríjemniť.

Matcha je pôvodom z Japonska a svoju sýtozelenú farbu získavajú lístky čaju vďaka špeciálnej technike tienenia, ktorá rastlinu provokuje k zvýšenej tvorbe zeleného farbiva v listoch – chlorofylu. Sama o sebe veľmi zaujímavú chuť nemá, ale v kombinácii s mliekom mi veľmi chutí.

Na prípravu  porcie nadýchaného matcha latte potrebujete:

  • 200 ml plnotučného mlieka
  • 100 ml horúcej vody
  • 1 lyžička mletého prášku matcha
  • 1 lyžička lesného medu
  • matcha prášok na ozdobenie

Ako ho pripraviť

Matcha prášok zalejte jedným deci vrelej vody, dôkladne premiešajte a nechajte ho rozpustiť. Vznikne tak veľmi silný matcha čaj. Horúce mlieko napeňte šľahačom, alebo ešte lepšie napeňovačom kávovaru, vytvorte horúcu hustú napenenú mliečnu zložku. Do horúceho mlieka vmiešajte med. Čaj potom pomaly vlejte do napeneného mlieka a jemne zamiešajte, aby ste o penu neprišli.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články