Práve čítate

Čo robím zo šípok? Domácu kozmetiku, dekorácie aj zdravé dobroty

22464  
Zdieľať: 

Čo robím zo šípok? Domácu kozmetiku, dekorácie aj zdravé dobroty

7. 10. 2022 5 min. čítania Kateřina Jašková
Čo robím zo šípok? Domácu kozmetiku, dekorácie aj zdravé dobroty

Rastú na kríkoch ruže šípovej a objavujú sa začiatkom jesene. Už od škôlky si pamätám, že nás všetci učili, aké sú šípky zdravé. A niečo na tom bude! Obsahujú totiž veľké množstvo vitamínu C a asi aj preto sa odpradávna používali v liečiteľstve. Ja teda tiež mám šípkový čaj spojený predovšetkým s chvíľami, kedy udrie nejaká choroba.

Ale šípky nie sú iba na čaj. :-) Vieme ich využiť (nielen) v kuchyni na nespočetné množstvo spôsobov. Okrem céčka obsahujú aj vitamíny A, E a vitamíny skupiny B, antioxidanty a minerály. Ja ich dokážem spracovať od džemu až po domácu kozmetiku. Taký šípkový olej je vraj elixírom v boji proti vráskam a podporuje tvorbu kolagénu v pleti. Čo všetko a hlavne ako si doma z šípok môžete vyrobiť?

Jesenné a zimné dekorácie

Keď práve nemám veľa času, aby som z nazbieraných šípok vytvárala zdravé dobroty plné céčka, potom je najjednoduchšie z nich vytvoriť dekorácie a ozdobiť si s nimi jesenný domov.

šípky

Vetvičky s šípkami môžete dať len tak do vázy a k nim pridať nejaké lístie alebo ich môžete nadekorovať do misky spolu s gaštanmi a okrasnými tekvicami. Ak už máte trochu viac času, môžete s nimi vytvoriť aj veniec na stôl či na dvere. Na úplne najľahšiu verziu venca, pre ktorú som sa rozhodla ja, budete potrebovať kruh z prútia, ktorý kúpite v kvetinárstve, šípky, vres a ďalšie rastliny a listy, ktoré sa vám budú k jeseni hodiť.

Potom už len stačí si šípky a listy nožničkami skrátiť tak, aby ste ich mohli ľahko do kruhu zapichnúť. Nie je na to vôbec potrebné lepidlo či lepiaca pištoľ. Je to ale naozaj kruh na stôl, nie na zavesenie. Tam by som určite odporúčala šípky a listy buď prilepiť alebo aspoň upevniť drôtikom. Nakoniec všetko stačí zafixovať lakom na vlasy a dať na stôl. Kruh môžete položiť napríklad aj na nejakú peknú drevenú dosku alebo kruh a dovnútra naukladať gaštany a ďalšie jesenné prírodniny. Je to skvelá zábava aj pre deti.

Domáca kozmetika

Ako už som na úvod písala, šípkový olej je skvelý spôsob, ako uchovať silu šípok. Pri pravidelnom používaní môže údajne pomôcť s akné, striami a jazvami. Je tiež výborný na vrásky a elasticitu pokožky. Šípkový olej síce ľahko zoženiete na internete či v lekárni, ale prečo si ho neskúsiť vyrobiť aj doma?

šípkový olej

Šípkový olej

Na olej potrebujete rovnaké množstvo sušených šípok a mandľového oleja. Rozdrvené šípky dajte do uzatvárateľnej fľaše, zalejte ich olejom, uzatvorte a nechajte 4 6 týždňov odpočívať. Priebežne, tak 1 2x za týždeň, môžete fľašu prevrátiť, aby sa šípky s olejom poriadne premiešali. Po 4 6 týždňoch šípky sceďte a olej prelejte a uchovávajte v tmavej nádobke na chladnom mieste.

Z šípok si okrem oleja môžete vyrobiť aj šípkovú masť, tonikum, masku alebo vlasový aktivátor.

Šípková masť na jazvy a vrásky

Potrebujete 150 g kokosového oleja, 4 lyžičky nasekaných šípok a 1 lyžičku vodky či slivovice. Kokosový olej zahrejte v hrnci, pridajte do neho šípky a cca 3 minúty povarte. Potom odstavte zo sporáka a nechajte asi 7 hodín odpočívať. Po uplynutí tejto doby olej prihrejte, prešľahajte, preceďte a nakoniec pridajte vodku či slivovicu. Masť skladujte v uzatvorenej nádobe v chladničke maximálne 2 mesiace.

sběr šípků

Šípková pleťová maska proti akné

Na masku použite 1 polievkovú lyžicu čerstvých šípok a 1 lyžičku tvarohu. Šípky umyte, rozpoľte a odstráňte z nich jadierka aj chĺpky. Potom ich rozmixujte spolu s tvarohom dohladka a naneste na tvár. Ak máte problémy s akné napríklad aj na chrbte alebo v dekolte, môžete masku použiť aj tam. Po 15 25 minútach masku opláchnite vlažnou vodou a osušte sa čistým uterákom.

„Elixír“ na rast vlasov

Hrsť čerstvých rozdrvených šípok zalejte asi 0,5 litrom bieleho vína a nechajte asi 2 týždne lúhovať v izbovej teplote. Každý deň zmes premiešajte. Po uplynutí 14 dní sceďte a prelejte do uzatvárateľnej nádoby a potom skladujte v chladničke. Aktivátor sa používa na masáž hlavy pri každom umývaní vlasov. Zaujíma vás, či to funguje? Možno je to placebo, ale mne osobne pripadá, že aspoň trošku áno.

Šípky v kuchyni

Tou najširšou kategóriou, kde môžete šípky využiť, je určite kuchyňa. Najjednoduchším spôsobom je podľa mňa sušenie a výroba šípkového čaju, ale ani na taký džem, sirup či likér by som určite nezabúdala.

šípky odstranění semínek

Pri šípkach je jeden problém, vnútri sa nachádzajú jadierka a chĺpky. Možno si, rovnako ako ja, pamätáte, že ich vaša babička od chĺpkov a jadierok očisťovala. To je veľmi prácne, preto radšej uprednostňujem cedenie a pasírovanie.

Dobroty zo šípok sa môžu pripravovať ako z tých sušených, tak aj z čerstvých. Sušené šípky sú ideálne na čaj, tam potom stačí hrsť rozdrvených šípok zaliať horúcou vodou, vylúhovať a scediť. Čerstvé šípky najčastejšie využívam na džem, sirup alebo likér.

Šípkový džem

Pripravte si 1 kg šípok, 800 g kryštálového cukru, šťavu z 2 3 citrónov, vanilku či škoricu a vodu.

  1. Šípky prepláchnite a očistite a povarte ich v troške vody (šípky by mali byť ponorené) do mäkka.
  2. Túto zmes potom rozmixujte a prepasírujte, aby ste sa zbavili jadierok či chĺpkov. K prepasírovaným šípkam potom pridajte cukor, citrónovú šťavu a vanilku či škoricu.
  3. Podľa potreby pridajte aj ďalšiu vodu. Varte do zhustnutia. Hustotu odporúčam vyskúšať na tanieriku – po vychladnutí džem ešte zhustne.
  4. Džem nechajte 15 minút vychladnúť a potom ho prelejte do čistých pohárov na zaváranie, ktoré zatvorte a otočte hore dnom – nemusíte ich potom zavárať.


Džem sa hodí na výrobu šípkovej omáčky alebo s ním skúste lepiť linecké pečivo alebo ho dajte na vianočku.

Šípkový sirup

Na sirup potrebujete 500 g čerstvých šípok, 1 liter vody, 750 g trstinového cukru a šťavu z 1 citróna.

  1. Šípky umyte, rozdrvte a zalejte ich vodou. Nechajte stáť do druhého dňa.
  2. Druhý deň zmes v hrnci iba zahrejte. Nevarte, aby sa zachovali cenné vitamíny. Sirup sceďte, vmiešajte cukor a citrónovú šťavu a potom prelejte do čistých fliaš. Skladujte v chladničke.

Šípkový likér

Ingrediencie na likér sú: 200 g šípok, 100 g tretinového cukru, 0,5 l vodky či slivovice a 0,4 l prevarenej vody.

  1. Šípky rozdrvte či rozmixujte, pridajte k nim cukor a zalejte ich alkoholom. Nechajte lúhovať mesiac v izbovej teplote. Priebežne zmes premiešavajte.
  2. Po mesiaci zmes sceďte a vylúhovaný alkohol zmiešajte s prevarenou vodou. Vzniknutý likér nalejte do uzatvárateľnej fľaše a skladujte v chladničke. Malý štamperlík likéru sa užíva denne ako prevencia predovšetkým v zimnom období.

Tak to sú moje najobľúbenejšie spôsoby, ako spracovať tento červený jesenný poklad. Verím, že ste si našli aspoň jedného favorita a tiež vyrazíte do prírody na dlhú prechádzku, pri ktorej možno nejaké šípky na domáce tvorenie nazbierate. Vitamíny zo šípok sa nám všetkým budú určite hodiť po celý rok.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články