Práve čítate

Prečo zaradiť beh do svojho života?

2574  
Zdieľať: 

Prečo zaradiť beh do svojho života?

Beh je fenoménom posledných rokov. Vo svojom okolí určite poznáte aspoň jedného človeka, ktorý beh zaradil do svojho životného rytmu. Niet divu, že beh si získal srdcia (nohy) toľkých ľudí z celého sveta. Ak si stále nie ste istí, či ho aj vy vezmete na milosť, venujte pozornosť nasledujúcim riadkom. Beh totiž prináša hneď niekoľko skvelých benefitov.

14. 10. 2015 3 min. čítania Veronika Wisiorková
Prečo zaradiť beh do svojho života?

Nič nestojí

Na behu je skvelé práve to, že si ho môže dovoliť každý, je to totiž finančne najdostupnejší šport. Nepotrebujete nič okrem vhodnej obuvi. Dokonca ani vstupenku do fitka nepotrebujete, Slovensko totiž ponúka toľko krásnych miest na behanie, že by bola škoda nepreskúmať ich.

Prináša pocit šťastia

To nie je žiadne zveličenie. Pri behu, ako pri každom inom športe, sa vylučujú endorfíny, nazývané tiež aj hormóny šťastia. Po každom behu budete mať báječný pocit, že ste si zabehali, že ste sa prekonali a niečo urobili pre svoje zdravie. Nepoznám nikoho, kto by sa po dobehnutí mračil. Ak beh vyčaruje úsmev na perách, tak snáď stojí zato, nie?

Možno si ho prispôsobiť

Každý si v ňom nájde to svoje. Máte radšej kratšie trasy, zato s maximálnym nasadením? Alebo si radšej vyberiete voľnejšiu a dlhšiu trasu v lese? Nech sú vaše preferencie akékoľvek, na behu je perfektné to, že sa prispôsobí práve vám: len vy určujete, kedy, kde a ako budete behať. A taká voľnosť je úžasná, nie?

Krásne vyformuje telo

Jedným z hlavných dôvodov behania je nepochybne štíhla postava. Beh je pre telo veľmi prirodzený, napriek tomu telo pri ňom vynaloží veľké množstvo energie a spolu s upravenou stravou tak možno dosiahnuť vysnívaný úbytok na váhe. Nielenže sa pri behu zhodí nejaké to kilo tuku, ale beh zároveň krásne vytvaruje nohy a spevní stred tela. Áno, to všetko beh dokáže.

Posilňuje zdravie

Behanie je okrem toho vynikajúcim liekom. Pravidelné behanie pozitívne ovplyvňuje nielen kardiovaskulárny systém, ale aj pľúca a imunitný systém. A zdravie je predsa vždy na prvom mieste.

IMG_2895

Vyčistí“ hlavu

Nikdy si neusporiadate myšlienky tak, ako pri behu. V tej chvíli ste tu totiž len vy, váš pulz, váš dych a vaše myšlienky. Či už si potrebujete myšlienky urovnať, prísť na nejaký nápad, alebo sa odpútať od starostí, verte, že práve pri behu vám to pôjde najlepšie. V tej chvíli totiž nemyslíte na svet, ale len na to, čo potrebujete.

Prináša nových priateľov

S behom sa spájajú aj nové zážitky, nové prostredie, nová komunita ľudí s rovnakým záujmom. Beh dokáže spojiť aj ľudí, ktorí by nemali šancu stretnúť sa v bežnom živote. Stačí sa zúčastniť na niektorom z organizovaných behov len tak pre radosť a uvidíte, že stretnete kopu nových a zaujímavých tvárí, ktoré s vami budú  nielen behať, ale možno pôjdu aj vaším životom.

Verím, že teraz už nepochybujete o tom, prečo beh zaradiť do svojho denného programu. Ak si nie ste istí, ako začať, rozhodne venujte pozornosť článku „Ako začať s behom a neprestať“, ktorý vám prinesieme budúci týždeň.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články