Práve čítate

Kečup? Iba domáci. Urobte si tiež zásobu na zimu

809  
Zdieľať: 

Kečup? Iba domáci. Urobte si tiež zásobu na zimu

Ste zaplavení vlnou paradajok a už ich nestíhate jesť čerstvé? Nie je nič lepšie, ako si ich chuť uchovať v podobe domáceho kečupu a ten si dopriať kedykoľvek počas roka. Kečup totižto miluje úplne každý, dokonca aj ten najvyberavejší stravník, a navyše sa dá v kuchyni využiť na tisíc spôsobov.

18. 8. 2024 4 min. čítania Romana Böhmová
Kečup? Iba domáci. Urobte si tiež zásobu na zimu

Starostlivo vybrané paradajky sú základ

Najlepší kečup je samozrejme ten, ktorý si pripravím z paradajok vypestovaných na mojej záhrade, prípadne z paradajok, pri ktorých mám istotu, že neboli nejako chemicky ošetrené. Vhodné sú paradajky pekne mäkké, sladké, pokojne aj trochu prezreté. Vždy dôkladne skontrolujem, či nie je niektorá z paradajok nahnitá alebo plesnivá.

Aký si ho urobím, taký ho mám

Základ paradajkovej omáčky sa dá pripraviť iba z paradajok a cibule, väčšinou sa ale pridávajú jablká na zahustenie a sladšiu chuť, prípadne aj mrkva. Ja sa s výslednou chuťou kečupu rada pohrám, a to nielen pridaním najrôznejšieho korenia. Skvelo v ňom chutia hrušky, slivky alebo napríklad tekvica hokkaido.

Z korenia používam okrem čierneho korenia bobkový list, nové korenie, mletú papriku, bazalku, tymian, škoricu, muškátový oriešok, badián, klinček a iné. Skvelá je aj výraznejšia chuť, ktorú dodá napr. cesnak, chilli papričky, horčičné semienka alebo napríklad rasca.

A keďže kečup musí mať sladkokyslú chuť, nikdy by v ňom nemal chýbať ocot, a to buď bežný kvasný ocot, alebo za mňa lepší variant jablčný ocot. Ten dodá kečupu super šmrnc a navyše je veľmi zdravý.

Domáci kečup sa dá dosladiť klasicky krupicovým cukrom alebo trstinovým cukrom, ale skúsiť môžete aj med alebo stéviu.

Kečupové šialenstvo

Paradajkovú pochúťku môžete použiť klasicky k mäsu, k párkom, k hranolkám alebo napríklad na langoše. Ja kečup používam často do tortíl, omáčok, dipov, na domácu pizzu (ktorú niekedy pripravujem aj z tortíl), do obľúbených syrových slimákov alebo do cestovín na taliansky spôsob.

Tip: Domáci kečup dajte do pekných pohárov, pokojne aj zdobených, a máte originálny jedlý darček.

Recept na domáci kečup

Čo potrebujeme:

  • 1 kg zrelých paradajok
  • 2 sladké jablká
  • 2 väčšie cibule
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 100 g trstinového cukru
  • 1 a 1⁄2 lyžičky soli (najlepšie ružová himalájska)
  • 1⁄2 lyžičky sladkej papriky
  • 2 lyžice vínneho octu
  • čierne korenie (prípadne kajenské korenie)

Postup:

Rozbaliť

Zbaliť

  1. Paradajky nakrojíme do kríža, sparíme a ošúpeme. Vykrojíme z nich tvrdšie stredy, zbavíme ich semienok a nakrájame na malé kúsky.
  2. Rovnako očistíme jablká, ošúpeme a nakrájame.
  3. V kastróle si rozohrejeme olivový olej a osmahneme na ňom nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme jablká, sladkú papriku a orestujeme. Potom zasypeme trstinovým cukrom a necháme skaramelizovať. Nakoniec pridáme nakrájané paradajky, soľ, korenie a ocot. Všetko necháme cca 1 hodinu prebublávať, kým zmes nezhustne.
  4. Odstavíme z ohňa, rozmixujeme, a ešte horúce plníme do umytých pohárov a zatvoríme.
  5. Poháre postavíme na utierku hore dnom a necháme vychladnúť.

Rozbaliť

Zbaliť

Tip č. 1: Do kečupu sa počas prípravy nebojte pridať aj vetvičku byliniek pre lepšiu vôňu a chuť.

Tip č. 2: Takto pripravený kečup môžete ešte prepasírovať cez sitko, aby bol krásne hladký.

Máte radi vôňu orientu? Urobte si curry kečup!

Rovnako jednoducho si môžete pripraviť curry kečup, stačí do hotového domáceho kečupu pridať 3 lyžičky kari korenia, 1 lyžičku mletej sladkej papriky a 1 lyžičku chilli, ak chcete, aby mal kečup poriadne “grády”. Chuť môžete doladiť lyžičkou worchestrovej omáčky alebo zázvoru.

Pochúťka na zajtra aj na celý rok

Hotový kečup stačí dať po vychladnutí len do chladničky a dúfať, že sa hneď všetok nezje. Ak si ale chcete jeho dokonalú chuť uchovať aj na zimu, odporúčam si kečup zavariť podľa návodu vyššie. V suchu a chlade vám potom vydrží pokojne aj rok.

Leto nekončí

Leto nekončí

Trendové oblečenie v kaki, bielej a ružovej

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články