Práve čítate

Čo si zahryznúť ku káve? Vyskúšajte kávové párovanie pre ešte lepší pôžitok z jedla

612  
Zdieľať: 

Čo si zahryznúť ku káve? Vyskúšajte kávové párovanie pre ešte lepší pôžitok z jedla

Bývala som celkom striktná – najskôr jedlo, potom káva. Len pár maškŕt malo to vzácne privilégium stáť po boku môjho milovaného nápoja. Keď som sa ale zamerala na drobné chuťové detaily, tak sa ukázalo, že káva si s niektorými jedlami skvelo rozumie. A stavím svoje topánky, že niektoré spojenia vás veľmi prekvapia.

11. 10. 2024 5 min. čítania Veronika Bednářová
Čo si zahryznúť ku káve? Vyskúšajte kávové párovanie pre ešte lepší pôžitok z jedla

Základy kávového párovania

Keď chceme hľadať tie najlepšie kávové spojenia, pomôže nám zamerať sa na stupeň praženia. Čím tmavšie je káva upražená, tým viac dáva na obdiv svoje čokoládové tóny. Naopak svetlejšie zrnká chutia viac po ovoci. A práve od toho sa môžeme odpichnúť pri výbere jedál – nebojte sa ani tých slaných.

No dobrá, seznam bychom měli. Ale jak to může reálně vypadat v šálku a na talíři? Zkuste to třeba takhle:

Máte radi škoricové slimáky? Skúste recept na fínske rolky korvapuusti!

Vylaďte si zážitok z kávového párovania do posledného detailu a k čerstvo upečenému chlebu si pridajte plátky ementálu. Recept nájdete tu.

Pripravte si smoothie bowl z bobuľového ovocia ako z balijského bistra!

Ak máte radi štipľavé jedlá, určite sa ich v spojení s kávou nemusíte vzdávať. Len šálku nechajte vychladnúť. Chuť totiž ovplyvňuje aj to, či je káva horúca, alebo studená. Čím je chladnejšia, tým viac vystupujú ovocné chuťové tóny.

Okorenená šálka kávy? Prečo nie

Ku káve sa skvelo hodí korenie. Najviac vanilka, kardamóm, škorica, muškátový oriešok, aníz, zázvor, klinček alebo badián. Korenie môžete pridať pri príprave kávy k namletým zrnkám, alebo až na záver do hotového nápoja. Len pozor na množstvo – menej je viac.

Káva s mliekom alebo bez

Pri kávovom párovaní hrá zásadnú rolu to, či pijete kávu s mliekom alebo bez.

Káva s mliekom má jemnejšiu chuť, takže je univerzálnejšia a hodí sa k väčšej škále jedál. Skvelo sa kombinuje so sladkými dezertmi a pečivom, ale aj so slanými pokrmami – a to hlavne syrmi.

Káva bez mlieka má výraznejšiu chuť, preto vyžaduje dôkladnejší výber chuťových parťákov. Najlepšie menu si zostavíte podľa toho, ako sú zrnká pražené (viď tabuľka vyššie).

Vedeli ste, že naše chuťové vnímanie sa mení aj s teplotou kávy?

Keď káva chladne, postupne odhaľuje svoje jemnejšie ovocné tóny, ktoré by ste pri horúcej káve necítili. Preto môže byť niekedy zaujímavé nechať šálku trochu vychladnúť a objavovať ďalšie chuťové nuansy.

Párovanie Coffizzu s receptami foodbloggerov?

Míša torta s limetkou

Čo budete potrebovať (8 pohárikov):

Na piškót:

  • 4 vajcia
  • 40 g tonka cukru
  • 40 g kryštálového cukru
  • 100 g polohrubej múky
  • 15 g kakaa
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 40 ml oleja

Na krém:

  • 150 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 750 g tučného tvarohu
  • 250 g smotany na šľahanie
  • 1 vanilkový lusk
  • kôra z ½ limetky

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády
  • 1 lyžica kokosového oleja

Na dokončenie:

  • Kôra z ½ limetky, zlatá sušienka, kúsok limetky

Viac dobrôt od foodblogerky v rámci výzvy nájdete tu.

Ďalšiu inšpiráciu nájdete na Instagramovom profile FOOD BLOG ROKU.

Oslávte Festival kávy v Tchibo

Oslávte Festival kávy v Tchibo

Navštivte Tchibo v termíne od 30. 9. do 20. 10. 2024 a objavte výhodne ponuky.

To chcem
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články