Práve čítate

Vyrábam si vlastný bylinný ocot , ktorý robí zázraky nielen v kuchyni

2567  
Zdieľať: 

Vyrábam si vlastný bylinný ocot , ktorý robí zázraky nielen v kuchyni

Nové vône, chute a jedinečný spôsob, ako udržať svoje telo zdravé a domácnosť čistú... Všetky tieto schopnosti zvládne jeden malý pomocník, ktorého si pripravujem doma naozaj od piky, teda od bobuliek hrozna či jabĺk. Predstavujem vám moju obľúbenú prísadu – bylinkový ocot.

6. 8. 2024 4 min. čítania Romana Böhmová
Vyrábam si vlastný bylinný ocot , ktorý robí zázraky nielen v kuchyni

Na čo je bylinkový ocot dobrý?

Pýtate sa, do čoho bylinný ocot použiť? Takmer denne ho využívam v studenej kuchyni na dochutenie čerstvých šalátov alebo do zálievok, marinád, dipov či majonéz. Tiež ním dokysľujem omáčky a polievky. Okrem toho bylinný ocot využívam ako pomocníka v celej domácnosti, aj na zdravotné neduhy.

Ako sa vyrába ocot samotný

Na prípravu bylinného octu sa najlepšie hodí vínny alebo jablčný ocot. Ak máte doma iba obyčajný kvasný ocot, aj ten môžete prípadne použiť. Teraz vám poradím, ako si ich vyrobiť z vína a jabĺk doma.

Domáci vínny ocot

Vínny ocot je oproti kvasnému jemnejší, sladší a má príjemnejšiu arómu, dá sa pripraviť z bieleho, ale aj červeného alebo ružového vína. Stačí vám na to fľaša obľúbeného vína, nádoba (najlepšie so širokým hrdlom, napr. pohár na zaváranie), vzduch a teplota nad 24 °C.

Postup: Do nádoby nalejeme víno a hrdlo prekryjeme plátnom alebo bavlnenou látkou, ktorú upevníme gumičkou – je to prevencia proti vínnym muškám. Po 1 – 2 týždňoch sa začne na hladine usádzať biely povlak, ktorý je žiaduci, preto ho z nádoby neodstraňujeme. Občas obsah pohára premiešame a približne po 6 – 8 týždňoch ho môžeme precediť, najlepšie cez plátno. Povlak navrchu môžeme použiť do ďalšej dávky vína, pomôže to urýchliť celý proces kvasenia až o 4 týždne.

TIP: Ak vám doma zostala zabudnutá otvorená fľaša vína alebo ste zistili, že fľaša je zle zavakuovaná a víno v nej začalo „octovatieť“, máte preň praktické využitie.

Domáci jablčný ocot

Za pár drobných sa dá tiež veľmi ľahko pripraviť jablčný ocot, ktorý má naozaj veľmi veľa prínosov pre telo. Urýchľuje metabolizmus, znižuje hladinu cukru v krvi, pomáha s chudnutím a má mnoho ďalších pozitív.

Postup: Jablká umyjeme, stopky vyhodíme a celé ich aj so šupkou a jadrovníkmi nastrúhame do veľkej nádoby (najlepšie do 4-litrového zaváracieho pohára). Prevaríme 2 l vody a po vychladnutí jablká zalejeme touto vodou. Hrdlo pohára opäť zakryjeme plátnom a pripevníme gumičkou. Fľašu necháme stáť na tmavom mieste 10 dní a raz denne jej obsah premiešame. Po 10 dňoch vzniknutú tekutinu prefiltrujeme cez plátno a nalejeme späť do nádoby, ktorú však predtým vymyjeme. Takto necháme opäť na tmavom mieste zhruba 3 týždne kvasiť (kým sa tvoria bublinky, ocot stále pracuje a nie je hotový).

TIP: Nezbavujte sa „odpadu“ pri príprave štrúdle alebo pri výrobe jablčnej šťavy v odšťavovači. Je to ideálny základ na výrobu octu.

Bylinky plné vône a zdravia

Už naši predkovia využívali blahodarné účinky byliniek. Tie majú niekedy až neskutočné schopnosti, podporujú trávenie, dokážu upokojiť myseľ, ale naopak aj povzbudiť. Dokážu čistiť telo, podporovať imunitu a obsahujú veľké množstvo vitamínov, éterických olejov, minerálov a ďalších účinných látok. A keď ich skombinujete s prospešnými účinkammi jablčného alebo vínneho octu, získate produkt, ktorý ani v lekárni nenájdete.

Aké bylinky sú vhodné na maceráciu?

  • bazalka
  • tymian,
  • rozmarín
  • oregano
  • medovka
  • estragón
  • kôpor
  • pažítka
  • zelerová či petrželová vňať
  • ligurček
  • majoránka
  • klinčeky
  • šalvoa

A jak si bylinkový ocet připravit?

  1. Vybrané bylinky, čo nám záhradka či trh dajú, umyjeme, osušíme a nakrájame na menšie kúsky – ak nemáte čerstvé, pokojne použite sušené.
  2. Do uzatvárateľnej, perfektne umytej fľaše vložíme bylinky, zhruba do výšky ⅓ fľaše.
  3. Potom zalejeme teplým octom a necháme lúhovať približne 2 – 3 týždne.
  4. Pohár necháme stáť na mieste mimo priame slnko.
  5. Po vylúhovaní ocot precedíme cez plátno a nalejeme do čistých pohárov, ktoré skladujeme v chlade a temne.

TIP: Do pohára nakoniec vložte vetvičku bylinky, ktorá dotvorí výsledný efekt. Bylinný ocot sa skvelo hodí ako “jedlý” darček.

[tch-product-picture orientation="landscape" products="" picture="85975"]

Bylinkové octy môžeme ešte podľa svojich preferencií dochutiť, napr. guličkami korenia, nakrájaným cesnakom, chrenom, cibuľou či feferónkami. Skvelý je aj niekoľkodruhový bylinkový ocot, kedy v pomere 1 : 1 : 1 nakombinujeme obľúbené bylinky.

TIP: Ak vám príde výsledná chuť príliš silná, narieďte bylinkový ocot ešte kvasným octom alebo vodou.

Užitočný pomocník nielen v kuchyni

Bylinný ocot je skvelý nielen v kuchyni pri príprave jedla, ale tiež pri upratovaní celého bytu. Skvelo odmastí, odstráni špinu a vodný kameň, pomôže vyčistiť sporák, chladničku, rúru alebo mikrovlnku. Pridávam ho aj do vody na umývanie podlahy alebo utieranie prachu.

Pri prechladnutí je možné bylinkový ocot použiť ako kloktadlo, ale tiež je skvelý na modriny či štípance.

TIP: Ocot s bylinkami vlejte do rozprašovača a za chvíľu máte pomocníka po ruke.

Leto nekončí

Leto nekončí

Trendové oblečenie v kaki, bielej a ružovej

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články