Práve čítate

Mocha Coffee Fondue: Horúca kávová čokoláda na namáčanie sušienok, jahôd, prstov, čohokoľvek, čo máte radi

536  
Zdieľať: 

Mocha Coffee Fondue: Horúca kávová čokoláda na namáčanie sušienok, jahôd, prstov, čohokoľvek, čo máte radi

Čokoládovému fondue neodolajú ani deti, ani dospelí. A čo ak doň pridáte kávu (samozrejme, nie pre deti :))? To je ešte vyššíí level. Ukážem vám, ako si doma pripraviť hustú kávovú mochu a s čím všetkým si ju môžete vychutnať.

27. 9. 2024 3 min. čítania Magdalena Kader Aghová
Mocha Coffee Fondue: Horúca kávová čokoláda na namáčanie sušienok, jahôd, prstov, čohokoľvek, čo máte radi

Základom je všaxk určite použiť veľmi kvalitnú a výraznú kávu, na nejakú instantnú, ideálne, zabudnite. Určite oceníte veľmi jednoduchú prípravu. Vložte čokoládové kúsky do misky a zalejte ich vriacou kávou. Miešajte, kým sa čokoláda úplne nerozpustí. Prípadne môžete proces rozpúšťania urýchliť vo vodnom kúpeli. Ak si chcete toto Mocha Coffee Fondue vylepšiť, primiešajte mletú vanilku/vanilkový extrakt.

Odkiaľ pochádza fondue?

Fondue, pôvodom z francúzskej časti Švajčiarska, je roztopený syrový pokrm s históriou siahajúcou do 18. storočia. Pôvodný recept obsahoval dva druhy syra, biele víno a múku. Zaujímavosťou je, že fondue kedysi nebolo gurmánskou špecialitou – pomáhalo zjemniť stvrdnutý chlieb. Podľa jednej legendy fondue vynašli mnísi, ktorí počas pôstu nemohli jesť pevné jedlá, a roztopený syr im umožnil obísť pravidlá. Dnes je fondue lahôdkou a spoločenskou udalosťou, existujú aj rôzne verzie, napríklad čokoládové.

Tradičné čokoládové fondue pochádza zo Severnej Ameriky zo 60. rokov. Vtedy sa začali viac konzumovať exotické pokrmy a fondue sa veľmi rýchlo stalo symbolom moderného stolovania a zábavy.

Recept na moje obľúbené Mocha Coffee Fondue
Ingrediencie:

  • 200 g čokoládových kúskov (ja som použila s obsahom 70 % kakaa)
  • 120 ml kávy (odporúčame zrnovú kávu Tchibo Barista)
  • 3/4 lyžičky mletej vanilky
  • ovocie, sušienky či pečivo na servírovanie

Postup:

  1. Čokoládové kúsky vložíme do misky, zmiešame s mletou vanilkou a zalejeme teplou kávou.
  2. Zmes miešame, kým sa čokoláda nerozpustí. Prípadne si môžete pomôcť vodným kúpeľom.
  3. Dobre premiešanú zmes servírujte s ovocím alebo sušienkami.

Tak dobrú chuť!

Čo môžete namáčať do Coffee Mocha Fondue?

Možností je skutočne veľa – čo by predsa nechutilo dobre s čokoládou.

  • Čerstvé ovocie. U nás doma sú najobľúbenejšie jahody, ale k intenzívnej chuti čokolády a kávy sa výborne hodia aj maliny, banán (náš druhý favorit!) alebo plátky jablka.
  • Pečivo a sušienky. O tom, že dobre chutí pečivo nasiaknuté čokoládou, vás asi nemusím dlho presviedčať. Za seba môžem odporučiť rožok posypaný makom alebo croissant. Čo sa týka sušienok, myslím si, že asi žiadnymi nič nepokazíte.
  • Marshmallows. Na Slovensku asi trochu nezvyčajné, ale predsa známe. Vyskúšajte tiež túto americkú pochúťku, ktorú kúpite aj u nás, v kombinácii s čokoládou. Verte, že táto chuťová kombinácia za to naozaj stojí.
  • Orechy a sušené ovocie. Z orechov mám v spojení s čokoládou najradšej arašidy (áno, viem, že je to strukovina, predsa ich však pre prehľadnosť uvádzam v tejto kategórii) a mandle. Zo sušeného ovocia potom datle a mrazom sušené jahody.

Moje tipy, aby bola mocha dokonale hustá a jemná

Kúpte si kvalitnú čokoládu, čím vyšší obsah kakaa, tým lepšie. Zvoľte minimálne 60 % – použila som čokoládu obsahujúcu 70 % kakaa a spokojná som bola ja aj môj trojročný syn so svojou bezkofeínovou verziou. Na kvalite nepoľavujte ani pri výbere kávy. Využite naozajstnú kávu – ideálne zrnovú, nie esenciu. Ak preferujete jemnejšiu chuť s tónmi horkej čokolády, siahnite po Tchibo Barista Espresso, ak máte radi intenzívnejšiu chuť s tónmi pražených orechov, odporúčame Barista Espresso Dark.

Káva Tchibo Barista – to je espresso profesionálnej kvality

Pri jej výrobe si pripomíname tradičné remeselné umenie a kávové zrná zušľachťujeme pomalým pražením v bubnovej pražičke – rovnako ako pred sto rokmi.

Obzvlášť dlhý čas praženia poskytuje vybraným kávovým zrnám viac času na rozvinutie ich jedinečného charakteru. Tak vzniká kávová špecialita výnimočnej kvality.

Pri príprave je zase dôležité kontrolovať teplotu čokolády. Udržiavajte ju na miernom ohni – prehrievanie môže spôsobiť zrazenie čokolády. Prípadne sa môžu oddeliť tuky, čo tiež nie je žiaduce.

Ako dosiahnuť správnu konzistenciu? Záleží hlavne na vašich preferenciách, ale jednoduchý tip je – ak je fondue príliš husté, pridajte viac kávy alebo kúsok masla. Ak je zmes naopak príliš tekutá, pridajte viac čokolády.

Tip: Ak nemáte v pláne fondue konzumovať ihneď, odporúčam zaobstarať si špeciálnu nádobu na fondue s ohrievačom pod nádobou. Len tak zostane zmes stále tekutá.

Čo ak vám čokoládová zmes zostane?

Musím sa priznať, že mne sa to nikdy nestalo. Ale pre vás som zistila pár tipov – stačí nechať zmes vychladnúť, premiestniť ju do vzduchotesnej nádoby a vložiť do chladničky. Takto vám vydrží približne týždeň. Keď ju budete chcieť znova podávať, ohrejte čokoládu opäť vo vodnom kúpeli alebo v mikrovlnke.

Jeseň v kuchyni

Jeseň v kuchyni

Kuchynské príslušenstvo a riad na prípravu a servírovanie v hrejivých tónoch

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články