Práve čítate

Kávová etiketa: Čo musíte vedieť, aby ste si svoju kávičku vychutnali bez trapasov?

2661  
Zdieľať: 

Kávová etiketa: Čo musíte vedieť, aby ste si svoju kávičku vychutnali bez trapasov?

Dnes sa s vami podelím o jeden z najhorších zážitkov mojej sľubnej kariéry kaviarenskej povaľačky. Všetko to vlastne začalo úplne nevinne. S kamarátkou sme si vyrazili na prvú jarnú kávičku do naozaj, ale naozaj luxusnej kaviarne…

4. 4. 2024 4 min. čítania Jitka Součková
Kávová etiketa: Čo musíte vedieť, aby ste si svoju kávičku vychutnali bez trapasov?

Upozorňujem, že do toho osudného dňa som sa považovala za kávy znalú osobu, ktorá presne vie, čo je batch brew, aká hustá má byť crema a že piccolo neexistuje. A to isté si o sebe myslela aj Kata, tá moja kamarátka. Lenže po smršti tragikomických udalostí sme boli rady, že nás z tej parádnej kaviarne nevyniesli v zuboch.

Prečo? Po prvé: môj ťažký kabát prevrátil stoličku (šatňu som v tej záplave eufórie úplne prehliadla). Po druhé: objednali sme si presíčka, minerálku a dve tortičky (to išlo hladko). Po tretie: na stolíku nám pristála taká nádhera, že sme si jednoducho museli urobiť selfíčko (čašník na nás hodil taký pohľad, že sme sa prepadli priamo do pekla). Po štvrté: mali sme po nálade, tak sme ešte (už trochu naschvál) oblizli lyžičku, zaplatili (bez sprepitného) a išli sme preč. Naozaj je v dnes taký strašný hriech vytiahnuť v kaviarni mobil? Nemyslím si.

Táto skúsenosť bola ale predsa len na niečo dobrá. Z tej vyhlásenej kaviarne sme zamierili do najbližšieho parku, prevetrať si hlavu a vstrebať tú kaviarenskú nepríjemnosť. Pri miniatúrnom stánku nám milá baristka pripravila krásne cappuccino a ako pozornosť pridala dve domáce mandľové cantuccini. A my sme sa usadili na lavičku, vytiahli mobily a začali googliť pravidlá kávovej etikety. Tu sú naše najzaujímavejšie objavy…

Ako kávu správne servírovať a ako ju slušne piť

  • Kávu vždy servírujeme v šálke s uškom, na tanieriku a s lyžičkou. Súhlasíte? My si skvelú kávu rady vychutnáme aj z originálneho hrnčeka bez uška, napríklad v moderných slow bistrách, kde aj výberom porcelánu podporujú lokálnych dizajnérov.
  • Ku káve patrí kávová lyžička, k espressu alebo ristrettu potom menšia mocca lyžička. To znie logicky, pretože veľká lyžička z malého tanierika padá a malá lyžička sa vo veľkom hrnčeku utopí.
  • Kávu ukladáme na stôl tak, že uško smeruje doprava a lyžička leží pod uškom alebo mierne šikmo v hornej časti tanierika. A čo na to ľaváci?
  • Mlieko a cukor ku káve servírujeme vždy samostatne. Teda ak si práve nekupujeme kávu z automatu na stanici. Mimochodom, viete, prečo v kaviarni veľmi často nenájdete kockový cukor? Dôvody sú dva, jednak kvôli hygiene, ale hlavne preto, že kocka by sa v káve rozpúšťala príliš dlho. A ako vieme, napríklad pri espresse platí pravidlo 2 minút, kedy je káva chuťovo aj aromaticky najintenzívnejšia.
  • Kávu môžeme zamiešať, ale nikdy dookola. Toto sme fakt netušili, správny postup je pohybovať lyžičkou v šálke hore a dole, respektíve smerom od seba a k sebe. Prečo? „Cukor sa tak lepšie dostane k hladine kávy, kde je vyššia teplota nápoja. Vo väčšej teplote sa cukor rýchlejšie rozpúšťa a padaním dole ku dnu sa lepšie rozplýva,“ vysvetľuje na svojom webe znalec etikety Daniel Šmíd.
  • Lyžička sa neoblizuje! Zamiešajte, ľahko oklepnite (ale nezvoňte o hranu hrnčeka) a odložte na tanierik tak, aby lyžička nezašpinila uško. Etiketa hovorí, že kávová lyžička je nástroj na miešanie, nie na konzumáciu. Čo je večná škoda, pretože práve na tú trochu peny na lyžičke máme všetci najväčšiu chuť. Daniel Šmíd nám ale predsa len dáva trochu nádeje: „Lyžičku môžete elegantne vložiť do úst v prípade, že ochutnávate mliečnu penu cappuccina“. Super!
  • Pozor na oči. Hlavne pri väčších kávových nápojoch, ako sú caffé latte alebo letné frappé, je doslova životne dôležité včas vybrať lyžičku, miešatko alebo slamku z pohára. Nechať lyžičku vnútri počas pitia je neodpustiteľné a nebezpečné faux pas.
  • Vodu zásadne pred kávou. To sme tiež nevedeli, ale zmysel to dáva. Voda podávaná ku káve v malom pohári slúži na osvieženie a neutralizáciu chuťových pohárikov pred tým, ako ochutnáte kávu. Keď sa však napijete vody hneď po káve, odplavíte tú skvelú kávovú chuť a asi tiež urazíte baristu.
  • Croissanty a sušienky neodhrýzame ani nenamáčame. Aká škoda! Na dezerty ideme dezertnou vidličkou, z pečiva odlamujeme malé kúsky. A je to celkom veda. „Najskôr vizuálne skontrolujte, či pečivo neobsahuje nebezpečnú náplň, ktorou by ste mohli pošpiniť seba alebo svoje okolie. Potom chyťte pečivo do pravej ruky, pomocou prstov ľavej ruky si odlomte presne takú časť, akú chcete zjesť. Zvyšok odložte na tanierik. Odlomený kúsok v ľavej ruke vložte do úst,“ popisuje Daniel Šmíd.
  • Pitie kávy je rituál. Vychutnajte si ho naplno, na tom jedinom záleží. Jasné, vo formálnom prostredí je kávová etiketa zákon. Ale našťastie je na svete veľa skvelých kaviarní a bistier, kde vyznávajú úplne iné hodnoty, kde panuje voľnosť a pohodová nálada a kde sú na svojich hostí príjemní bezvýhradne a vždy. Aj na tých, čo si vymýšľajú nezmysly, aj keď prídu s kočíkom a aj keď si fotia selfíčka alebo točia videá na Instagram. Súhlasíte?
Zažiarte v pestrých farbách

Zažiarte v pestrých farbách

Nápady na ľahké jarné outfity v zelenej, ružovej a mätovej.

Do e-shopu
Ak sa vám článok páčil, mohlo by vás tiež zaujímať
ďalšie články