Práve čítate

Uvarte si domáci lekvár a upečte s ním kysnuté alebo slovenské „parené“ buchty

5040  
Zdieľať: 

Uvarte si domáci lekvár a upečte s ním kysnuté alebo slovenské „parené“ buchty

Lekvár a kysnuté cesto proste idú dohromady. Sliviek bolo tento rok požehnane, bola by škoda si z nich užiť iba kysnuté knedlíky a koláče s drobenkou. V zime sa bude lekvár hodiť a môžeme ho využiť vo viacerých receptoch.

7. 9. 2019 4 min. čítania Martina Chomátová
Uvarte si domáci lekvár a upečte s ním kysnuté alebo slovenské „parené“ buchty

Na kysnuté cesto podľa mňa trochu zabúdame, čo je škoda. Sama som s ním na začiatku trochu bojovala, ale potom som šla na kurz Věrky Hladkej a odvtedy sme s kysnutým cestom nerozlučná dvojica. S jej receptom môžete pripraviť všetko, nemusíte riešiť žiadne ďalšie varianty. A možno práve s klasickými českými kysnutými buchtami vždy žnem úspech a veľakrát počas návštevy pripravím aj druhý pekáč, pretože buchty zrazu proste niekam zmiznú.

A slovenské parené buchty si u nás doma našli hneď po vyskúšaní svoje miesto. V Čechách sme zvyknutí na kysnuté knedlíky s čerstvým ovocím, ale slovenská varianta s lekvárom je skvelá a tento kulinársky skvost by sme mali zaradiť do svojho kuchárskeho repertoáru.

Najprv si uvaríme lekvár

Samozrejme môžete na buchty použiť kupovaný lekvár, ale pokiaľ máte tú možnosť alebo proste neviete, čo s toľkými slivkami, pustite sa do varenia. Nie je to vôbec zložité.

Ingrediencie na 1 liter lekváru

  • 3 kg sliviek
  • 500 g cukru
  • 100 ml octu

Slivky si umyjeme, vykôstkujeme a nakrájame na menšie kúsky. Môžeme ich aj rozmixovať, no tým vznikne hladká hustá pasta. Ja mám radšej, keď v lekvári nejaké kúsky sliviek zostanú, preto ich len nadrobno pokrájam.

Nakrájané slivky dáme do misky, pridáme cukor, ocot a dôkladne premiešame. Takto to celé necháme do druhého dňa, kedy všetko na miernom plameni varíme do požadovanej konzistencie. Do pohárov dávame ešte horúce a po uzatvorení ich otočíme hore dnom, aby sa chytilo viečko. A máme hotovo.

Pečieme podľa českého receptu: kysnuté buchty

Ingrediencie na jeden plech:

  • 750 g hladkej múky
  • 165 g krupicového cukru
  • 150 g rozpusteného masla
  • 300 ml mlieka
  • 6 žĺtkov
  • 42 g droždia
  • štipka soli
  • štipka muškátového oriešku
  • masť

Koľko toho bude? Na pekáč 35×20 cm sa mi zmestí nejakých 26 buchiet, závisí na veľkosti.

Recept na kysnuté buchty s lekvárom (alebo tvarohom)

  1. Najprv si pripravíme kvások – do kastróliku dáme 100 ml vlažného mlieka, lyžicu cukru a múky (z odváženého množstva) a rozdrobíme celé droždie. Miešame metličkou, kým sa droždie úplne nerozpustí. Kvások necháme v teple nakysnúť, aby zdvojnásobil objem, to, že pracuje tak, ako má, spoznáme aj podľa toho, že sa mu na povrchu urobia bublinky.
  2. V miske zmiešame zvyšné suché suroviny, pridáme žĺtky, rozpustené maslo (pozor, nesmie byť horúce, aby sa žĺtky nezrazili), zvyšné mlieko a kvások. Vareškou alebo robotom vypracujeme cesto, ktoré bude hladké a nebude sa lepiť na strany misky. Potom ho pomúčime a prikryjeme utierkou. Necháme kysnúť na teplom mieste cca hodinu. A ako sa píše v starých kuchárkach – okolo kysnutého cesta sa nebehá ani nekričí, tak mu nájdite v kuchyni nejaké pekné miesto a pošlite deti von.

  1. Kým cesto nakysne, môžeme si pripraviť náplň. Pripravený lekvár rozmiešame s trochou škorice a rumu. Pokiaľ chceme tvarohovú náplň, na jednu vaničku tvarohu dáme lyžicu krupicového cukru, lyžicu hrozienok a žĺtok.
  2. Vykysnuté cesto si vyváľame na pomúčenej ploche na hrúbku asi 1 cm a nakrájame na štvorčeky cca 5×5 cm. Tie si vždy prstami trochu roztiahneme, pridáme náplň a balíme vždy protiľahlé rohy k sebe, do tvaru vrecúška. Jeho koniec potom zakrútime a skladáme do masťou vytretého pekáča. Jednotlivé buchty zo všetkých strán tiež pomažeme masťou, aby sa k sebe neprilepili.

  1. Hotové buchty necháme ešte asi polhodinu kysnúť, potom ich pomažeme žĺtkom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 170 °C asi 25–30 min.

V prípade českých „Honzových buchiet“ platí, že aj keď sa vám zdajú hotové, ešte ich tam chvíľu nechajte. Klasicky zlatá farba, ktorá je vždy ukazovateľom konca pečenia, je pri buchtách ešte málo. Správne buchty majú byť na okrajoch vlastne skoro pripálené, vtedy sú akurát. Keď buchty vyberiete z rúry, ešte horúce ich potrite rozpusteným maslom s rumom. Podľa mňa je to najlepší moment z celého pečenia. Buchty krásne syčia a rozvoniavajú na celú miestnosť.

Pečieme podľa slovenského receptu: parené buchty

  • 500 g polohrubej múky
  • 300 ml mlieka
  • 30 g krupicového cukru
  • 42 g droždia
  • štipka soli

Koľko toho bude? Z tohto receptu som pripravila zhruba 15 buchiet (knedlíkov), ale, samozrejme, záleží, aké veľké ich pripravíte.

Recept na parené buchty (knedlíky) s lekvárom

  1. Z trošky mlieka, lyžice cukru a droždia si pripravíme kvások rovnako ako v prípade českých buchiet. Zvyšné suché suroviny zmiešame, pridáme zvyšok mlieka a vypracujeme pevné nelepivé cesto, ktoré pomúčime a necháme pod utierkou vykysnúť.
  2. Vykysnuté cesto opäť vyváľame na cca 1 cm hrubý plát a delíme na štvorčeky asi 5×5 cm. Na tie dáme lekvár a balíme ich rovnako ako buchty. Najprv rohami k sebe, potom zakrútiť a ukladať na pomúčenú plochu, kde budú kysnúť ešte asi 30 minút.

  1. Knedlíky varíme v pare, takže si do hrnca dáme parák a nalejeme vodu asi centimeter pod jeho dno. Knedlíky sú v pare hotové asi za 6 – 8 minút. Po vybratí ich hneď prepichneme, aby sa nezrazili a môžeme servírovať. Klasicky sa potierajú rozpusteným maslom, posypú sa cukrom a makom.

Tak dobrú chuť a dajte vedieť, ktoré buchty vám chutia viac. :-)

Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články