Práve čítate

Ako využiť zvyšky z varenia? Urobte z nich nové suroviny a prestaňte plytvať jedlom

2313  
Zdieľať: 

Ako využiť zvyšky z varenia? Urobte z nich nové suroviny a prestaňte plytvať jedlom

Moja babička bola zero waste a ani o tom nevedela. Nikdy nevyhadzovala jedlo, každý zvyšok premenila na novú ingredienciu, z ktorej vyčarovala fantastickú večeru alebo nejaký iný poklad. Asi som po nej niečo zdedila, pretože u mňa v kuchyni nevyjde ani čerešňová kôstka nazmar.

16. 6. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Ako využiť zvyšky z varenia? Urobte z nich nové suroviny a prestaňte plytvať jedlom

Nezľaknite sa. Nie som žiadny ekofanatik ani držgroš. Len si vážim jedlo a nerada plytvám. Keď sa mi podarí spracovať niečo, čo by som v minulosti vyhodila, dostaví sa príjemný pocit zadosťučinenia. Že to kura nežilo zbytočne alebo že ten banán necestoval cez polovicu planéty, aby nakoniec skončil v koši. Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, ponúkam vám svoje postrehy a vychytávky.

Mrazák je istota

  1. Vrecko na všetko – najšikovnejší vynález na uchovanie zvyškov. Je síce nepekné, ale úplne nenahraditeľné, ak doma aspoň občas varíte. Je to väčšie zipové vrecko, do ktorého postupne ukladám zvyšky a odkrojky surovej zeleniny, cibuľové šupky, stonky a hlúbiky, nožičky šampiňónov, ale aj stvrdnuté konce syra, odrezky mäsa alebo slaniny a tiež obrané pečené kosti. Raz za čas z toho všetkého uvarím silný vývar.

TIP: Ak ste extra precízni alebo varíte samostatne pre vegetariánov, môžete mať v mrazničke vrecká dve, jedno na zeleninu a druhé na mäso. 

  1. Silný základ – na polievku, omáčku… Vývar, ktorý som uvarila zo zvyškov, nechám dobre vychladnúť, prelejem zase do vreciek alebo formičky na ľad a šupnem do mrazničky. Pri varení si potom vždy môžem vytiahnuť presne toľko vývaru, koľko práve potrebujem.
  2. Sezónne prebytky – keď je všetkého veľa. Jahody, čerešne, huby a ďalšie dobroty sa urodia vždy naraz a je ich v danej chvíli toľko, že ich nestíhate zjesť. Nie sú to síce tak úplne zvyšky, ale čoskoro by mohli byť. Mraznička im zachráni život. Stačí ich dôkladne zabaliť po jednotlivých porciách a dobre označiť, pretože päť rokov staré hríbiky by mohli byť nebezpečné.

TIP: Šalátové uhorky na zmrazenie nastrúhajte nahrubo, pridajte kvapku citrónovej šťavy, preložte do mikroténového vrecka a dobre zaviažte. Uhorkový šalát na zimu je hotový raz dva. 

Sušička je kráľovná

  1. Vegeta – zadarmo.Šupky a odkrojky koreňovej zeleniny (keď tam bude aj iná zelenina alebo kúsok jablka, nič sa nestane) poukladajte do sušičky a sušte, kým nebudú chrastiť. Zeleninu môžete sušiť aj v rúre, len pozor na teplotu, aby ste ju neupiekli. Po vychladnutí všetko hoďte do mixéra a rozsekajte na hrubosť, ktorá vyhovuje vášmu spôsobu varenia.
  2. Sušené ovocie – z jabĺk aj hrušiek. Sušička je dokonalé riešenie vždy, keď vám mamina alebo susedka prinesie košík ovocia zo záhradky. Sušiť sa dajú prakticky všetky druhy. Dôležité je nakrájať ich na správne hrubé plátky a nastaviť teplotu sušenia presne podľa návodu, aby sa ovocie nespálilo.

TIP: Najvhodnejšie sú neskoršie odrody jabĺk, pretože tie letné majú veľa vody, zle schnú a rýchlo sa kazia. 

  1. Sušené paradajky – ako zo slnečného Talianska. Naše paradajky bohužiaľ nie sú také sladké ako tie talianske, ale ja vám prezradím jeden trik. Plátky paradajok na sušiacich plátoch zľahka posoľte a pocukrujte. Keď sú usušené tak akurát, môžete ich naložiť do olivového oleja s korením alebo skladovať suché v dobre zatvorenom pohári.

TIP: Čo zostalo, to naložte. Fermentovanie je hit. Z akejkoľvek pevnejšej zeleniny môžete pripraviť rýchle a chrumkavé pickles do chladničky. Jednoducho zeleninu nakrájajte na kúsky, natlačte do pohára na zaváranie a prelejte vlažným lákom z octu, vody a korenia. Vždy kombinujte podobne tvrdú zeleninu, prípadne regulujte hrúbku plátkov, napr. veľké kusy reďkoviek s tenučkými kolieskami mrkvy. Nechajte pár dní odležať, mňam. 

Mixér je king

  1. Prach – značka vysoká gastronómia. Určite už ste počuli o špičkových moderných bistrách a reštauráciách, kde jedlá a dezerty zdobia a dochucujú luxusným prachom. V skutočnosti je to sušená a veľmi jemne rozmixovaná zelenina, bylinky alebo ovocie. Taký prach si pokojne môžete vyrobiť aj doma zo zvyškov, napríklad zo šupiek z cvikly alebo mrkvy.

TIP: Skvelá je aj cuketová múka. Zbaví vás záplavy gigantických cukiet, ktoré sa už na nič iné nehodia. Ošúpte ich, usušte v sušičke, rozmixujte najemno, preosejte a zatvorte do pohára, aby múka nezvlhla. Je bez lepku a hodí sa na zahusťovanie polievok a omáčok. 

  1. Ovocná koža – premôže chuť na sladké. A deti ju milujú. Na kožu spracujete akékoľvek prezreté ovocie, skvelá je z broskýň alebo marhúľ, banánov, ale aj zo zmesi všetkého, čo práve máte doma. Očistené ovocie rozmixujte, rozprestrite na plech vyložený papierom na pečenie vo vrstve asi 4 mm a sušte v rúre na 30 – 40 °C, kým sa neprestane lepiť. Chladnúce kože nakrájajte na pruhy a zrolujte do ruličiek. Dobrota.
  2. Pesto – z vňate. Aj bez bazalky a drahých píniových orieškov sa dá vyrobiť parádne pesto. Najvýraznejšiu chuť má pesto z mrkvovej vňate a z medvedieho cesnaku, do mixéra ale môžete hodiť v podstate akúkoľvek vňať a bylinky. Namiesto pínií použite dostupnejšie vlašské orechy alebo slnečnicové semienka, olej a syr si vyberte podľa svojej chuti.

Rúra je hrdina

  1. Chipsy – na zdravé chrumkanie. Zeleninové chipsy vás očaria rozmanitosťou chutí, a dajú sa, samozrejme, pripraviť aj z umytých šupiek. Najlepšie sú z cvikly, batátov, mrkvy, zeleru, petržlenu aj paštrnáku, cukety, zemiakov. Šupky a plátky premiešajte v marináde z kvalitného oleja, soli a korenia, pomaly pečte v rúre a podávajte ešte horúce.

TIP: Semienka, ktoré zostanú po vydlabaní tekvice, opláchnite, nemočte na noc do slanej vody, potom osušte a upražte v rúre alebo na panvici. Prekvapia vás krehkosťou a výbornou chuťou.  

  1. Krutóny – zo starého chleba. Strúhanka je nuda. Zvyšné pečivo nakrájajte na veľké kocky, premiešajte s trochou oleja a s bylinkami. Upečte dozlata a používajte do šalátov a krémových polievok alebo len tak k vínu.
  2. Sušienky – dužinky. Keď deťom odšťavňujete mrkvu alebo jablká, zostane vám kopa dužiny, ktorá je super na pečenie. Vyskúšajte vláčnu bublaninu, sušienky alebo placky, nátierky, karbonátky a ďalšie vegetariánske recepty.

A čo tie kôstky?

Nie je nutné všetky kuchynské zvyšky vždy zjesť. Stačí zapojiť fantáziu a to „nejedlé“ využiť na tvorenie s deťmi. Guľaté čerešňové kôstky sú úplne perfektná surovina na výrobu nahrievacej podušky alebo plyšáka, ktorý uľaví od bolesti, stačí ho jednoducho nahriať v mikrovlnke. Alebo naopak strčiť do mrazničky a získať chladivý obklad. Kôstky dobre absorbujú a dlho udržia okolitú teplotu. Hodia sa aj na masáže. A ak ich máte naozaj veľa, môžete si ušiť sedací vak! Ďalšie skvelé zvyšky už nechám na vašu kreativitu. Čo takto šupky z pistáciových a vlašských orechov? Celé korenie, ktoré časom tak trochu vyprchalo? Alebo škrupiny od vajíčok, citrusové kôry, avokádové a mangové kôstky, ulity z mušlí, drievka od nanukov…

Farebný, svieži a čistý domov

Farebný, svieži a čistý domov

Všetko pre letné upratovanie

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články