Nápoj Calimero na báze kávy a alkoholu je ako stvorený na zimné obdobie. Jeho úplne prvá verzia z roku 1972 sa rýchlo stala hitom na svahoch talianskych Álp. Netrvalo dlho a sláva tohto drinku sa rozšírila azda po celom svete. Poďte si ho pripraviť aj u seba doma.
Čo budete potrebovať:
- Espresso (ja som použila vanilkovú kapsulu Tchibo Cafissimo)
- 1 dcl vaječného likéru
- 0,4 dcl whisky
- Šľahačku na vrch
- Nastrúhanú horkú čokoládu na ozdobenie
Servírujte v pohári
Na servírovanie odporúčam pohár vhodný na teplé nápoje, aby ste si užili krásny farebný efekt nápoja. Pohár by mal mať obsah asi 200 ml.
Postup sa skladá len zo 6 krokov:
- Zmiešajte vaječný likér a whisky.
- Zmes krátko zahrejte, nesmie ale prekročiť teplotu 80 stupňov (teda nemala by sa začať variť).
- Kým sa vaječný likér s whisky ohrejú, pripravte si espresso.
- Do pohára alebo skleneného hrnčeka nalejte najskôr ohriatu zmes vaječného likéru a whisky.
- Potom opatrne cez lyžičku nalejte na hladinu nápoja espresso, obe zložky sa od seba krásne oddelia.
- Na vrch potom dajte poriadnu čiapku šľahačky a nešetrite. Nakoniec ju „zasnežte“ nastrúhanou horúcou čokoládou.
Recepty sa rôznia, niektoré uvádzajú namiesto whisky biely rum. A na šľahačku môže pokojne namiesto čokolády ísť kakao, škorica, či karamel..
A máte to hotové. Nápoj podávajte ihneď, aby ste neprišli ani o kúsok tepla. Calimero nádherne vonia, je príjemne sladkasté a zjemnené šľahačkou. Prajem vám krásny chuťový zážitok.