Práve čítate

Kráľovské ovocie: čerešne, melón, jahody. Pomôžu pri chudnutí aj chorobe

6548  
Zdieľať: 

Kráľovské ovocie: čerešne, melón, jahody. Pomôžu pri chudnutí aj chorobe

Sú krásne červené, príťažlivé na pohľad a nabité energiou a zdravím. Táto „svätá trojica“ dokáže takmer zázraky. A viete, čo je najlepšie? Že práve teraz je v najlepšej kondícii. Kupovať jahody síce môžeme aj v januári, ale nie je to ono. Urodené u nás sú najvoňavejšie, najsladšie a najlepšie nám prospejú. Za čerešne by ste v zime platili diamantmi. Preto teraz hurá na trhovisko! Vysvetlíme vám prečo.

19. 6. 2017 3 min. čítania Šárka Adámková
Kráľovské ovocie: čerešne, melón, jahody. Pomôžu pri chudnutí aj chorobe

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jahody

Odjakživa sa považujú za symbol lásky a zrejme nie náhodou, pretože aj podľa odborníkov zvyšujú chuť na sex. Drobné semienka totiž obsahujú zinok, ktorý priaznivo ovplyvňuje mužskú erekciu a sexuálnu výkonnosť. Na jednej jahode nájdete takých semienok až dvesto! Možno aj to je dôvod, prečo ich vo Francúzsku, kde sa považujú za afrodiziakum, podávajú novomanželom na tradičných svadobných raňajkách vo forme polievky.

Tým však pozitíva jahôd zďaleka nekončia. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C dokážu napríklad pri pravidelnej konzumácii zosvetliť farbu zubov alebo, vo forme obkladu, zbaviť tmavých kruhov pod očami. Ďalej jahody obsahujú látku, ktorá priaznivo pôsobí na znižovanie hladiny „zlého“ cholesterolu, a ako silné antioxidanty bojujú proti príznakom starnutia, a to tak zvnútra, ako aj zvonka. Prospievajú pleti, keď ich zjete, a sú výborné aj ako súčasť zvláčňujúcej masky (ak nemáte na ne alergiu).

Niet divu, že jahody majú v Belgicku svoje vlastné múzeum. U nás si ich môžete užiť aspoň na Dňoch jahôd v Bratislave. Zjedzte ich, koľko len chcete. 100 g jahôd obsahuje totiž iba 146 kJ.

_DSC0229

Melón

Chutí sladko, vonia nádherne. A je diétny! Lebo až z 92 % ho tvorí voda! Vďaka tomu má 100 g melónu len 118 kJ. Melón je taktiež bohatý na minerály a vitamíny skupiny B. Asi najviac sa však cení pre lykopén, mimoriadne účinný antioxidant. Konzumácia melóna preto pomáha mierniť zápal v tele, ďalej pôsobí dobre na obličky, svaly aj nervy, a vďaka obsahu betakaroténu chráni oči, pokožku aj kosti.

Vysoký obsah vitamínu C posilňuje imunitu a udržuje mladistvý vzhľad. Jediné, na čo si musíte dať pozor, je pred krájaním dobre umyť šupku. Aby sa baktérie z povrchu nedostali dovnútra.

Cherry clafouti_mg_9330

Čerešne

Nielenže výborne chutia a možno ich využiť v kuchyni na desiatky spôsobov, ale tieto červené krásky zároveň obsahujú množstvo cenných látok, okrem iného vitamíny skupiny B, ďalej C a E, draslík, horčík, fosfor, vápnik a zinok. Vďaka tomuto kokteilu sú priamo elixírom zdravia.

Čo dokážu? Napríklad zvyšujú produkciu melatonínu, takže sa po nich lepšie spí. Už vďaka 30 ml čerešňovej šťavy vypitej večer nebudete musieť v noci počítať ovečky. Čerešne miernia aj bolesť hlavy, takže ušetria peniaze za analgetiká. Výborne sa s nimi chudne, pretože 100 g obsahuje iba 270 kJ. Na desiatu si tak bez obáv môžete dať až dvojnásobok obvyklej dávky ovocia.

V neposlednom rade toto kráľovské ovocie prospieva ľuďom, ktorých trápi „choroba kráľov“, čiže dna. Stačí zopár dní konzumovať tieto červené guľôčky a príznaky tohto ochorenia sa zmienia aj o 35 %.Na to postačí len 10 až 12 čerešní trikrát denne. Ešte o niečo lepšie pri dne pomôžu višne, obzvlášť v spojení s liekmi, ktorých účinok sa vďaka nim znásobí.

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články